REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Od alkoholu k přírodním látkám aneb Historie sportovní výživy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy profesionálůSport je součástí lidské historie prakticky odnepaměti. Sportovní výživa jako věda má však poměrně krátké trvání. Již v antickém Řecku uvažovali nad tím, jak vybranou stravou zvýšit sportovní výkony. Až ve dvacátém století se ovšem sportovní výživa posunula od konzumace alkoholu k potřebě doplnění energie karbohydráty, tuky a proteiny. Od roku 1980 se populárními staly syntetické doplňky stravy, u nichž se ale prokázalo, že mají na lidské tělo i negativní dopady. V roce 2005 pak byl vytvořen takzvaný Zdravý talíř, který výrazně ovlivnil pohled na zdravé stravování i mezi sportovci. V článku vám přinášíme krátkou exkurzi do historie sportovní výživy.


Alkohol jako první doplněk stravy u sportovců

Za prvopočátky sportovní výživy můžeme považovat stravovací návyky Aztéckých válečníků a běžců. Ti již před pěti tisíci lety objevili výjimečné vlastnosti semínek chia ze šalvěje hispánské. „Chia jsou díky komplexnímu obsahu bílkovin a omega-3 mastných kyselin výborným zdrojem energie a výrazně podporují výdrž sportovců,“ uvedl Jan Petr ze společnosti Vitalvibe, která je tuzemským dodavatelem bio a raw doplňků stravy. Ovšem s první opravdovou sportovní výživou se setkáváme v antickém Řecku. Legendární zápasník Milón z Krotónu vyhrál mezi lety 532 až 516 před naším letopočtem pět po sobě jdoucích olympijských her. Podle mytologických příběhů konzumoval denně devět kilo masa a chleba, a to vše zapil deseti litry vína. Znamenalo by to, že musel každý den přijmout absurdních 57 000 kcal. Přesto lze tyto záznamy považovat za první úvahy nad tím, jak zvýšit sportovní výkon vybranou stravou.

Obdobně absurdní byly z hlediska sportovní výživy i londýnské olympijské hry v roce 1908. Sportovci tehdy konzumovali alkohol, protože věřili, že zlepšuje fyzickou výkonnost. Pití alkoholu během tréninku a před závodem bylo tehdy naprosto běžné. Například běžci maratonu pili koňak a německý atlet v závodě na 100 kilometrů chůzí údajně vypil 22 sklenic piva a půl flašky vína.

 

Rady a tipy profesionálů

 

První výzkumy odhalily důležitost karbohydrátů a proteinů

Ačkoliv se jídelníček sportovců upravoval již odnepaměti, první oficiální výzkumy sportovní výživy proběhly až ve 30. letech 20. století ve Švédsku. Ty zkoumaly důležitost karbohydrátů a tuků pro sportovní výkon. Zároveň sloužily jako základ pro další výzkumy, které probíhaly v 60. letech na Floridě. Díky nim vznikl vůbec první výživový doplněk stravy pro sportovce, Gatorade. Vědci jej tehdy vyrobili pro fotbalisty a měl oddalovat únavu a podporovat výkonnost.

Bílkoviny jsou pro sportovce stejně důležité jako karbohydráty, jejich výzkum byl však mnohem složitější, protože se objevují na mnoha různých částech těla. Přesto již na konci 19. století Eugene Sandow, jenž je považován za otce bodybuildingu, sepsal několik knížek navádějících ke konzumaci hovězího masa pro růst a regeneraci svalů. První rozpustitelný proteinový prášek byl pak vyroben v 50. letech ze sóje. Brzy na to se již vyráběly syrovátkové proteiny z mléka a vajec.

První studie výživy u olympijských atletů proběhla v roce 1952 na univerzitě v Helsinkách. Ukázala, že průměrný kalorický příjem sportovců činil 4 503 kcal s tím, že 40 % energie pocházelo z karbohydrátů, 20 % z proteinů a 40 % z tuků. Základním zjištěním bylo, že jediný nutriční rozdíl mezi sportovci a nesportovci spočíval ve vyšší potřebě příjmu energie.

 

80. léta znamenala narůst užívání syntetických doplňků stravy

Od 70. let pak již fyziologové po celém světě prováděli výzkumy zabývající se vlivem stravování na sportovní výkony. Nejčastěji byli pro tyto účely využíváni běžci a cyklisti, jelikož u nich bylo snadné simulovat reálnou soutěžní zátěž v laboratoři. Výsledky těchto výzkumů nakonec vedly k těsnější spolupráci mezi fyziology a nutričními specialisty. V 80. letech to způsobilo boom doplňků stravy a zlatý věk na trhu s doplňky stravy pro sportovce. V tomto období byla sportovní výživa ustanovena jako oficiální věda. Sportovci začali trénovat intenzivněji a déle. Správná strava se stala základem pro podporu výkonu během tréninku a pro rychlost regenerace po skončení. Vyšší sportovní zátěž znamenala vyšší výživové a energetické nároky. Vědci z univerzity v Texasu prokázali téměř 5% narůst výkonnosti po vypití Red Bullu, který stimuluje produkci adrenalinu. Dále se ukázalo, že na výkon mají největší vliv karbohydráty, kofein a vitamín B.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Již nejde pouze o výkon, ale i o zdraví

V roce 1992 byla ve Spojených státech představena první výživová pyramida. „Diagram výživové pyramidy představuje doporučení, které slouží ke snadnější orientaci při výběru vhodných potravin pro dospělého a zdravého člověka. Jelikož však nezahrnuje nejnovější výzkumy z oblasti zdravé výživy, byl v roce 2005 nahrazen Zdravým talířem. Některé druhy potravin totiž byly spojovány se srdečními onemocněními. Pyramida například umožňovala každodenní konzumaci 230gramového hamburgeru, jelikož nerozlišovala původ proteinů,“ sdělil Jan Petr ze společnosti Vitalvibe. Zdravý talíř naopak podporuje zdravé stravování. Potraviny jsou v něm rozděleny do pěti různých skupin. „Podle zdravého talíře by zhruba tři čtvrtiny našeho jídelníčku měly být tvořeny rostlinnou stravou,“ doplnil Petr s tím, že nezáleží, jestli se jedná o sportovce, či nesportovce.

Zdravý talíř tak měl výrazný dopad i na způsob, jakým se stravovali sportovci. Již jim nešlo pouze o zvyšování výkonu, ale rovněž se začali zajímat o dopady způsobu stravování na zdraví. Dochází k odklonu od užívání syntetických doplňků. Naopak na popularitě i mezi sportovci nabývá strava přírodního původu. Příkladem může být proteinový prášek vyrobený z rostlin. Díky vyváženému poměru jednotlivých aminokyselin jsou rostlinné proteiny kvalitnější než ty živočišné, přičemž přípravek stále obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin. Proteinový prášek z rostlin je pro lidské tělo vstřebatelnější, neboť se při jeho výrobě nemusejí používat žádné chemické přídavky.

 

Poznámka redakce:

Společnost Vitalvibe, s. r. o. nabízí 100% přírodní produkty na trávení a zažívání, hubnutí, detoxikaci a imunitní systém. Dodává do ČR vše dle legislativy EU: superpotraviny, vitamíny a minerály, antioxidanty, probiotika a bio potraviny v RAW – syrové kvalitě. Dále i rostlinné proteiny a vše pro regeneraci.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Upečte si doma Halloween

Zpestřete si podzim oslavou Halloweena. Přinášíme vám čtyři lahodné duchařské dobroty, na kterých si pochutnají malá i velká strašidla.

číst dále ...

Lokální suroviny, perfektní maso a vůně severních moří. Bageterie Boulevard připravila nové Dánské Chef menu a novinku v podobě degustačního menu

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Makový superpanáček mezi rostlinnými proteiny

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy