REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Drsek menší

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žije v Dunaji a jeho přítocích, v řece Moravě se vyskytuje až k Hodonínu, v Dyji po Břeclav. Je chráněný zákonem! Pohybuje se skákavě. Má velice štíhlý ocasní násadec.


Atlas sladkovodních ryb - OkounovitíLatinský název: Zingel streber

Jiný název: Streber, Little chop, Malyj čop, Apron du Danube, Kolok vretenovitý

Rozpoznávací znaky:

Drsek menší se stavbou těla podobá drsku většímu. Jen má ocas delší, válcovitý. Oko má posazené v horní části hlavy, při pohledu z boku začíná velký kus od pomyslné svislice konce úst. Ta mají spodní postavení. Také drsek menší má dvě hřbetní ploutve, na rozdíl od drska většího má přední ploutev jen 7 až 10 trnů, drsek větší jich má 13 až 15. Ocasní ploutev má homocerkní, více vykrojenou. Zbarven je do žluta-hněda, béžova, pískova s drobnými hnědými skvrnami, které někde splývají do pásů, které se táhnou od hřbetu, přes boky až po břicho. Mladé ryby bývají výrazněji zbarvené, než dospělí jedinci.

 

Obecně:

Drsek menší je aktivní především v noci. Živí se vodními bezobratlími.

Dorůstá délky do 16 cm, vyjímečně do 22 cm.

Vytírá se od března do května na kamenitém dně.

 

Zpracování v kuchyni:

Je to opravdu malá rybka, k tomu ještě celoročně chráněná, proto nemá žádný gastronomický význam.

 

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy