REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Okurka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pnoucí se nebo plazivá jednoletka, ze které se sklízí protáhlé nebo kulaté dužnaté plody. Je to poměrně náročná plodina. Obsahuje menší množství draslíku a nepatrné množství beta karotenu.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Cucumis sativus

Tato bylina pochází z Asie, ale v současné době se již v přírodě divoce rostoucí rostliny téměř nevyskytují. Jako salátová zelenina se okurka pěstuje již mnoho století. První záznamy o pěstování okurek v nejstarších známých zahradách světa pocházejí z Mazopotámie z doby 2 000 let př. n.

l., o tisíc let později byla pěstována i v Indii.

Římané v prvním století n.

l. pěstovali okurky v košících nebo krabicích upevněných na otočném kole, aby mohli měnit pozici rostlin otáčejících se za sluncem. V chladných dnech přemisťovali Římané nádoby s okurkami do zvláštních domů nazývaných speculeria.

Původně byly všechny odrůdy okurek nahořklé a podávali se vařené, zalité olejem, octem a medem. V 19 století byly okurky zcela běžnou součástí polévek, přidávaly se k dušeným masům a do zeleninových směsí.

Anglický recept z 19. století doporučuje podávat okurky k částečně vařeným holubům (hlava a pařáty byly odděleny a okurka se měla umístit na místo hlavy), pak se všechno uvařilo v masovém vývaru a hlavičky se obložily dřišťálovými bobulemi. Vaření v georgiánské Anglii muselo být vskutku zábavné!

Do Nového světa byla okurka dovezene Kolumbem. Existují zprávy o pěstování okurek na Haiti v roce 1494, v roce 1609 byla okurka pěstována také anglickými osadníky ve Virgínii.

Odrůdy:

Podíváte-li se do jakéhokoli semanářského katalogu, uděláte si představu, z jak velkého množství odrůd určených pro pěstování venku můžeme především v chladnějších oblastech pěstovat i na zastíněném místě ve skleníku. Naopak některé skleníkové odrůdy rostou v teplých oblastech dobře i venku. Existují však i speciální odrůdy určené pouze do skleníků. Další venkovní typy odrůd okurek sice vyžadují ochranu semenáčků přenosnými kryty, ale později velmi dobře prospívají na venkovním záhonu. Nesmíme také zapomenout na okurky nakládačky, kulaté odrůdy, japonské pnoucí se odrůdy a keříčkovité typy okurek.

Skleníkové okurky

Crystal Apple“ je odrůda vytvářející malé, žluté, kulaté okurky. Tato odrůda je velmi plodná a snadno se pěstuje. Je určená spíše pro nevytápěné skleníky a pro pěstování venku. „Danimas“ je odrůda vytvářející mini-okurky. Pěstujeme ji v lehce vytápěných nebo studených sklenících. Oblíbená a spolehlivá je odrůda „Telegraph“ s dost velkými hladkými okurkami. „Telegraph Improved“ je plodná odrůda vytvářející chutné protáhlé okurky. Také odrůda „Yamato“ plodí velmi chutné dlouhé a tenké okurky.

Okurky pro pěstování venku

Okurky odrůdy „Bianco Lungo di Parigi“ jsou středně velké a mají krémově bílou pokožku. „Burpless Tasty Green“ je citlivá odrůda s chutnými a křehkými plody, která je odolná proti okurkové plísni a dobře snáší vysoké teploty. Odrůda „Chicago Pickling“ dává vysokou úrodu a je odolná proti chorobám. Plody odrůdy „Crystal Lemon“ jsou šťavnaté a veliké asi jako citrón. Jsou vhodné k zavařování, krouhání a do zeleninových směsí. Rostliny odrůdy „Long Green Improved“ jsou robustní a vysoce produktivní. Vytváří se na nich chutné plody, které mohou být použity k nakládání. Hladké okurky odrůdy „Marketmore“ jsou chutné a mají vynikající barvu. Tato odrůda je odolná proti plísním.

Okurky nakládačky

Aréna“ je vysoce plodící hybrid určený pro pěstování venku, který vytváří kvalitní tmavě zelené okurky. Odrůda „Athene“ je určena pro venkovní pěstování nebo do navytápěnách skleníků a fóliovníků. Rychle rostoucí odrůda „Gherkin“ dává velké množství malých chlupatých plodů. Odrůda „Hokus“ je ideální pro nakládání a pěstování venku. „Midget“ je vysoce plodná odrůda. Okurky odrůdy „National Pickling“ jsou krátké s tupým zakončením, plody z této odrůdy jsou malé a hladké. Je to velmi plodná odrůda přinášející vysokou sklizeň. Okurky odrůdy „Vert de Massy Cornichon“ jsou velmi chutné. Nakládáme je malé nebo až po úplném dozrání.

Použití okurek v kuchyni:

Někdo má rád okurky oloupané, někdo zase preferuje okurky konzumovat i se slupkou. Skvěle se hodí do salátů, jako ozdoba na chlebíčkách či jednohubkách. Na Středním Východě je oblíbené pojídat okurky zalité jogurtem s mátou jeko delikátní studenou polévku. Okurky můžeme také oloupat, odstranit z nich semena, nastrouhat je a podusit 20 minut na másle a trošce vody. Změklé okurky zalijeme smetanou a podáváme je s rybami.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty z okurek:

Domácí kvašáky Rychlokvašky Sterilované okurky Sterilované kvašáky

Okurkový salát s majonézou Okurková pomazánka s vejci ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy