REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plotice obecná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je velmi přizpůsobivá, najdeme ji téměř ve všech typech vod s vyjímkou pstruhového pásma. Vyskytuje se i v rybnících a údolních nádržích. Při nedostatku dravých ryb se přemnožuje. Plotice obecná je naše nejběžnější ryba, těží se sítěmi i sportovně, na udici. Je vhodnou nástražní rybkou, je potrava dravců. Kříží se s cejnem velkým, cejnkem malým, ouklejí, jesenem, tlouštěm, ostroretkou a parmou obecnou. Průměrná váha ryb je mezi 0,2 až 0,3 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Ritilus rutilus

Jiný název: Roach, Gardon commun, Plötze (Rotaugen), Plotva, Plotica červenooká

Rozpoznávací znaky: Má protáhlé tělo s vyklenutým hřbetem s velkými šupinami. Tělo je stříbřité, hřbet tmavší. Ústa má středně postavená. Začátek hřbetní a břišních ploutví leží nad sebou, v jedné svislé rovině, což je zásadní rozpoznávací znak oproti perlínovi, který má hřbetní ploutev posunutou dozadu, za pomyslnou svislou čáru konce břišních ploutví. Oko má cihlově červené, což je další zásadní rozpoznávací znak od perlína. Jinak břišní a prsní ploutve má načervenalé, ostatní ploutve jsou zeleno-šedé.

Obecně:

Plotice je naše nejhojnější ryba, kterou lze zaměnit pouze s perlínem ostrobřichatým. Odlišuje se od něho podle toho, že její břišní část před řití je proti ostrému kýlu perlína zakulacena a její oči jsou červené.

I když přijímá především potravu živočišnou, živí se také potravou rostlinnou, jmenovitě řasami.

Vzhledem ke svým menším rozměrům a velké početnosti stala se plotice základní složkou potravy dravých ryb (štiky, candáta, okouna, úhoře). Dosahuje ojediněle délek k 50 cm, ale většinou jsou plotice mnohem a mnohem menší, velké cca 8-25 cm. Když má čas dorůst, 45 cm velká plotice váží přes 1 kg.

Kuchyňské zpracování :

Ve státech, kde je plotice hojně zastoupena, se zpracovává do konzerv a vůbec je jednou z nejoblíbenějších ryb na trhu. Z plotic se dělají paštiky, jemné sekané … U nás je tato ryba nedoceněna. Řadí se mezi takzvané typické zástupce bílé ryby, tedy ji můžeme upravovat podle všech receptů na bílé ryby. Nejkvalitnější maso mají plotice v podzimních měsících. Větší kusy jsou tučnější a lze je použít ke všem kuchyňským úpravám. Skvělé chutnají ve formě zavináčů, nebo jinak nakládané do nálevů s octem, kdy nemusíme řešit jejich kosti. Jsou to však i ideální ryby pro přípravu rybích karbanátků.

 

Recepty z plotice obecné:

Rybí salát ze sladkovodních ryb Rybí guláš Plotice po bulharsku Vařené plotice

Smažené plotičky …  Na přípravu plotic můžeme použít všechny recepty na bílé ryby!

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy