REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nachos – nedílná součást mexické kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mexickou kuchyni charakterizují rozmanité chutě, nepřeberné množství barev a originální koření. Tuto jedinečnou gastronomii ocenilo také UNESCO, které ji zařadilo na seznam nehmotných památek lidstva. Její základ tvoří tisícileté domorodé kulinářské tradice doplňované od 16. století evropskými prvky.


Již před více než 10 000 lety se stala základní surovinou kukuřice, jež byla ve složení jídel s oblibou doplňována chilli. Mezi další významné potraviny patří také rajčata, kakao, avokádo, tykve, opuncie nebo vanilka. Novodobou podobu vdechla mexické kuchyni evropská kolonizace v 16. století, kdy do ní začaly pronikat nové gastronomické postupy a především suroviny. K nejdůležitějším patřilo vepřové maso, jež má dnes v Mexiku široké využití. Dále maso hovězí a skopové i nové druhy obilovin – rýže a pšenice.

 

 

Historie nachos

K základním a nejznámějším jídlům mexické kuchyně patří nachos, které představuje kukuřičnou tortillu s rozpuštěným sýrem. Za tvůrce nachos je považován Ignacio „Nacho“ Anaya z města Piadras Negras. Legenda praví, že 21. října 1943 přišlo do restaurace El Moderno, kde Ignacio Anaya pracoval, několik manželek amerických vojáků. Jelikož předešlý den byla restaurace zavřena a zásob bylo málo, musel použít jen to, co v kuchyni objevil. Rozkrájel tedy tortillu na trojúhelníčky, posypal ji čedarem, doplnil o papričky jalapeños a tím vzniklo nové jídlo.

Ignacio „Nacho“ Anaya si později založil vlastní restauraci, jejíž hlavní specialitou se stalo právě nachos. Jeho název byl později odvozen z domácí podoby jména Ignác – Nacho. Trojúhelníčkové chipsy vytvořené z tortill se staly velmi populární a postupně pronikly do mnoha zemí po celém světě.

Původní nachos se skládaly ze smažené kukuřičné tortilly pokryté rozpuštěným čedarem a nakládanými papričkami jalapeño. Dnes se typické trojúhelníčky podávají s různými omáčkami, salsami a dalšími ingrediencemi – masem, olivami, fazolemi, rajčaty a dalšími.

 

Pro zajímavost:

Spojené státy americké a Mexiko slaví od roku 1990 mezinárodní den Nacho, který se koná vždy 21. října. V Piedras Negras je organizován také mezinárodní festival Nacho ve dnech 13. – 15. října.

 

O nachos se šéfkuchařem Michalem Nikodémem

Šéfkuchař Michal Nikodém pracoval v mezinárodní síti restauraci „The Smollensky´s v Londýně a v hotelu Savoy***** v Praze, kde připravoval pokrmy české i mezinárodní studené kuchyně. Jeho koníčkem je cukrařina, v níž se zdokonaloval během ročního kurzu u paní Mirky Slavíkové, francouzské profesorky cukrářského umění. Od roku 2006 pořádá kurzy vaření, věnuje se food stylingu a gastronomickému poradentství.

  • K jakým příležitostem se tortillas nejvíce hodí?

„K jakýmkoli. Nejlépe jako „sdílené“ jídlo s přáteli či rodinou. Ideální je postavit zapečený plech s nachos doprostřed stolu a každý si nabírá a uzobává podle chuti.“

  • Jaká jídla se dají s jejich využitím vytvořit?

„Úplně nejjednodušší je namáčet je do nějaké salsy, omáčky. Nejraději mám avokádovou –guacamole.“ A pak známé zapékané se sýrem a různými „náplněmi“. Ať už masitými nebo bezmasými. Neměla by chybět rajčatová salsa nebo omáčka ze zakysané smetany.“

  • Jak máte tortillas rád vy? Na jaký způsob?

„Moje nejoblíbenější nachos jsou právě jako lehká večeře, s vynikající salsou guacamole, kde se používá zralé avokádo, limetka atd. Mám je moc rád i jednoduše zapečené se žlutým čedarem a papričkami jalapenos, pokapané hustou zakysanou smetanou a posypané sekaným koriandrem.“

  • Nějaké tipy/triky, kde se dají netradičně použít? Například v rámci party menu? Jak je ozvláštnit?

„Můžou velmi dobře sloužit jako „podložky“ pro různé kanapky či jednohubky. Vynikající jsou s uzeným lososem nebo třeba s pečený hovězím masem (anglickým roastbífem). Samozřejmě můžeme využít i na bezmasé varianty jednohubek.“

 

Recepty k tématu:

Mexické červené fazole s nachos, Zapečené nachos s restovanou panenkou, Jednohubky s guacamole a lososem,

Nachos s trhaným vepřovým masem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy