REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plotice obecná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je velmi přizpůsobivá, najdeme ji téměř ve všech typech vod s vyjímkou pstruhového pásma. Vyskytuje se i v rybnících a údolních nádržích. Při nedostatku dravých ryb se přemnožuje. Plotice obecná je naše nejběžnější ryba, těží se sítěmi i sportovně, na udici. Je vhodnou nástražní rybkou, je potrava dravců. Kříží se s cejnem velkým, cejnkem malým, ouklejí, jesenem, tlouštěm, ostroretkou a parmou obecnou. Průměrná váha ryb je mezi 0,2 až 0,3 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Ritilus rutilus

Jiný název: Roach, Gardon commun, Plötze (Rotaugen), Plotva, Plotica červenooká

Rozpoznávací znaky: Má protáhlé tělo s vyklenutým hřbetem s velkými šupinami. Tělo je stříbřité, hřbet tmavší. Ústa má středně postavená. Začátek hřbetní a břišních ploutví leží nad sebou, v jedné svislé rovině, což je zásadní rozpoznávací znak oproti perlínovi, který má hřbetní ploutev posunutou dozadu, za pomyslnou svislou čáru konce břišních ploutví. Oko má cihlově červené, což je další zásadní rozpoznávací znak od perlína. Jinak břišní a prsní ploutve má načervenalé, ostatní ploutve jsou zeleno-šedé.

Obecně:

Plotice je naše nejhojnější ryba, kterou lze zaměnit pouze s perlínem ostrobřichatým. Odlišuje se od něho podle toho, že její břišní část před řití je proti ostrému kýlu perlína zakulacena a její oči jsou červené.

I když přijímá především potravu živočišnou, živí se také potravou rostlinnou, jmenovitě řasami.

Vzhledem ke svým menším rozměrům a velké početnosti stala se plotice základní složkou potravy dravých ryb (štiky, candáta, okouna, úhoře). Dosahuje ojediněle délek k 50 cm, ale většinou jsou plotice mnohem a mnohem menší, velké cca 8-25 cm. Když má čas dorůst, 45 cm velká plotice váží přes 1 kg.

Kuchyňské zpracování :

Ve státech, kde je plotice hojně zastoupena, se zpracovává do konzerv a vůbec je jednou z nejoblíbenějších ryb na trhu. Z plotic se dělají paštiky, jemné sekané … U nás je tato ryba nedoceněna. Řadí se mezi takzvané typické zástupce bílé ryby, tedy ji můžeme upravovat podle všech receptů na bílé ryby. Nejkvalitnější maso mají plotice v podzimních měsících. Větší kusy jsou tučnější a lze je použít ke všem kuchyňským úpravám. Skvělé chutnají ve formě zavináčů, nebo jinak nakládané do nálevů s octem, kdy nemusíme řešit jejich kosti. Jsou to však i ideální ryby pro přípravu rybích karbanátků.

 

Recepty z plotice obecné:

Rybí salát ze sladkovodních ryb Rybí guláš Plotice po bulharsku Vařené plotice

Smažené plotičky …  Na přípravu plotic můžeme použít všechny recepty na bílé ryby!

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy