REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Párování sýrů s víny. Poradíme, jak na to!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vinobraní za námi a za chvíli tu máme čas Beaujolais a Svatomartinského vína. A tak se nabízí otázka, zda víte, jak snoubit sýry s vínem, abyste podtrhli jejich chuť. Ačkoliv by bylo obtížné najít jednoduchá a striktní pravidla snoubení sýrů s víny z důvodu obrovské rozmanitosti sýrových delikates a druhů vína, pokusíme se vás navést, tak abyste si co nejvíce pochutnali a zpestřili si nadcházející dlouhé podzimní večery.


Raclette a fondue v perlivé společnosti

Stolování formou zábavy, kdy si jídlo připravujete sami, je ideální pro setkání s přáteli. Sady na přípravu fondue a raclette snadno seženete a pak nic nebrání tomu si plně vychutnat sýrové radovánky. „U fondue se rozpustí sýr v kameninové míse nad hořákem a na dlouhých vidličkách sýr nabíráte na kousky chleba či brambor. Základem pro přípravu sýrové směsi je česnek, muškátový oříšek, malé množství třešňové pálenky a sýr. Nejčastěji se pro přípravu používá kombinace sýrů Emmental a Gruyère, zkuste je třeba od tradiční značky Entremont,“ doporučuje Jana Nyklová, dovozce prémiových zahraničních sýrů. Teplé sýrové pochoutky je ideální doplnit perlivými víny jako je Prosecco, sekt, Cava či suchým bílým vínem jako je Tramín, či Chardonnay.

 

 

Jemné sýry vyniknou s lehkými víny

Ačkoliv si mnoho lidí myslí, že k sýrům se lépe hodí silná červená vína, není tomu vždycky tak. „Červená vína mohou mít vysoký obsah taninu, což je tříslovina nutná pro správné stárnutí vína. Jeho výrazná chuť může zcela zastínit jemnou chuť sýra. Pro část sýrů jsou tedy vhodnější lehká červená a bílá vína. U nevýrazných, krátkou dobu zrajících sýrů, jako je Feta Dodoni, Plaisir Frais Saint Agur, Mozzarella di Bufala Zanetti, zdůrazní jejich něžnou chuť svěží bílá a červená vína s ovocnými tóny a s nižším obsahem alkoholu. Příkladem mohou být Svatovavřinecké, Sylvánské zelené, Chablis a Veltlínské zelené,“ říká Jana Nyklová.

 

 

Kozí sýry s růžovými víny

Kozí sýry si stále více nacházejí své příznivce, což potvrzují i statistická čísla. Například v Nizozemí, které se řadí mezi největší producenty sýrů obecně, se v roce 2000 vyprodukovalo jen 3 700 tun kozího sýra, zatímco v roce 2012 to už bylo 19 780 tun. Kozí sýr zkrátka zdomácněl a odboural některé předsudky. „Kozí sýry velmi harmonizují s ovocnými nebo růžovými francouzskými víny. Sáhnout můžete po tradiční francouzské značce převážně čerstvých kozích sýrů Soignon či vyzkoušejte vyhlášené kozí sýry La Colline z nevelké rodinné farmy v Rumunsku. Pochutnat si můžete i na vynikající holandské kozí goudě Landana, která se již řadí mezi polotvrdé sýry a je vyráběna podle staré tradiční receptury. Kozí goudu Landana můžete ochutnat i v neotřelých kombinacích jako je kopřiva s česnekem, koriandr s fenyklem nebo med s tymiánem. K ní už se hodí spíše lehčí červená vína a suchá bílá vína jako Chardonnay, Rulandské bílé, Merlot či Bordeaux,“ dává tip Jana Nyklová.

 

 

Ušlechtilé plísňové sýry v područí plných vín

Čím chuťově výraznější sýr, tím plnější víno. Francouzský Roquefort Cantorel, který nese ochrannou známku původu, je přímo ukázkovým sýrem pro kombinaci s plným vínem. Polotvrdý sýr s modrou plísní uvnitř velebily již staří Římané. „Vyrábí se ze syrového plnotučného ovčího mléka a je téměř roztíratelný. Vyniká slanou chutí a vůní hrozinek s oříšky. Nejvíce jeho chuť podpoří silná červená vína jako je Cabernet Sauvignon, Dornfelder, André, Portské či Madeira. Z Itálie bych pak upozornila na chuťově výraznou Gorgonzolu Ballarini. Dvou až tříměsíční zrání propůjčuje aroma až alkoholickou vůni. Pikantní a kořeněná chuť s tóny hub a jemného akcentu lesní zatuchlosti potěší opravdové gurmány,“ uzavírá Jana Nyklová, dovozce prémiových zahraničních sýrů. Pokud byste chtěli vyzkoušet dvojitou dávku ušlechtilé plísně, pak sáhněte rozhodně po Bresse Bleu. Tento francouzský sýr je nerozšířenější francouzský dvouplísňový sýr. Vnitřní modrou plíseň doplňuje bílá plíseň na povrchu a tento typ sýra má ve Francii dlouhou tradici.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy