REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Párování sýrů s víny. Poradíme, jak na to!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vinobraní za námi a za chvíli tu máme čas Beaujolais a Svatomartinského vína. A tak se nabízí otázka, zda víte, jak snoubit sýry s vínem, abyste podtrhli jejich chuť. Ačkoliv by bylo obtížné najít jednoduchá a striktní pravidla snoubení sýrů s víny z důvodu obrovské rozmanitosti sýrových delikates a druhů vína, pokusíme se vás navést, tak abyste si co nejvíce pochutnali a zpestřili si nadcházející dlouhé podzimní večery.


Raclette a fondue v perlivé společnosti

Stolování formou zábavy, kdy si jídlo připravujete sami, je ideální pro setkání s přáteli. Sady na přípravu fondue a raclette snadno seženete a pak nic nebrání tomu si plně vychutnat sýrové radovánky. „U fondue se rozpustí sýr v kameninové míse nad hořákem a na dlouhých vidličkách sýr nabíráte na kousky chleba či brambor. Základem pro přípravu sýrové směsi je česnek, muškátový oříšek, malé množství třešňové pálenky a sýr. Nejčastěji se pro přípravu používá kombinace sýrů Emmental a Gruyère, zkuste je třeba od tradiční značky Entremont,“ doporučuje Jana Nyklová, dovozce prémiových zahraničních sýrů. Teplé sýrové pochoutky je ideální doplnit perlivými víny jako je Prosecco, sekt, Cava či suchým bílým vínem jako je Tramín, či Chardonnay.

 

 

Jemné sýry vyniknou s lehkými víny

Ačkoliv si mnoho lidí myslí, že k sýrům se lépe hodí silná červená vína, není tomu vždycky tak. „Červená vína mohou mít vysoký obsah taninu, což je tříslovina nutná pro správné stárnutí vína. Jeho výrazná chuť může zcela zastínit jemnou chuť sýra. Pro část sýrů jsou tedy vhodnější lehká červená a bílá vína. U nevýrazných, krátkou dobu zrajících sýrů, jako je Feta Dodoni, Plaisir Frais Saint Agur, Mozzarella di Bufala Zanetti, zdůrazní jejich něžnou chuť svěží bílá a červená vína s ovocnými tóny a s nižším obsahem alkoholu. Příkladem mohou být Svatovavřinecké, Sylvánské zelené, Chablis a Veltlínské zelené,“ říká Jana Nyklová.

 

 

Kozí sýry s růžovými víny

Kozí sýry si stále více nacházejí své příznivce, což potvrzují i statistická čísla. Například v Nizozemí, které se řadí mezi největší producenty sýrů obecně, se v roce 2000 vyprodukovalo jen 3 700 tun kozího sýra, zatímco v roce 2012 to už bylo 19 780 tun. Kozí sýr zkrátka zdomácněl a odboural některé předsudky. „Kozí sýry velmi harmonizují s ovocnými nebo růžovými francouzskými víny. Sáhnout můžete po tradiční francouzské značce převážně čerstvých kozích sýrů Soignon či vyzkoušejte vyhlášené kozí sýry La Colline z nevelké rodinné farmy v Rumunsku. Pochutnat si můžete i na vynikající holandské kozí goudě Landana, která se již řadí mezi polotvrdé sýry a je vyráběna podle staré tradiční receptury. Kozí goudu Landana můžete ochutnat i v neotřelých kombinacích jako je kopřiva s česnekem, koriandr s fenyklem nebo med s tymiánem. K ní už se hodí spíše lehčí červená vína a suchá bílá vína jako Chardonnay, Rulandské bílé, Merlot či Bordeaux,“ dává tip Jana Nyklová.

 

 

Ušlechtilé plísňové sýry v područí plných vín

Čím chuťově výraznější sýr, tím plnější víno. Francouzský Roquefort Cantorel, který nese ochrannou známku původu, je přímo ukázkovým sýrem pro kombinaci s plným vínem. Polotvrdý sýr s modrou plísní uvnitř velebily již staří Římané. „Vyrábí se ze syrového plnotučného ovčího mléka a je téměř roztíratelný. Vyniká slanou chutí a vůní hrozinek s oříšky. Nejvíce jeho chuť podpoří silná červená vína jako je Cabernet Sauvignon, Dornfelder, André, Portské či Madeira. Z Itálie bych pak upozornila na chuťově výraznou Gorgonzolu Ballarini. Dvou až tříměsíční zrání propůjčuje aroma až alkoholickou vůni. Pikantní a kořeněná chuť s tóny hub a jemného akcentu lesní zatuchlosti potěší opravdové gurmány,“ uzavírá Jana Nyklová, dovozce prémiových zahraničních sýrů. Pokud byste chtěli vyzkoušet dvojitou dávku ušlechtilé plísně, pak sáhněte rozhodně po Bresse Bleu. Tento francouzský sýr je nerozšířenější francouzský dvouplísňový sýr. Vnitřní modrou plíseň doplňuje bílá plíseň na povrchu a tento typ sýra má ve Francii dlouhou tradici.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

číst dále ...

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Gorgonzola. Sýr pro opravdové gurmány

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy