REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Candát obecný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Osídluje střední a dolní úseky řek i stojaté vody. Zdržuje se ve volné vodě dále od břehů a v hlubších partiích. Významně se uplatňuje při regulaci plevelných ryb přitom si nekonkuruje se štikou. Je hospodářsky i sportovně velmi ceněnou rybou. Průměrná váha lovených ryb je mezi 1,5 až 2,5 kg.


Atlas sladkovodních ryb - OkounovitíLatinský název: Sander lucioperca

Jiný název: Pike perch, Zander, Zubáč veľkoústy, Sudak, Sandre, Fogoš

Rozpoznávací znaky:

Má podlouhlé válcovité tělo, z boku mírně zploštělé s klínovitou hlavou, ústy, u kterých spodní čelist přesahuje přes horní. Ze spodní čelisti vyrůstají dva ostré zuby, kterým se říká “psí” zuby. Candát východní je nemá, což je jeden ze znaků, jak je od sebe rozlišit. Oči s duhovými barevnými odstíny jsou umístěné v horní části hlavy, v pomyslné svislici k ústům, ta ji přesahují. Šupiny má candát ktenoidní, chybí však na lících. Což je další rozlišovací znak od candáta východního, ten je má i na lících. Hřbetní ploutve má candát dvě, základny jsou odděleny drobnou mezerou, břišní jsou posunuté blíže k prsním ploutvím. Ocas má homocerkní, více vykrojený. Zbarvení ploutví je šedavé, až šedo-zelenkavé, prsní ploutve jsou šedé, řitní jsou zbarveny slabě do oranžova. Hřbetní a ocasní ploutve mají většinou pravidelné skvrny táhnoucí se v řadách vedle sebe. Hřbet má, jako většina ryb tmavší než boky, zbarvený do tmavo-zelena, zeleno-šeda až temně modra. Břicho je žlutobílé, bílé, někdy se skvrnami. Od hřbetních ploutvích směrem přes boky dolů se táhnout tmavé černo-zelené pruhy, bývá jich 8 až 12, ve spodní části se pak ztrácí.

 

Obecně:

Candát obecný je stanovištní ryba, žijící hlavně na podzim a v zimě v hlubší vodě. Mimo zimu pravidelně vyjíždí z hloubek do vod s menším sloupcem vody, z oblibou pak loví na mělčinách a u břehů. V mladí se plůdek živí zooplanktonem, ale už od 12-13 cm přechází na larvy hmyzu, rybí plůdek, v této době se u nich objevuje i kanibalismus. Dospělí jedinci se pak živí výhradně rybami.

Dorůstá do průměrné délky 80  a hmotnosti kolem 6 kg, ale byly chyceny kusy velké až 1,1 metr o váze do 20 kg! Dožívá se 20 až 25 let.

Vytírá se od konce dubna do června, v párech, na trdlištích se štěrkovým, či pískovým dnem, případně s vodními porosty v hloubce kolem 2 metrů. Mlíčnák vyčistí místo k vytření a pak jikry hlídá.

 

Kuchyňské využití candáta obecného:

Maso candáta je považováno za velmi kvalitní a chutné. Oblíbenost plyne i z toho, že candát nemá mezisvalové kosti. Candát není příliš tučný (0,2 až 0,6 % tuku), protože tuk se ukládá v hojném množství kolem jeho střev. Candáta uparvujeme především pečením, dušením a vařením, také ho můžeme péci. Díky jeho menší tučnosti masa není úplně vhodný na uzení a případné grilování.

 

Recepty z candáta:

Candát s petrželovou omáčkou Candát v dietní úpravě Candát na žampionech

Fogoš zapečený s chřestem Fogoš plněný po vídeňsku

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy