REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Letní houby – křemenáče a kozáci

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V pěti dílech jsme se seznámili se hřiby, které patří k nejoblíbenějším a nejznámějším houbám mezi praktickými houbaři. Mezi hřibovité patří také hojně rostoucí křemenáče a kozáci. Dnes se podíváme na jejich ekologii a jednoduché určení. Mezi těmito druhy, na rozdíl od hřibů, není žádný druh jedovatý nebo nejedlý, některé druhy se ovšem vyskytují sporadicky a jsou uvedeny v Červeném seznamu, proto se raději nesbírají, ale chrání.


Křemenáč březový – Leccinum versipelle, roste pouze pod břízami a vyskytuje se na celém území naší republiky, jak v lesích, tak mimo les, ale vždy v blízkosti břízy. Vyrůstá od května do října a mezi houbaři je ceněný pro svůj pěkný vzhled a plodnice, které nejsou nikdy červivé. Dužnina je velmi tvrdá a hmyz, který parazituje na houbách svými kladélky, nedokáže tvrdou dužninu prorazit a naklást zárodky příští generace.

Plodnice bývají občas okousané od zvěře nebo plžů, dužnina v místech požerků se pak zbarvuje do černa. Křemenáč březový má klobouk zbarvený v různých odstínech oranžové až červené barvy, třeň je bílý a pokrytý černými až šedivými šupinkami.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Křemenáč osikový – Leccinum rufum, roste výhradně pod osikami a od křemenáče březového je určitelný jak ekologií, tak šupinkami na třeni, které jsou v mládí bělavé, později mění barvu do okrova až šeda a to jen v dolní polovině třeně, nahoře zůstávají světlé.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Pod duby se vyskytuje křemenáč krvavý – Leccinum aurantiacum, česky též křemenáč dubový, opět dobře určitelný svou ekologií a šupinkami na třeni, které jsou červené, červenorezavé, červenohnědé a další odstíny červené barvy. Roste od června do října.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Pod borovicemi roste nehojně až vzácně křemenáč borový – Leccinum vulpinum. Jeho dužnina na řezu v klobouku růžoví, ve třeni se zbarvuje vínově růžově. V Červeném seznamu je uveden jako druh o kterém nejsou dostatečné informace, roste od července do října.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Často se zaměňuje za křemenáč smrkový – Leccinum piceinum, rostoucí pod smrkem ztepilým – Picea abies. Dužnina v klobouku se zbarvuje do špinavě růžova, potom tmavne do šedofialova, v bázi třeně se zbarvuje do modra, modrozelena.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Křemenáč smrkový je také uveden v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh, vyskytuje se od června do října.

Jarek Nohavica ve svém písni Mám jizvu na rtu zpívá: ,,když házíš bílé křemenáče na cibulku“… Dužnina je u všech křemenáčů zpočátku bílá, později mění barvu, ale málokdo ví, že u nás roste velmi vzácný křemenáč bělostný – Leccinum percandidum, česky též křemenáč narůžovělý, jehož klobouk je bílý, bělavý nebo s narůžovělým odstínem a je olemován nepravidelnou blankou, která během růstu mizí. Třeň je bílý s bílými šupinkami po doteku, šupinky rychle tmavnou.

Roste pod břízami a osikami, v Červeném seznamu je uveden jako kriticky ohrožený druh, neměl by se sbírat pro kuchyňské účely a jeho nálezy by bylo dobré hlásit mykologickým pracovištím.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Křemenáč bělostný je podobný kozáku bílemu – Leccinum holopus, od kterého se liší robustnějšími plodnicemi, třeň bývá mohutnější a změnou barvy dužniny a v mládí blankou na okraji klobouku.

Kozák bělostný je také zařazený v Červeném seznamu jako ohrožený druh. Roste pod břízami na vlhčích stanovištích od června do října.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Další, méně běžný kozák, je kozák šedozelený – Leccinum varricolor, česky též kozák barvoměnný. Roste opět pod břízami na vlhčích stanovištích a jeho dužnina ve třeni se zbarvuje do zelena nebo modra.

 

Škola začínajícího houbaře

 

V Červeném seznamu je zařazen jako téměř ohrožený druh. Najdeme ho od června do října.

Pod duby v teplomilných lesích roste vzácně kozák dubový – Leccinum crocipodium, připomínající spíše hřib. Jeho póry jsou žluté na rozdíl od ostatních druhů kozáků, u kterých jsou póry bílé až našedlé. Klobouk má zbarvený do žlutohnědě nebo hnědě, v dospělosti dolíčkovitě rozpraskává. Třeň je světle žlutý až bělavý, s okrově hnědými šupinkami. Opět uveden v Červeném seznamu jako zranitelný druh.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Pod osikami a topoly nehojně roste kozák topolový – Leccinum duriusculum. Jeho dužnina na řezu se zbarvuje špinavě růžově až červenorůžově.

Pod habry a lískami se vyskytuje hojně kozák habrový – Leccinum scabrum. Dužnina tohoto kozáku se na řezu zbarvuje do černošeda.

 

Škola začínajícího houbaře

 

A pod břízami najdeme náš nejhojnější kozák březový – Leccinum scabrum. Roste jak ve smíšených lesích tak i v listnatých, vždy však pod břízami. Klobouk má v průměru 5-15 cm, zpočátku je polokulovitý, posléze polštářovitě vyklenutý. Zbarven je světle šedohnědě až černo – hnědě. Povrch je slabě vrásčitý, suchý a matný, za vlhka lepkavý.

Kozák březový je dobrá jedlá houba, má však tu nevýhodu, že její klobouk brzy změkne. Třeň je naopak příliš tuhý až vláknitě dřevnatý. Proto jsou ke sběru nejlepší mladé houby. I když při přípravě jídla dužnina zčerná, chuťově nedozná žádnou újmu.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Pod břízami se vyskytují další druhy z okruhu kozáku březového například kozák černohnědý – Leccinum melaneum, česky též kozák kapucínek, který má zbarvený klobouk do černohněda a dužnina na řezu slabě růžový.

 

Škola začínajícího houbaře

 

A na závěr jmenujme kozák šedohnědý – Leccinum brunneogriseolum, s našedlým kloboukem až šedohnědým a dužnina na řezu ve třeni na bázi často modrá, modrozelená nebo žlutozelená.

 

Škola začínajícího houbaře

 

U všech druhů kozáků je nevýhoda, že starší plodnice bývají příliš v klobouku nasáklé vodou, červivé a třeň je většinou tuhý, dřevnatý, proto sbíráme jen mladé zdravé plodnice.

Křemenáče sice nabývají nikdy červivé, ale u starších plodnic je tuhý dřevnatý třeň. V kuchyni jsou oba druhy všestranně využitelné.

V příštím díle si povíme o klouzcích.

Text a foto: Dalibor Marounek, Michal Mikšík – foto kozák černohnědý, Radek Pilař: foto křemenáč bělostný, P. Meliš: foto křemenáč smrkový.

Zdroje: Hřibovité houby – J. Šutara, M. Mikšík, V. Landa – Academia, 2009

Předcházející články:

Letní houby – první hřibovité houby – 1.

díl

Letní houby – chráněné, ohrožené a vzácné hřiby – 2.

díl

Letní houby – chráněné, ohrožené a vzácné hřiby – 3.

díl

Letní houby – hřib smrkový a další jedlé a nejedlé hřiby – 4. díl

Letní houby – méně běžné druhy hřibů – 5. díl

Další články z naší školy začínajícího houbaře: Jarní houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Netradiční a moderní expozice Zahradní slavnost přilákala na podzimní Floru Olomouc 20 tisíc návštěvníků.

Olomouc opět po roce ožila tradiční podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc. I přes sobotní deštivé počasí navštívilo podzimní Floru 20 tisíc návštěvníků. Ta letos představila neobvyklé a umělecké zpracování hlavní expozice Zahradní slavnost. Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy