REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plotice lesklá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plotice lesklá je v červeném seznamu ryb a mihulí vedena v kategorii “druh vymizelý na území ČR”. Na jihu Evropy je zatím celkem běžná.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Rutilus pigus

Jiný název: Donauerfling, Frauenfisch, Danube roach, Plotica lesklá

Rozpoznávací znaky: Protáhlejší tělo s proporčně menšími ploutvemi, výrazně menší hlava, výraznější rypec, žlutá duhovka oka, živější zbarvení boků s větším leskem, délka se blíží 50 cm a hmotnost může překročit 2 kg.

Dříve žila plotice lesklá na dolním toku Moravy a Dyje. Nyní je tento druh veden na území Česka jako vymizelý. Na Slovensku pozvolna jejich výskyt mírně vzrůstá.

Plotice lesklá je jihoevropským druhem obývajícím povodí Pádu a střední tok Dunaje včetně větších přítoků. Vyskytuje se i v některých jezerech, přičemž do jezer na severu Itálie byla vysazena a celkem dobře v nich prospívá.

Plotice lesklá se velmi podobá plotici obecné, proto se vyplatí zaměřit se na rozdíly mezi oběma druhy. Velice markantním rozdílem jsou celkové proporce těla – to je u plotice lesklé nižší a protáhlejší. Hlava je výrazně menší než u plotice obecné, ústa jsou směrována více dolů a rypec je tupěji zakončen. Také hřbetní a řitní ploutev jsou u plotice lesklé proporčně menší.

Zbarvení je u plotice lesklé živější a pestřejší s větším nádechem do modra, rozdíly jsou nejzřetelnější v období tření. Třecí vyrážka je u samců velmi výrazná.

Duhovka oka je žlutá (u plotice obecné bývá zbarvena do červena). Oba druhy se liší i růstem a maximální dosahovanou velikostí. Plotice lesklá roste rychleji a dorůstá větších rozměrů.

Příprava plotic lesklých v kuchyni:

Plotice lesklá je jednak v Česku vedena jako vymizelý druh, jednak je u nás podle zákona zapsána jako „ohrožený“ tedy chráněný druh, takže na českých talířích vpodstatě nemá co dělat. Jinak maso má plotice lesklá podobné, jako plotice obecná, tedy i případné zpracování dovezených ryb by bylo stejné, jako u plotic obecných.

Článek a řádky ke kuchařskému využití plotic obecných najdete zde: Plotice obecná

Zdroj: www.chytej.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy