REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Okoun říční

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Okoun říční je menší dravá ostnoploutvá ryba. Vyskytuje s v tekoucích vodách od lipanového až po cejnové pásmo, žije však i ve stojatých vodách. Je sportovními velmi ceněn. Průměrná váha lovených ryb je 0,20-0,30 kg.


Atlas sladkovodních ryb - Okounovití

Jiný název: Barsch, Flussbarsch, Perch, Ostriež obyčajný, European pearch, Perche de riviere, Okuň

Rozpoznávací znaky:

Okoun říční má jen mírně protáhlé tělo, spíše vysoké, za hlavou s větším vyklenutím hřbetu, pokryté ktenoidními šupinami. Oko má posazené v horní části hlavy, při pohledu z boku začíná v místech pomyslné svislice konce úst. Ta má koncová. Hřbetní ploutve má dvě, s větší mezerou mezi sebou, břišní jsou pak posunuté více dopředu, téměř pod prsní ploutve. Ocasní ploutev má homocerkní, více vykrojenou. Zbarvený je žluto-šedě, žluto-zelené až šedé, s mosazným leskem., břicho bývá zbarvené do žluta, až špinavo-bíla. Na bocích má svislé pruhy, někdy více, někdy méně výrazně zbarvené, hnědo-černé, které se ztrácí směrem dolů k břichu. Břišní, řitní a spodní část ocasní ploutve bývá zbarvena do červena, ostatní ploutve jsou spíše žlutavé, šedo-zelené, druhá hřbetní ploutev je spíše průhledná. Okoun je dobře rozpoznatelný druh ryby, s žádnou jinou by ji neměl zaměnit ani lajk. Snad jen za malého candáta, ale ten je více dlouhý a hlavně nemá načervenalé ploutve.

 

Obecně:

Okoun žije poměrně v malém teritoriu, je to ryby stanovištní, hejnová. Je zajímavé, že přes den se hejna okounů zdržují pospolu, na večer se však tato hejna rozpadají, aby po ránu opět vznikla. Nejaktivnější je okoun po ránu a pak na večer. Plůdek se živí planktonem, později loví larvy hmyzu či plůdek ryb, dospělí jedinci se pak živí hlavně menšími rybkami a nepohrdnou ani mladými rybkami vlastního druhu, jsou to totiž kanibalové!

Dorůstá do průměrné délky 25 cm o váze kolem 0,5 kg, ale byly chyceny kusy velké více jak 60 cm o váze i přes 4 kg! Dožívá se asi 22 let.

Tření okounů probíhá od konce dubna do konce května, někdy i června, jikrnačka klade jikry v dlouhých klikatých pásech, na kameny, potopené rostliny, či větve stromů.

Atlas sladkovodních ryb - Okounovití

Kuchyňské zpracování okouna:

Mezi nejoblíbenější osnoploutvé ryby patří candát obecný a právě okoun říční. Má výborné maso, lze je stavět na úroveň masa lososovitých ryb. Podobně jako ony má okoun málo kostí; mezisvalové kůstky u něho úplně chybí. Jeho tvrdé, do kůže pevně vrostlé šupiny se odstraňují velmi špatně. Lze si však odpomoci tím, že stáhneme kůži i se šupinami. To se dělá i při zpracování velkých ryb na filé. Dvěma řezy podél obou stran hřbetní ploutve se nařízne kůže od hlavy až k ocasu a stáhne se do stran, směrem k břichu.

Maso okounů je skvělé především pečené a grilované. Dá se samozřejmě také smažit, vařit a dusit.

 

Recepty z okouna:

Pečený okoun Okoun s cibulovou nádivkou Okoun s vejci Okoun na cibuli

Okoun zapečený s rýží Okoun po maďarsku Marinovaní okouni

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy