REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Parma středomořská

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vzácněji rozšířený druh v povodí Dunaje a Visly. Jikry a mlíčí (i játra) jsou jedovaté a to zvláště v době tření. Kříží se s parmou obecnou. Slouží jako potrava (vedle ostroretky) pro hlavatku. U nás ji nenajdeme a na Slovensku je celoročně chráněná!


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Barbus meridionalis

Jiný název: Mediterranean barbel, Barbeau merodional, Semling, Balkanskij usač

Rozpoznávací znaky: Nazelenalá barva hřbetu, boky hnědočerveně mramorované, barva břicha bílá, nemá tukovou ploutvičku, čtyři vousky.

Parma středomořská žije na Slovensku, je však podstatně menší, jak parma obecná. Dorůstá sotva délky 30 cm a do váhy 0,25 kg.

Od parmy obecné ji poznáme především podle prvního a druhého trnu ve hřbetní ploutvi. Je-li vroubkovaný (pilovitý), jde o parmu obecnou, je-li hladký, je to určitě parma středomořská menší a nalezneme ji pouze v řekách karpatské oblasti.

Zdržuje se většinou při dně a sbírá stejnou potravu jako parma obecná. Někdy se uvádí, že ji s oblibou loví hlavatka. Význam této parmy je omezený a její biologie dosud není příliš prouzkoumaná.

Příprava v kuchyni: Parma středomořská v Česku nežije, najdeme ji v Dunaji na Slovensku, kde je však chráněná. Proto zde neuvádíme její možné zpracování v kuchyni.

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Podobné články: Parma obecná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy