REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Parma obecná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hojně rozšířený druh především v parmovém pásmu, zasahuje i do sousedních pásem, vyjímečně se přizpůsobila i podmínkám v údolních nádržích. Je oblíbenou sportovní rybou. Vnitřnoasti, zejména jikry a mlíčí jsou jedovaté zvláště v době tření. Kříží se s parmou středomořskou. Průměrná váha lovených ryb je mezi 1až 2 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Barbus barbus

Jiný název: Barbel, Barbe, Mrena severná, Barbeau commun, Usač

Rozpoznávací znaky:

Parma má protáhlé tělo, oválné, s dlouhým rypcem. Ústa jsou umístěná ve spodní části hlavy s masitými pysky, ve spodní části s dvěma vosky na konci rypce a dvěma vousky rostoucími po boku. Ocasní ploutev je vykrojená, často asimetrická, dolní část bývá delší jak horní. Hřbetní ploutev je mírně vykrojená. Hřbet má tmavě zelený, boky nazelenalé až nazlátlé, břicho má zbarvené do bílé do žluté. Mladé rybky mívají skvrny.

 

Obecně:

Parma je typická ryba dna, žije mezi kameny, loví a je aktivní především v noci. Loví především larvy hmyzu a měkkýšů. V době tření se shlukuje do hejn. Tření probíhá od dubny, května až do do začátku července.

Dospělá parma je v průměru velká 50-60 cm, ale může dorůst délky až k 1 m a hmotnosti přes 9 kg! Jikrnačky jsou většinou větší jak mlíčňáci. Parmy se dožívají 18 let.

 

Příprava parma obecné v kuchyni:

Maso parmy obecné je poměrně chutné, ale má mnoho drobných, mezisvalových kůstek a není proto ve velké oblibě. Lepší je kuchyňsky upravovat jen větší kusy. O jikrách parmy se ví, že jsou jedovaté. Jejich požití vyvolává prudkou nevolnost! Ani jiné části vnitřností by se neměli konzumovat, obsahují totiž zvýšené množství škodlivin včetně sloučenin rtuti.

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

 

Recepty na parmu:

Parma po toskánsku Smažená parma Parma na rajčatech

Vařená parma

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy