REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Perlín ostrobříchý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žije v cejnovém pásmu větších řek s porosty rostlin, v tůních, odstavených ramenech, v rybnících. Hejnový druh. Vytrvalá nástražní rybka, potrava dravců. Kříží se s ploticí, ouklejí a cejnkem malým. Průměrná váha lovených ryb je 0,15 až 0,20 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Scardinius erythrophthalmus

Jiný název: Rudd, Rotengle, Krasnoperka, Rotfeder, Červenica ostrobruchá

Lidový název: Červenopeřice

Rozpoznávací znaky: Perlín má vysoké tělo s poměrně velkými šupinami a menší hlavou. Na rozdíl od plotice, která má střední postavení úst, jsou ústa perlína obrácená přímo vzhůru. Oko se žlutou duhovkou je umístěné více k ústům. Hřbetní ploutev začíná více vzadu za pomyslnou svislou čárou od konce báze břišních ploutví, což je nejdůležitější znak při porovnání (především menších rybek) s ploticí. Hřbet má tmavší, zbarvený do modro-zelena, někdy do hnědo-šeda. Boky rybky jsou zbarvené do stříbrna. Hřbetní ploutev a prsní ploutve jsou šedé, ostatní jsou zbarvené do ostré červené barvy, někdy se mírně zabarvují do červena i prsní ploutve).

Atlas sladkovodních ryb - Kaprovití

Tato hejnová rybka je krásná hlavně díky ostrému zbarvení většiny ploutví do červena. Proto ji občas najdeme i v okrasných nádržích. Jako malá se zdržuje na mělčinách, dospělí jedinci pak mají raději hlubší místa vodního toku zarostlá křehkými rostlinami. Živí se především rostlinami a řasami, také zooplanktonem.

Jikry vytírá od května do června na listy rostlin. Většinou spolu dovádí více mlíčňáků s jednou jikrnačkou. Běžně dorůstá do délky 35 cm, o váze pod 1 kg, ovšem na vlastní oči jsem viděl perlína velkého 48 cm!

Perlín je skvělá nástražní rybka, dost vydrží, dobře se převáží a dravci ji milují. Je to totiž bojovník, a i zavěšený na háčku bojuje nejen o své přežití, ale také se nezalekne větší ryby plovoucí kolem něj, mrská se a tím vlastně dravce často vyprovokuje.

 

Kuchyňské zpracování perlínů:

Perlíni jsou typická bílá ryba, která má dobré maso. Je ale poměrně malá a tak ji využíváme v receptech, kde jsou menší bílé ryby přímo žádány. Perlína můžeme vařit, dusit, smažit, opékat … nejvíce se však hodí na nakládání do láků.

Recepty z perlína ostobřichého:

Perlín po domácku Plotice (perlíni) po bulharsku Pečené ryby po turecku

Vařené drobné ryby Smažené rybky Ryby na paprice Ryby na pepři

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy