REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Perlín ostrobříchý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žije v cejnovém pásmu větších řek s porosty rostlin, v tůních, odstavených ramenech, v rybnících. Hejnový druh. Vytrvalá nástražní rybka, potrava dravců. Kříží se s ploticí, ouklejí a cejnkem malým. Průměrná váha lovených ryb je 0,15 až 0,20 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Scardinius erythrophthalmus

Jiný název: Rudd, Rotengle, Krasnoperka, Rotfeder, Červenica ostrobruchá

Lidový název: Červenopeřice

Rozpoznávací znaky: Perlín má vysoké tělo s poměrně velkými šupinami a menší hlavou. Na rozdíl od plotice, která má střední postavení úst, jsou ústa perlína obrácená přímo vzhůru. Oko se žlutou duhovkou je umístěné více k ústům. Hřbetní ploutev začíná více vzadu za pomyslnou svislou čárou od konce báze břišních ploutví, což je nejdůležitější znak při porovnání (především menších rybek) s ploticí. Hřbet má tmavší, zbarvený do modro-zelena, někdy do hnědo-šeda. Boky rybky jsou zbarvené do stříbrna. Hřbetní ploutev a prsní ploutve jsou šedé, ostatní jsou zbarvené do ostré červené barvy, někdy se mírně zabarvují do červena i prsní ploutve).

Atlas sladkovodních ryb - Kaprovití

Tato hejnová rybka je krásná hlavně díky ostrému zbarvení většiny ploutví do červena. Proto ji občas najdeme i v okrasných nádržích. Jako malá se zdržuje na mělčinách, dospělí jedinci pak mají raději hlubší místa vodního toku zarostlá křehkými rostlinami. Živí se především rostlinami a řasami, také zooplanktonem.

Jikry vytírá od května do června na listy rostlin. Většinou spolu dovádí více mlíčňáků s jednou jikrnačkou. Běžně dorůstá do délky 35 cm, o váze pod 1 kg, ovšem na vlastní oči jsem viděl perlína velkého 48 cm!

Perlín je skvělá nástražní rybka, dost vydrží, dobře se převáží a dravci ji milují. Je to totiž bojovník, a i zavěšený na háčku bojuje nejen o své přežití, ale také se nezalekne větší ryby plovoucí kolem něj, mrská se a tím vlastně dravce často vyprovokuje.

 

Kuchyňské zpracování perlínů:

Perlíni jsou typická bílá ryba, která má dobré maso. Je ale poměrně malá a tak ji využíváme v receptech, kde jsou menší bílé ryby přímo žádány. Perlína můžeme vařit, dusit, smažit, opékat … nejvíce se však hodí na nakládání do láků.

Recepty z perlína ostobřichého:

Perlín po domácku Plotice (perlíni) po bulharsku Pečené ryby po turecku

Vařené drobné ryby Smažené rybky Ryby na paprice Ryby na pepři

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Léto s dressingy Spak

Doplňte své letní recepty jedinečnou ingrediencí – kvalitními dressingy od Spaku. Nejen, že si usnadníte práci, ale oslníte lahodnou chutí lehkých letních pokrmů. Načerpejte inspiraci na domácí vaření a užijte si gurmánské večery i u vás doma.

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Trend léta 2020 – Nealkoholické víno podporující trávení

Stále více a více se dostává do popředí trend nealkoholických nápojů a poptávka po nich se zvyšuje a nabírá na obrátkách. Pokud i vy milujete chuť vína, ale z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete pít alkohol, určitě vyzkoušejte skvělé nealkoholické víno z oblíbeného vinařství Vinselekt Michlovský. Může vás doprovázet kdykoliv během dne a hodí se na každou příležitost. Sklenka k obědu navíc podpoří i vaše trávení.

číst dále ...

Rychlé, dobré a univerzální: Vyrobte si domácí ochucená másla ve sladké i slané variantě!

Máslo lze nejen namazat na pečivo, ale také použít při vaření a pečení, kde výsledným pokrmům dodává lahodnou chuť. Chcete-li však své chuťové pohárky ještě více rozmazlit, zkuste máslo vylepšit nejrůznějšími ingrediencemi dle své fantazie. Poradíme vám, jak ochucená másla využít a přinášíme také originální recepty na slané i sladké varianty…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy