REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ježdík žlutý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyskytuje se v Dunaji a v dolních úsecích jeho přítoků. Vzácně byl zjištěn v dolním úseku Moravy a Dyje. Bez hospodářského významu, je řazen mezi ohrožené druhy. Žije v hejnech.


Atlas sladkovodních ryb - OkounovitíLatinský název: Gymnocephalus schraetser

Jiný název: Stripped ruffe, Stripped pope, Grémille du danube, Polosatyj jerš, Schrätzer, Hrebenačka pásavá

Rozpoznávací znaky:

Má ze všech ježdíků nejštíhlejší tělo, z boku zploštělé, o něco delší, vzhledem k výšce těla. Hlavu má hodně protaženou, při pohledu z boku má tvar trojúhelníku. Ústa má malá koncová, končící daleko před pomyslnou svislici začátku oka, tedy při pohledu z boku. Přes téměř celý hřbet se táhne ploutev, která je v přední části o něco málo vyšší, než v zadní části. Řitní ploutev z druhé strany těla jen z části kopíruje základnu hřbetní ploutve, tedy její druhé části, umístěné blíže k ocasu, je o něco kratší.  Břišní ploutve jsou vysunuty dopředu, pod ploutve prsní. Ocas má homocerkní, méně vykrojený s náznaky špiček na obou kancích. Hřbet s temenem hlavy jsou zbarveny do zelena, boky má nažloutlé až měděné, spodní část, tedy břicho je zbarvené do špinavé bílé. Podél celého boku se v několika řadách táhnou černo-hnědé pruhy, většinou jsou nepravidelně přerušované. Ploutve má světlé, jako by průhledné, hlavně první část hřbetní ploutve, ta umístěná blíže hlavy má černé skvrny, ostatní ploutve mají pigmentaci téměř neznatelnou, nebo chybí vůbec.

 

Obecně:

Hejnový ryba žijící v proudech na hloubkách. Živí se larvami a kuklami pakomárů, korýši, larvami chroustů. Zajímavé je, že ježdík žlutý často žije ve smíšených hejnech, tedy s rybami jiného druhu.

Dorůstá do průměrné délky 15 až 20 cm o hmotnosti do 80 g, ale byly chyceny kusy velké až 30 cm o váze do 250 g. Dožívá se tak 15 let.

Vytírá se od poloviny května do června, po malém tahu proti proudu vody, většinou v proudné vodě se štěrkovitým dnem.

 

Příprava v kuchyni:

Je chráněný! Tedy v kuchyni zecela bez využití.

 

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Upečte si doma Halloween

Zpestřete si podzim oslavou Halloweena. Přinášíme vám čtyři lahodné duchařské dobroty, na kterých si pochutnají malá i velká strašidla.

číst dále ...

Lokální suroviny, perfektní maso a vůně severních moří. Bageterie Boulevard připravila nové Dánské Chef menu a novinku v podobě degustačního menu

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Makový superpanáček mezi rostlinnými proteiny

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy