REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Candát obecný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Osídluje střední a dolní úseky řek i stojaté vody. Zdržuje se ve volné vodě dále od břehů a v hlubších partiích. Významně se uplatňuje při regulaci plevelných ryb přitom si nekonkuruje se štikou. Je hospodářsky i sportovně velmi ceněnou rybou. Průměrná váha lovených ryb je mezi 1,5 až 2,5 kg.


Atlas sladkovodních ryb - OkounovitíLatinský název: Sander lucioperca

Jiný název: Pike perch, Zander, Zubáč veľkoústy, Sudak, Sandre, Fogoš

Rozpoznávací znaky:

Má podlouhlé válcovité tělo, z boku mírně zploštělé s klínovitou hlavou, ústy, u kterých spodní čelist přesahuje přes horní. Ze spodní čelisti vyrůstají dva ostré zuby, kterým se říká “psí” zuby. Candát východní je nemá, což je jeden ze znaků, jak je od sebe rozlišit. Oči s duhovými barevnými odstíny jsou umístěné v horní části hlavy, v pomyslné svislici k ústům, ta ji přesahují. Šupiny má candát ktenoidní, chybí však na lících. Což je další rozlišovací znak od candáta východního, ten je má i na lících. Hřbetní ploutve má candát dvě, základny jsou odděleny drobnou mezerou, břišní jsou posunuté blíže k prsním ploutvím. Ocas má homocerkní, více vykrojený. Zbarvení ploutví je šedavé, až šedo-zelenkavé, prsní ploutve jsou šedé, řitní jsou zbarveny slabě do oranžova. Hřbetní a ocasní ploutve mají většinou pravidelné skvrny táhnoucí se v řadách vedle sebe. Hřbet má, jako většina ryb tmavší než boky, zbarvený do tmavo-zelena, zeleno-šeda až temně modra. Břicho je žlutobílé, bílé, někdy se skvrnami. Od hřbetních ploutvích směrem přes boky dolů se táhnout tmavé černo-zelené pruhy, bývá jich 8 až 12, ve spodní části se pak ztrácí.

 

Obecně:

Candát obecný je stanovištní ryba, žijící hlavně na podzim a v zimě v hlubší vodě. Mimo zimu pravidelně vyjíždí z hloubek do vod s menším sloupcem vody, z oblibou pak loví na mělčinách a u břehů. V mladí se plůdek živí zooplanktonem, ale už od 12-13 cm přechází na larvy hmyzu, rybí plůdek, v této době se u nich objevuje i kanibalismus. Dospělí jedinci se pak živí výhradně rybami.

Dorůstá do průměrné délky 80  a hmotnosti kolem 6 kg, ale byly chyceny kusy velké až 1,1 metr o váze do 20 kg! Dožívá se 20 až 25 let.

Vytírá se od konce dubna do června, v párech, na trdlištích se štěrkovým, či pískovým dnem, případně s vodními porosty v hloubce kolem 2 metrů. Mlíčnák vyčistí místo k vytření a pak jikry hlídá.

 

Kuchyňské využití candáta obecného:

Maso candáta je považováno za velmi kvalitní a chutné. Oblíbenost plyne i z toho, že candát nemá mezisvalové kosti. Candát není příliš tučný (0,2 až 0,6 % tuku), protože tuk se ukládá v hojném množství kolem jeho střev. Candáta uparvujeme především pečením, dušením a vařením, také ho můžeme péci. Díky jeho menší tučnosti masa není úplně vhodný na uzení a případné grilování.

 

Recepty z candáta:

Candát s petrželovou omáčkou Candát v dietní úpravě Candát na žampionech

Fogoš zapečený s chřestem Fogoš plněný po vídeňsku

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy