REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Okoun říční

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Okoun říční je menší dravá ostnoploutvá ryba. Vyskytuje s v tekoucích vodách od lipanového až po cejnové pásmo, žije však i ve stojatých vodách. Je sportovními velmi ceněn. Průměrná váha lovených ryb je 0,20-0,30 kg.


Atlas sladkovodních ryb - Okounovití

Jiný název: Barsch, Flussbarsch, Perch, Ostriež obyčajný, European pearch, Perche de riviere, Okuň

Rozpoznávací znaky:

Okoun říční má jen mírně protáhlé tělo, spíše vysoké, za hlavou s větším vyklenutím hřbetu, pokryté ktenoidními šupinami. Oko má posazené v horní části hlavy, při pohledu z boku začíná v místech pomyslné svislice konce úst. Ta má koncová. Hřbetní ploutve má dvě, s větší mezerou mezi sebou, břišní jsou pak posunuté více dopředu, téměř pod prsní ploutve. Ocasní ploutev má homocerkní, více vykrojenou. Zbarvený je žluto-šedě, žluto-zelené až šedé, s mosazným leskem., břicho bývá zbarvené do žluta, až špinavo-bíla. Na bocích má svislé pruhy, někdy více, někdy méně výrazně zbarvené, hnědo-černé, které se ztrácí směrem dolů k břichu. Břišní, řitní a spodní část ocasní ploutve bývá zbarvena do červena, ostatní ploutve jsou spíše žlutavé, šedo-zelené, druhá hřbetní ploutev je spíše průhledná. Okoun je dobře rozpoznatelný druh ryby, s žádnou jinou by ji neměl zaměnit ani lajk. Snad jen za malého candáta, ale ten je více dlouhý a hlavně nemá načervenalé ploutve.

 

Obecně:

Okoun žije poměrně v malém teritoriu, je to ryby stanovištní, hejnová. Je zajímavé, že přes den se hejna okounů zdržují pospolu, na večer se však tato hejna rozpadají, aby po ránu opět vznikla. Nejaktivnější je okoun po ránu a pak na večer. Plůdek se živí planktonem, později loví larvy hmyzu či plůdek ryb, dospělí jedinci se pak živí hlavně menšími rybkami a nepohrdnou ani mladými rybkami vlastního druhu, jsou to totiž kanibalové!

Dorůstá do průměrné délky 25 cm o váze kolem 0,5 kg, ale byly chyceny kusy velké více jak 60 cm o váze i přes 4 kg! Dožívá se asi 22 let.

Tření okounů probíhá od konce dubna do konce května, někdy i června, jikrnačka klade jikry v dlouhých klikatých pásech, na kameny, potopené rostliny, či větve stromů.

Atlas sladkovodních ryb - Okounovití

Kuchyňské zpracování okouna:

Mezi nejoblíbenější osnoploutvé ryby patří candát obecný a právě okoun říční. Má výborné maso, lze je stavět na úroveň masa lososovitých ryb. Podobně jako ony má okoun málo kostí; mezisvalové kůstky u něho úplně chybí. Jeho tvrdé, do kůže pevně vrostlé šupiny se odstraňují velmi špatně. Lze si však odpomoci tím, že stáhneme kůži i se šupinami. To se dělá i při zpracování velkých ryb na filé. Dvěma řezy podél obou stran hřbetní ploutve se nařízne kůže od hlavy až k ocasu a stáhne se do stran, směrem k břichu.

Maso okounů je skvělé především pečené a grilované. Dá se samozřejmě také smažit, vařit a dusit.

 

Recepty z okouna:

Pečený okoun Okoun s cibulovou nádivkou Okoun s vejci Okoun na cibuli

Okoun zapečený s rýží Okoun po maďarsku Marinovaní okouni

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy