REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ježdík obecný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žije při dolních toků řek i v průtočných rybnících. Je spíše nežádoucí rybou (potravní konkurent, požírá jikry a plůdek). Snáší mírnou slanost vody.


Atlas sladkovodních ryb - OkounovitíLatinský název: Gymnocephalus cernuus

Jiný název: Ruffe, Pope (Euffe), Kaulbarsch, Jerš, Grémille commune

Lidový název: Švec

Rozpoznávací znaky:

Ježdík obecný má kratší, středně vysoké tělo s mírně vyklenutým hřbetem, z boku zploštělé. Přes téměř celý hřbet se táhne ploutev, která je v přední části vyšší, než v zadní části. Řitní ploutev z druhé strany těla kopíruje základnu hřbetní ploutve, tedy její druhé části, umístěné blíže k ocasu. Břišní ploutve jsou vysunuty dopředu, pod ploutve prsní. Ocas má homocerkní, méně vykrojený. Na hlavě má, vzhledem k velikosti těla, poměrně velké oči, které jsou umístěné ve vrchní části hlavy. Ústa má koncová, koutky úst dosahují do pomyslné svislice přední části oka, tedy při pohledu z bokou. Hřbet je zbarvený šedo-olivově, mírně do hněda, boky jsou hnědé, břicho žlutavé až špinavě-bílé. Na hřbetě a bocích těla se objevují nepravidelné hnědo, nebo černo-šedé skvrny, na hřbetních a ocasních ploutvích se žluto-hnědým až šedým nádechem. Podobný ježdík dunajský má o něco vyšší tělo, tmavé mramorování, které někdy přechází do svislých pruhů. Na žeberním víčku má dva dozadu nasměrované trny, zatím co ježdík obecný má tento trn jen jeden!

Obecně:

Ježdík obecný je typická ryba dna. Živí se drobnými organismy dna. V mládí si vystačí zooplanktonem, larvami hmyzu, či korýši, dospělé ryby loví hlavně měkkýše, larvy pakomáry, ale i berušky. Potravu přijímá po celý rok, tedy je aktivní i v zimě.

Dorůstá do průměrné délky 16-18 cm, o váze do 100 g, ale byly chyceny kusy velké i 25 cm, vážící skoro 0,5 kg. Dožívá se maximálně 11 let.

Vytírá se na písčitém či kamenité dně, jikrnačka také jikry často lepí na listy vodních rostlin.

 

Zpracování ježdíků v kuchyni:

V Rusku je ježdík hojně loven ve velkém. Větší ježdíky rybáři dodávají na trh v čerstvém stavu nebo také mražené. Polévka z ježdíků je známá a oblíbená „Ucha“, pokládaná za nejlepší rybí polévku vůbec. Ve Finsku je dokonce chován uměle pro „ježdíkový kaviár“. V našich vodách slouží ježdík příležitostně jako nástražná rybka při lovu dravých ryb. Hospodářskou cenu u nás nemá. Lze ho upravovat jako většinu malých ryb. Větší kusy můžeme připravit jako okouny.

 

Recepty na ježdíky: Ucha (rybí vývar)

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy