REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Perlín ostrobříchý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žije v cejnovém pásmu větších řek s porosty rostlin, v tůních, odstavených ramenech, v rybnících. Hejnový druh. Vytrvalá nástražní rybka, potrava dravců. Kříží se s ploticí, ouklejí a cejnkem malým. Průměrná váha lovených ryb je 0,15 až 0,20 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Scardinius erythrophthalmus

Jiný název: Rudd, Rotengle, Krasnoperka, Rotfeder, Červenica ostrobruchá

Lidový název: Červenopeřice

Rozpoznávací znaky: Perlín má vysoké tělo s poměrně velkými šupinami a menší hlavou. Na rozdíl od plotice, která má střední postavení úst, jsou ústa perlína obrácená přímo vzhůru. Oko se žlutou duhovkou je umístěné více k ústům. Hřbetní ploutev začíná více vzadu za pomyslnou svislou čárou od konce báze břišních ploutví, což je nejdůležitější znak při porovnání (především menších rybek) s ploticí. Hřbet má tmavší, zbarvený do modro-zelena, někdy do hnědo-šeda. Boky rybky jsou zbarvené do stříbrna. Hřbetní ploutev a prsní ploutve jsou šedé, ostatní jsou zbarvené do ostré červené barvy, někdy se mírně zabarvují do červena i prsní ploutve).

Atlas sladkovodních ryb - Kaprovití

Tato hejnová rybka je krásná hlavně díky ostrému zbarvení většiny ploutví do červena. Proto ji občas najdeme i v okrasných nádržích. Jako malá se zdržuje na mělčinách, dospělí jedinci pak mají raději hlubší místa vodního toku zarostlá křehkými rostlinami. Živí se především rostlinami a řasami, také zooplanktonem.

Jikry vytírá od května do června na listy rostlin. Většinou spolu dovádí více mlíčňáků s jednou jikrnačkou. Běžně dorůstá do délky 35 cm, o váze pod 1 kg, ovšem na vlastní oči jsem viděl perlína velkého 48 cm!

Perlín je skvělá nástražní rybka, dost vydrží, dobře se převáží a dravci ji milují. Je to totiž bojovník, a i zavěšený na háčku bojuje nejen o své přežití, ale také se nezalekne větší ryby plovoucí kolem něj, mrská se a tím vlastně dravce často vyprovokuje.

 

Kuchyňské zpracování perlínů:

Perlíni jsou typická bílá ryba, která má dobré maso. Je ale poměrně malá a tak ji využíváme v receptech, kde jsou menší bílé ryby přímo žádány. Perlína můžeme vařit, dusit, smažit, opékat … nejvíce se však hodí na nakládání do láků.

Recepty z perlína ostobřichého:

Perlín po domácku Plotice (perlíni) po bulharsku Pečené ryby po turecku

Vařené drobné ryby Smažené rybky Ryby na paprice Ryby na pepři

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy