REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Candát obecný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Osídluje střední a dolní úseky řek i stojaté vody. Zdržuje se ve volné vodě dále od břehů a v hlubších partiích. Významně se uplatňuje při regulaci plevelných ryb přitom si nekonkuruje se štikou. Je hospodářsky i sportovně velmi ceněnou rybou. Průměrná váha lovených ryb je mezi 1,5 až 2,5 kg.


Atlas sladkovodních ryb - OkounovitíLatinský název: Sander lucioperca

Jiný název: Pike perch, Zander, Zubáč veľkoústy, Sudak, Sandre, Fogoš

Rozpoznávací znaky:

Má podlouhlé válcovité tělo, z boku mírně zploštělé s klínovitou hlavou, ústy, u kterých spodní čelist přesahuje přes horní. Ze spodní čelisti vyrůstají dva ostré zuby, kterým se říká “psí” zuby. Candát východní je nemá, což je jeden ze znaků, jak je od sebe rozlišit. Oči s duhovými barevnými odstíny jsou umístěné v horní části hlavy, v pomyslné svislici k ústům, ta ji přesahují. Šupiny má candát ktenoidní, chybí však na lících. Což je další rozlišovací znak od candáta východního, ten je má i na lících. Hřbetní ploutve má candát dvě, základny jsou odděleny drobnou mezerou, břišní jsou posunuté blíže k prsním ploutvím. Ocas má homocerkní, více vykrojený. Zbarvení ploutví je šedavé, až šedo-zelenkavé, prsní ploutve jsou šedé, řitní jsou zbarveny slabě do oranžova. Hřbetní a ocasní ploutve mají většinou pravidelné skvrny táhnoucí se v řadách vedle sebe. Hřbet má, jako většina ryb tmavší než boky, zbarvený do tmavo-zelena, zeleno-šeda až temně modra. Břicho je žlutobílé, bílé, někdy se skvrnami. Od hřbetních ploutvích směrem přes boky dolů se táhnout tmavé černo-zelené pruhy, bývá jich 8 až 12, ve spodní části se pak ztrácí.

 

Obecně:

Candát obecný je stanovištní ryba, žijící hlavně na podzim a v zimě v hlubší vodě. Mimo zimu pravidelně vyjíždí z hloubek do vod s menším sloupcem vody, z oblibou pak loví na mělčinách a u břehů. V mladí se plůdek živí zooplanktonem, ale už od 12-13 cm přechází na larvy hmyzu, rybí plůdek, v této době se u nich objevuje i kanibalismus. Dospělí jedinci se pak živí výhradně rybami.

Dorůstá do průměrné délky 80  a hmotnosti kolem 6 kg, ale byly chyceny kusy velké až 1,1 metr o váze do 20 kg! Dožívá se 20 až 25 let.

Vytírá se od konce dubna do června, v párech, na trdlištích se štěrkovým, či pískovým dnem, případně s vodními porosty v hloubce kolem 2 metrů. Mlíčnák vyčistí místo k vytření a pak jikry hlídá.

 

Kuchyňské využití candáta obecného:

Maso candáta je považováno za velmi kvalitní a chutné. Oblíbenost plyne i z toho, že candát nemá mezisvalové kosti. Candát není příliš tučný (0,2 až 0,6 % tuku), protože tuk se ukládá v hojném množství kolem jeho střev. Candáta uparvujeme především pečením, dušením a vařením, také ho můžeme péci. Díky jeho menší tučnosti masa není úplně vhodný na uzení a případné grilování.

 

Recepty z candáta:

Candát s petrželovou omáčkou Candát v dietní úpravě Candát na žampionech

Fogoš zapečený s chřestem Fogoš plněný po vídeňsku

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy