REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Candát východní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žije v dolních úsecích řek, na Slovensku se vyskytuje vzácně v Dunajském povodí, v Česku ho můžeme najít pouze v dolní Moravě a Dyji. Je poměrně vzácný, i když pozvolna jeho stavy narůstají. U nás se může chytat celoročně.


Atlas sladkovodních ryb - OkounovitíLatinský název: Stizostedion volgense (Sander volgensis)

Jiný název: Wolga Pike-perch, East european Pike perch, Wolgazander, Steinschill, Zubáč volžský, Sandre du wolga, Berš

Rozpoznávací znaky:

Má protáhlé tělo, podobné jako má candát obecný, ale menší. Nemá “psí” zuby, jako candát obecný. Celé tělo má ošupení podobně, jako candát obecný, ale včetně lící, které má candát obecný holé. Také candát východní má spodní čelit o něco delší, než čelist vrchní, konec úst, tedy koutky, při pohledu z boku, zasahují jen k začátku, či středu oka, candát obecný je má protažené až za oko, nebo na konec hrany oka. Zadní okraj kosti skřelové je pravoúhlý, u candáta obecného je kulatý. Hřbet a boky jsou zbarveny do šedo-zelena, hřbet s modrými odlesky. Přes hřbet i boky se táhnou černé pruhy, podobné, jako má okoun. Hřbetní ploutve má candát východní také dvě, základny jsou odděleny drobnou mezerou, břišní jsou posunuté blíže k prsním ploutvím. Ocas má homocerkní, více vykrojený. Zbarvení ploutví je žlutavé, kromě hřbetní a ocasní ploutve, ty jsou o něco tmavší, s typickým páskováním na blanách mezi paprsky, na ocasní a řitní ploutvi se ještě objevují tmavé tečky. Břicho má šedavé, spíše světlé.

 

Obecně:

Tato hejnová ryba provádí kratší migrace proti toku. V zimě přebývá na dně v jámách. V mládí se živí planktonem a bezobratlími, ale později požírá i rybí plůdek. Dospělé ryby pak převážně loví drobné rybky.

Dorůstá do průměrné délky 25-30 cm o váze kolem 300 g. Byly chyceny kusy velké až 45 cm o váze 1,4 kg. Dožívá se tak 12 let.

Vytírá se od poloviny dubna do začátku června, na mělkých březích řek nebo zatopených loukách. Jikry klade do jamek, které si sám vyhloubí mrskáním ocasu. Jikry klade v několika vrstvách.

 

Příprava v kuchyni:

Candát východní není pro českou gastronomii nijak významný. Jeho maso je dobré, nikoli však výtečné. I když jeho výskyt v Česku není hojný, může se chytat celoročně. Upravujeme ho jako candáta obecného, tedy ryby pečeme, smažíme, vaříme či dusíme. Díky jeho menší tučnosti se nehodí příliš ke grilování a uzení.

Recepty: Rybí maso sladkovodní i mořské

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy