REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Od alkoholu k přírodním látkám aneb Historie sportovní výživy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy profesionálůSport je součástí lidské historie prakticky odnepaměti. Sportovní výživa jako věda má však poměrně krátké trvání. Již v antickém Řecku uvažovali nad tím, jak vybranou stravou zvýšit sportovní výkony. Až ve dvacátém století se ovšem sportovní výživa posunula od konzumace alkoholu k potřebě doplnění energie karbohydráty, tuky a proteiny. Od roku 1980 se populárními staly syntetické doplňky stravy, u nichž se ale prokázalo, že mají na lidské tělo i negativní dopady. V roce 2005 pak byl vytvořen takzvaný Zdravý talíř, který výrazně ovlivnil pohled na zdravé stravování i mezi sportovci. V článku vám přinášíme krátkou exkurzi do historie sportovní výživy.


Alkohol jako první doplněk stravy u sportovců

Za prvopočátky sportovní výživy můžeme považovat stravovací návyky Aztéckých válečníků a běžců. Ti již před pěti tisíci lety objevili výjimečné vlastnosti semínek chia ze šalvěje hispánské. „Chia jsou díky komplexnímu obsahu bílkovin a omega-3 mastných kyselin výborným zdrojem energie a výrazně podporují výdrž sportovců,“ uvedl Jan Petr ze společnosti Vitalvibe, která je tuzemským dodavatelem bio a raw doplňků stravy. Ovšem s první opravdovou sportovní výživou se setkáváme v antickém Řecku. Legendární zápasník Milón z Krotónu vyhrál mezi lety 532 až 516 před naším letopočtem pět po sobě jdoucích olympijských her. Podle mytologických příběhů konzumoval denně devět kilo masa a chleba, a to vše zapil deseti litry vína. Znamenalo by to, že musel každý den přijmout absurdních 57 000 kcal. Přesto lze tyto záznamy považovat za první úvahy nad tím, jak zvýšit sportovní výkon vybranou stravou.

Obdobně absurdní byly z hlediska sportovní výživy i londýnské olympijské hry v roce 1908. Sportovci tehdy konzumovali alkohol, protože věřili, že zlepšuje fyzickou výkonnost. Pití alkoholu během tréninku a před závodem bylo tehdy naprosto běžné. Například běžci maratonu pili koňak a německý atlet v závodě na 100 kilometrů chůzí údajně vypil 22 sklenic piva a půl flašky vína.

 

Rady a tipy profesionálů

 

První výzkumy odhalily důležitost karbohydrátů a proteinů

Ačkoliv se jídelníček sportovců upravoval již odnepaměti, první oficiální výzkumy sportovní výživy proběhly až ve 30. letech 20. století ve Švédsku. Ty zkoumaly důležitost karbohydrátů a tuků pro sportovní výkon. Zároveň sloužily jako základ pro další výzkumy, které probíhaly v 60. letech na Floridě. Díky nim vznikl vůbec první výživový doplněk stravy pro sportovce, Gatorade. Vědci jej tehdy vyrobili pro fotbalisty a měl oddalovat únavu a podporovat výkonnost.

Bílkoviny jsou pro sportovce stejně důležité jako karbohydráty, jejich výzkum byl však mnohem složitější, protože se objevují na mnoha různých částech těla. Přesto již na konci 19. století Eugene Sandow, jenž je považován za otce bodybuildingu, sepsal několik knížek navádějících ke konzumaci hovězího masa pro růst a regeneraci svalů. První rozpustitelný proteinový prášek byl pak vyroben v 50. letech ze sóje. Brzy na to se již vyráběly syrovátkové proteiny z mléka a vajec.

První studie výživy u olympijských atletů proběhla v roce 1952 na univerzitě v Helsinkách. Ukázala, že průměrný kalorický příjem sportovců činil 4 503 kcal s tím, že 40 % energie pocházelo z karbohydrátů, 20 % z proteinů a 40 % z tuků. Základním zjištěním bylo, že jediný nutriční rozdíl mezi sportovci a nesportovci spočíval ve vyšší potřebě příjmu energie.

 

80. léta znamenala narůst užívání syntetických doplňků stravy

Od 70. let pak již fyziologové po celém světě prováděli výzkumy zabývající se vlivem stravování na sportovní výkony. Nejčastěji byli pro tyto účely využíváni běžci a cyklisti, jelikož u nich bylo snadné simulovat reálnou soutěžní zátěž v laboratoři. Výsledky těchto výzkumů nakonec vedly k těsnější spolupráci mezi fyziology a nutričními specialisty. V 80. letech to způsobilo boom doplňků stravy a zlatý věk na trhu s doplňky stravy pro sportovce. V tomto období byla sportovní výživa ustanovena jako oficiální věda. Sportovci začali trénovat intenzivněji a déle. Správná strava se stala základem pro podporu výkonu během tréninku a pro rychlost regenerace po skončení. Vyšší sportovní zátěž znamenala vyšší výživové a energetické nároky. Vědci z univerzity v Texasu prokázali téměř 5% narůst výkonnosti po vypití Red Bullu, který stimuluje produkci adrenalinu. Dále se ukázalo, že na výkon mají největší vliv karbohydráty, kofein a vitamín B.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Již nejde pouze o výkon, ale i o zdraví

V roce 1992 byla ve Spojených státech představena první výživová pyramida. „Diagram výživové pyramidy představuje doporučení, které slouží ke snadnější orientaci při výběru vhodných potravin pro dospělého a zdravého člověka. Jelikož však nezahrnuje nejnovější výzkumy z oblasti zdravé výživy, byl v roce 2005 nahrazen Zdravým talířem. Některé druhy potravin totiž byly spojovány se srdečními onemocněními. Pyramida například umožňovala každodenní konzumaci 230gramového hamburgeru, jelikož nerozlišovala původ proteinů,“ sdělil Jan Petr ze společnosti Vitalvibe. Zdravý talíř naopak podporuje zdravé stravování. Potraviny jsou v něm rozděleny do pěti různých skupin. „Podle zdravého talíře by zhruba tři čtvrtiny našeho jídelníčku měly být tvořeny rostlinnou stravou,“ doplnil Petr s tím, že nezáleží, jestli se jedná o sportovce, či nesportovce.

Zdravý talíř tak měl výrazný dopad i na způsob, jakým se stravovali sportovci. Již jim nešlo pouze o zvyšování výkonu, ale rovněž se začali zajímat o dopady způsobu stravování na zdraví. Dochází k odklonu od užívání syntetických doplňků. Naopak na popularitě i mezi sportovci nabývá strava přírodního původu. Příkladem může být proteinový prášek vyrobený z rostlin. Díky vyváženému poměru jednotlivých aminokyselin jsou rostlinné proteiny kvalitnější než ty živočišné, přičemž přípravek stále obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin. Proteinový prášek z rostlin je pro lidské tělo vstřebatelnější, neboť se při jeho výrobě nemusejí používat žádné chemické přídavky.

 

Poznámka redakce:

Společnost Vitalvibe, s. r. o. nabízí 100% přírodní produkty na trávení a zažívání, hubnutí, detoxikaci a imunitní systém. Dodává do ČR vše dle legislativy EU: superpotraviny, vitamíny a minerály, antioxidanty, probiotika a bio potraviny v RAW – syrové kvalitě. Dále i rostlinné proteiny a vše pro regeneraci.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy