REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Parma obecná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hojně rozšířený druh především v parmovém pásmu, zasahuje i do sousedních pásem, vyjímečně se přizpůsobila i podmínkám v údolních nádržích. Je oblíbenou sportovní rybou. Vnitřnoasti, zejména jikry a mlíčí jsou jedovaté zvláště v době tření. Kříží se s parmou středomořskou. Průměrná váha lovených ryb je mezi 1až 2 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Barbus barbus

Jiný název: Barbel, Barbe, Mrena severná, Barbeau commun, Usač

Rozpoznávací znaky:

Parma má protáhlé tělo, oválné, s dlouhým rypcem. Ústa jsou umístěná ve spodní části hlavy s masitými pysky, ve spodní části s dvěma vosky na konci rypce a dvěma vousky rostoucími po boku. Ocasní ploutev je vykrojená, často asimetrická, dolní část bývá delší jak horní. Hřbetní ploutev je mírně vykrojená. Hřbet má tmavě zelený, boky nazelenalé až nazlátlé, břicho má zbarvené do bílé do žluté. Mladé rybky mívají skvrny.

 

Obecně:

Parma je typická ryba dna, žije mezi kameny, loví a je aktivní především v noci. Loví především larvy hmyzu a měkkýšů. V době tření se shlukuje do hejn. Tření probíhá od dubny, května až do do začátku července.

Dospělá parma je v průměru velká 50-60 cm, ale může dorůst délky až k 1 m a hmotnosti přes 9 kg! Jikrnačky jsou většinou větší jak mlíčňáci. Parmy se dožívají 18 let.

 

Příprava parma obecné v kuchyni:

Maso parmy obecné je poměrně chutné, ale má mnoho drobných, mezisvalových kůstek a není proto ve velké oblibě. Lepší je kuchyňsky upravovat jen větší kusy. O jikrách parmy se ví, že jsou jedovaté. Jejich požití vyvolává prudkou nevolnost! Ani jiné části vnitřností by se neměli konzumovat, obsahují totiž zvýšené množství škodlivin včetně sloučenin rtuti.

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

 

Recepty na parmu:

Parma po toskánsku Smažená parma Parma na rajčatech

Vařená parma

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy