REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ouklejka pruhovaná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žije v proudivých úsecích i horských částí toků, zdržuje se v hejnech u hladiny. Hospodářsky nevýznamný druh. Krajový název je čorek. V Česku celoročně chráněná ryba.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Alburnoides bipunctatus

Jiný název: Schneider, Riffle minnow, Schneider, Ploska pásavá, Spirlin, Bystrjanka

Rozpoznávací znaky:

Drobná rybka, v bocích zmáčknutá. Ústa má mírně sešikmená, posunutá kousek do spodní části rypce. Postranní čára je výrazná, prohnutá směrem k břichu, k ní je přilepena pro ouklejku typický tmavý pás táhnoucí se od okraje žaberního otvoru až po základ ocasní ploutve. Má středně velké, jemné, šupiny (ve srovnání s velikostí rybky), které jen velmi málo drží na kůži a lehce se odloupnou. Kýl těla je bez šupin. Hřbet je zbarven do tmava, tmavo-zeleně, tmavo-modře, boky a břicho je zbarvené do stříbrna. Ocasní a hřbetní ploutev je zbarvená do šedozelena, prsní ploutve má pak světle nažloutlé až růžové, řitní a břišní ploutve bývají nahnědlé, u kořene někdy oranžové. Nejlépe se pozná od ostatních rybek díky dvojitému, přerušovanému lemování táhnoucímu se po celém jejím boku.

 

Obecně:

Tato hejnová rybka se pohybuje ve středním sloupci vody, která musí být absolutně čistá, je velmi háklivá na jakékoli znečištění a dostatek kyslíku ve vodě. Pojídá larvy, náletový hmyz, ale nepohrdne ani řasami a rozsivkami, či kousky odpadlých rostlin. Celý život žije na jednom místě.

Dorůstá v průměru délky do 15 cm, žije maximálně 7 let.

Vytírá se v květnu a červnu.

 

Příprava v kuchyni:

Je to celoročně chráněný druh a proto zde neuvádíme její možné zpracování v kuchyni.

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Upečte si doma Halloween

Zpestřete si podzim oslavou Halloweena. Přinášíme vám čtyři lahodné duchařské dobroty, na kterých si pochutnají malá i velká strašidla.

číst dále ...

Lokální suroviny, perfektní maso a vůně severních moří. Bageterie Boulevard připravila nové Dánské Chef menu a novinku v podobě degustačního menu

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Makový superpanáček mezi rostlinnými proteiny

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy