REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plotice obecná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je velmi přizpůsobivá, najdeme ji téměř ve všech typech vod s vyjímkou pstruhového pásma. Vyskytuje se i v rybnících a údolních nádržích. Při nedostatku dravých ryb se přemnožuje. Plotice obecná je naše nejběžnější ryba, těží se sítěmi i sportovně, na udici. Je vhodnou nástražní rybkou, je potrava dravců. Kříží se s cejnem velkým, cejnkem malým, ouklejí, jesenem, tlouštěm, ostroretkou a parmou obecnou. Průměrná váha ryb je mezi 0,2 až 0,3 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Ritilus rutilus

Jiný název: Roach, Gardon commun, Plötze (Rotaugen), Plotva, Plotica červenooká

Rozpoznávací znaky: Má protáhlé tělo s vyklenutým hřbetem s velkými šupinami. Tělo je stříbřité, hřbet tmavší. Ústa má středně postavená. Začátek hřbetní a břišních ploutví leží nad sebou, v jedné svislé rovině, což je zásadní rozpoznávací znak oproti perlínovi, který má hřbetní ploutev posunutou dozadu, za pomyslnou svislou čáru konce břišních ploutví. Oko má cihlově červené, což je další zásadní rozpoznávací znak od perlína. Jinak břišní a prsní ploutve má načervenalé, ostatní ploutve jsou zeleno-šedé.

Obecně:

Plotice je naše nejhojnější ryba, kterou lze zaměnit pouze s perlínem ostrobřichatým. Odlišuje se od něho podle toho, že její břišní část před řití je proti ostrému kýlu perlína zakulacena a její oči jsou červené.

I když přijímá především potravu živočišnou, živí se také potravou rostlinnou, jmenovitě řasami.

Vzhledem ke svým menším rozměrům a velké početnosti stala se plotice základní složkou potravy dravých ryb (štiky, candáta, okouna, úhoře). Dosahuje ojediněle délek k 50 cm, ale většinou jsou plotice mnohem a mnohem menší, velké cca 8-25 cm. Když má čas dorůst, 45 cm velká plotice váží přes 1 kg.

Kuchyňské zpracování :

Ve státech, kde je plotice hojně zastoupena, se zpracovává do konzerv a vůbec je jednou z nejoblíbenějších ryb na trhu. Z plotic se dělají paštiky, jemné sekané … U nás je tato ryba nedoceněna. Řadí se mezi takzvané typické zástupce bílé ryby, tedy ji můžeme upravovat podle všech receptů na bílé ryby. Nejkvalitnější maso mají plotice v podzimních měsících. Větší kusy jsou tučnější a lze je použít ke všem kuchyňským úpravám. Skvělé chutnají ve formě zavináčů, nebo jinak nakládané do nálevů s octem, kdy nemusíme řešit jejich kosti. Jsou to však i ideální ryby pro přípravu rybích karbanátků.

 

Recepty z plotice obecné:

Rybí salát ze sladkovodních ryb Rybí guláš Plotice po bulharsku Vařené plotice

Smažené plotičky …  Na přípravu plotic můžeme použít všechny recepty na bílé ryby!

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy