REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ouklej obecná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hojná ryba v dolních tocích řek (pásmo cejnové), vyskytuje se též v průtočných rybnícíh a údolních nádržích. Hospodářsky nevýznamný druh, je důležitou potravní složkou dravých ryb. Kříží se s bolenem, tlopuštěm a perlínem.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Alburnus alburnus

Jiný název: Bleak, Ukelei, Belička európska, Ablette commune, Obyknovenaja ukleja

Rozpoznávací znaky:

Menší rybka s protáhlým, z boku sploštělým tělem, menší hlavou, ústa má mírně posunutá k horní části hlavy, spodní čelist je mírně vysunutá dopředu. Má středně velké šupiny, které jí na těle moc nedrží. Hřbet je zbarvený od šedé, šedo-zelené, až po zeleno-modrou barvu, boky a břicho má pak zbarvené do stříbrna. Párové ploutve a někdy i ploutev řitní je zbarvená do žluta, nebo červena, ostatní ploutve pak bývají šedé. Nedospělé jedince lze zaměnit za slunku, ta má však neúplnou postranní čáru.

 

Obecně:

Tato menší, plachá rybka se zdržuje ve velkých hejnech. Nejaktivnější je během celého dně, kdy ji můžeme spatřit na hladině, kde se živí zooplanktonem a hmyzem spadlým na hladinu. Je to oblíbená potrava dravců, dá se s ní i vnadit, ale moc nevydrží přepravu a ani na háčku není dlouho aktivní, skvělá je ale mrtvá, ve velikosti 8-10 cm na candáty.

Tato rybka dosahuje délka do 25 cm, žije asi 8 let.

Tření oukleje probíhá v květnu a červnu, za slunečných dní, přes den, a to opakovaně, jikry pak klade na dno, nebo na listy vodních rostlin.

Zpracování ouklejí v kuchyni:

V Polsku, hlavně však v Rusku je místy lovena v tisících centů. S úspěchem byla vyzkoušena možnost konzervování ouklejí, například v oleji. I jinde v zahraničí je ojediněle lovena, protože její maso je poměrně kvalitní a zejména marinované oukleje jsou překvapivě chutné. V minulosti bývala ouklej lovena i pro potřeby šperkařství. Guaninové krystalky izolované ze šupin se používaly k barvení umělých perel. Byla to poměrně nákladná záležitost, protože k získání 1 kg průmyslově využitelného guaninu byly potřeba šupiny z několika desítek tisíc ouklejí.

U nás je využívaná především jako nástražná rybka, v české gastronomii nemá extra velké uplatnění. Upravuje se jako jiné menší bílé ryby. Můžeme ji smažit, zapékat …

 

Recepty na oukleje:

Smažené oukleje Opilé oukleje Rybí salát ze sladkovodních ryb Rybí guláš

Vařené drobné ryby Ryby na paprice Ryby na pepři

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy