REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Candát východní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žije v dolních úsecích řek, na Slovensku se vyskytuje vzácně v Dunajském povodí, v Česku ho můžeme najít pouze v dolní Moravě a Dyji. Je poměrně vzácný, i když pozvolna jeho stavy narůstají. U nás se může chytat celoročně.


Atlas sladkovodních ryb - OkounovitíLatinský název: Stizostedion volgense (Sander volgensis)

Jiný název: Wolga Pike-perch, East european Pike perch, Wolgazander, Steinschill, Zubáč volžský, Sandre du wolga, Berš

Rozpoznávací znaky:

Má protáhlé tělo, podobné jako má candát obecný, ale menší. Nemá “psí” zuby, jako candát obecný. Celé tělo má ošupení podobně, jako candát obecný, ale včetně lící, které má candát obecný holé. Také candát východní má spodní čelit o něco delší, než čelist vrchní, konec úst, tedy koutky, při pohledu z boku, zasahují jen k začátku, či středu oka, candát obecný je má protažené až za oko, nebo na konec hrany oka. Zadní okraj kosti skřelové je pravoúhlý, u candáta obecného je kulatý. Hřbet a boky jsou zbarveny do šedo-zelena, hřbet s modrými odlesky. Přes hřbet i boky se táhnou černé pruhy, podobné, jako má okoun. Hřbetní ploutve má candát východní také dvě, základny jsou odděleny drobnou mezerou, břišní jsou posunuté blíže k prsním ploutvím. Ocas má homocerkní, více vykrojený. Zbarvení ploutví je žlutavé, kromě hřbetní a ocasní ploutve, ty jsou o něco tmavší, s typickým páskováním na blanách mezi paprsky, na ocasní a řitní ploutvi se ještě objevují tmavé tečky. Břicho má šedavé, spíše světlé.

 

Obecně:

Tato hejnová ryba provádí kratší migrace proti toku. V zimě přebývá na dně v jámách. V mládí se živí planktonem a bezobratlími, ale později požírá i rybí plůdek. Dospělé ryby pak převážně loví drobné rybky.

Dorůstá do průměrné délky 25-30 cm o váze kolem 300 g. Byly chyceny kusy velké až 45 cm o váze 1,4 kg. Dožívá se tak 12 let.

Vytírá se od poloviny dubna do začátku června, na mělkých březích řek nebo zatopených loukách. Jikry klade do jamek, které si sám vyhloubí mrskáním ocasu. Jikry klade v několika vrstvách.

 

Příprava v kuchyni:

Candát východní není pro českou gastronomii nijak významný. Jeho maso je dobré, nikoli však výtečné. I když jeho výskyt v Česku není hojný, může se chytat celoročně. Upravujeme ho jako candáta obecného, tedy ryby pečeme, smažíme, vaříme či dusíme. Díky jeho menší tučnosti se nehodí příliš ke grilování a uzení.

Recepty: Rybí maso sladkovodní i mořské

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy