REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plotice obecná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je velmi přizpůsobivá, najdeme ji téměř ve všech typech vod s vyjímkou pstruhového pásma. Vyskytuje se i v rybnících a údolních nádržích. Při nedostatku dravých ryb se přemnožuje. Plotice obecná je naše nejběžnější ryba, těží se sítěmi i sportovně, na udici. Je vhodnou nástražní rybkou, je potrava dravců. Kříží se s cejnem velkým, cejnkem malým, ouklejí, jesenem, tlouštěm, ostroretkou a parmou obecnou. Průměrná váha ryb je mezi 0,2 až 0,3 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Ritilus rutilus

Jiný název: Roach, Gardon commun, Plötze (Rotaugen), Plotva, Plotica červenooká

Rozpoznávací znaky: Má protáhlé tělo s vyklenutým hřbetem s velkými šupinami. Tělo je stříbřité, hřbet tmavší. Ústa má středně postavená. Začátek hřbetní a břišních ploutví leží nad sebou, v jedné svislé rovině, což je zásadní rozpoznávací znak oproti perlínovi, který má hřbetní ploutev posunutou dozadu, za pomyslnou svislou čáru konce břišních ploutví. Oko má cihlově červené, což je další zásadní rozpoznávací znak od perlína. Jinak břišní a prsní ploutve má načervenalé, ostatní ploutve jsou zeleno-šedé.

Obecně:

Plotice je naše nejhojnější ryba, kterou lze zaměnit pouze s perlínem ostrobřichatým. Odlišuje se od něho podle toho, že její břišní část před řití je proti ostrému kýlu perlína zakulacena a její oči jsou červené.

I když přijímá především potravu živočišnou, živí se také potravou rostlinnou, jmenovitě řasami.

Vzhledem ke svým menším rozměrům a velké početnosti stala se plotice základní složkou potravy dravých ryb (štiky, candáta, okouna, úhoře). Dosahuje ojediněle délek k 50 cm, ale většinou jsou plotice mnohem a mnohem menší, velké cca 8-25 cm. Když má čas dorůst, 45 cm velká plotice váží přes 1 kg.

Kuchyňské zpracování :

Ve státech, kde je plotice hojně zastoupena, se zpracovává do konzerv a vůbec je jednou z nejoblíbenějších ryb na trhu. Z plotic se dělají paštiky, jemné sekané … U nás je tato ryba nedoceněna. Řadí se mezi takzvané typické zástupce bílé ryby, tedy ji můžeme upravovat podle všech receptů na bílé ryby. Nejkvalitnější maso mají plotice v podzimních měsících. Větší kusy jsou tučnější a lze je použít ke všem kuchyňským úpravám. Skvělé chutnají ve formě zavináčů, nebo jinak nakládané do nálevů s octem, kdy nemusíme řešit jejich kosti. Jsou to však i ideální ryby pro přípravu rybích karbanátků.

 

Recepty z plotice obecné:

Rybí salát ze sladkovodních ryb Rybí guláš Plotice po bulharsku Vařené plotice

Smažené plotičky …  Na přípravu plotic můžeme použít všechny recepty na bílé ryby!

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy