REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nachos – nedílná součást mexické kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mexickou kuchyni charakterizují rozmanité chutě, nepřeberné množství barev a originální koření. Tuto jedinečnou gastronomii ocenilo také UNESCO, které ji zařadilo na seznam nehmotných památek lidstva. Její základ tvoří tisícileté domorodé kulinářské tradice doplňované od 16. století evropskými prvky.


Již před více než 10 000 lety se stala základní surovinou kukuřice, jež byla ve složení jídel s oblibou doplňována chilli. Mezi další významné potraviny patří také rajčata, kakao, avokádo, tykve, opuncie nebo vanilka. Novodobou podobu vdechla mexické kuchyni evropská kolonizace v 16. století, kdy do ní začaly pronikat nové gastronomické postupy a především suroviny. K nejdůležitějším patřilo vepřové maso, jež má dnes v Mexiku široké využití. Dále maso hovězí a skopové i nové druhy obilovin – rýže a pšenice.

 

 

Historie nachos

K základním a nejznámějším jídlům mexické kuchyně patří nachos, které představuje kukuřičnou tortillu s rozpuštěným sýrem. Za tvůrce nachos je považován Ignacio „Nacho“ Anaya z města Piadras Negras. Legenda praví, že 21. října 1943 přišlo do restaurace El Moderno, kde Ignacio Anaya pracoval, několik manželek amerických vojáků. Jelikož předešlý den byla restaurace zavřena a zásob bylo málo, musel použít jen to, co v kuchyni objevil. Rozkrájel tedy tortillu na trojúhelníčky, posypal ji čedarem, doplnil o papričky jalapeños a tím vzniklo nové jídlo.

Ignacio „Nacho“ Anaya si později založil vlastní restauraci, jejíž hlavní specialitou se stalo právě nachos. Jeho název byl později odvozen z domácí podoby jména Ignác – Nacho. Trojúhelníčkové chipsy vytvořené z tortill se staly velmi populární a postupně pronikly do mnoha zemí po celém světě.

Původní nachos se skládaly ze smažené kukuřičné tortilly pokryté rozpuštěným čedarem a nakládanými papričkami jalapeño. Dnes se typické trojúhelníčky podávají s různými omáčkami, salsami a dalšími ingrediencemi – masem, olivami, fazolemi, rajčaty a dalšími.

 

Pro zajímavost:

Spojené státy americké a Mexiko slaví od roku 1990 mezinárodní den Nacho, který se koná vždy 21. října. V Piedras Negras je organizován také mezinárodní festival Nacho ve dnech 13. – 15. října.

 

O nachos se šéfkuchařem Michalem Nikodémem

Šéfkuchař Michal Nikodém pracoval v mezinárodní síti restauraci „The Smollensky´s v Londýně a v hotelu Savoy***** v Praze, kde připravoval pokrmy české i mezinárodní studené kuchyně. Jeho koníčkem je cukrařina, v níž se zdokonaloval během ročního kurzu u paní Mirky Slavíkové, francouzské profesorky cukrářského umění. Od roku 2006 pořádá kurzy vaření, věnuje se food stylingu a gastronomickému poradentství.

  • K jakým příležitostem se tortillas nejvíce hodí?

„K jakýmkoli. Nejlépe jako „sdílené“ jídlo s přáteli či rodinou. Ideální je postavit zapečený plech s nachos doprostřed stolu a každý si nabírá a uzobává podle chuti.“

  • Jaká jídla se dají s jejich využitím vytvořit?

„Úplně nejjednodušší je namáčet je do nějaké salsy, omáčky. Nejraději mám avokádovou –guacamole.“ A pak známé zapékané se sýrem a různými „náplněmi“. Ať už masitými nebo bezmasými. Neměla by chybět rajčatová salsa nebo omáčka ze zakysané smetany.“

  • Jak máte tortillas rád vy? Na jaký způsob?

„Moje nejoblíbenější nachos jsou právě jako lehká večeře, s vynikající salsou guacamole, kde se používá zralé avokádo, limetka atd. Mám je moc rád i jednoduše zapečené se žlutým čedarem a papričkami jalapenos, pokapané hustou zakysanou smetanou a posypané sekaným koriandrem.“

  • Nějaké tipy/triky, kde se dají netradičně použít? Například v rámci party menu? Jak je ozvláštnit?

„Můžou velmi dobře sloužit jako „podložky“ pro různé kanapky či jednohubky. Vynikající jsou s uzeným lososem nebo třeba s pečený hovězím masem (anglickým roastbífem). Samozřejmě můžeme využít i na bezmasé varianty jednohubek.“

 

Recepty k tématu:

Mexické červené fazole s nachos, Zapečené nachos s restovanou panenkou, Jednohubky s guacamole a lososem,

Nachos s trhaným vepřovým masem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy