REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Letní houby – křemenáče a kozáci

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V pěti dílech jsme se seznámili se hřiby, které patří k nejoblíbenějším a nejznámějším houbám mezi praktickými houbaři. Mezi hřibovité patří také hojně rostoucí křemenáče a kozáci. Dnes se podíváme na jejich ekologii a jednoduché určení. Mezi těmito druhy, na rozdíl od hřibů, není žádný druh jedovatý nebo nejedlý, některé druhy se ovšem vyskytují sporadicky a jsou uvedeny v Červeném seznamu, proto se raději nesbírají, ale chrání.


Křemenáč březový – Leccinum versipelle, roste pouze pod břízami a vyskytuje se na celém území naší republiky, jak v lesích, tak mimo les, ale vždy v blízkosti břízy. Vyrůstá od května do října a mezi houbaři je ceněný pro svůj pěkný vzhled a plodnice, které nejsou nikdy červivé. Dužnina je velmi tvrdá a hmyz, který parazituje na houbách svými kladélky, nedokáže tvrdou dužninu prorazit a naklást zárodky příští generace.

Plodnice bývají občas okousané od zvěře nebo plžů, dužnina v místech požerků se pak zbarvuje do černa. Křemenáč březový má klobouk zbarvený v různých odstínech oranžové až červené barvy, třeň je bílý a pokrytý černými až šedivými šupinkami.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Křemenáč osikový – Leccinum rufum, roste výhradně pod osikami a od křemenáče březového je určitelný jak ekologií, tak šupinkami na třeni, které jsou v mládí bělavé, později mění barvu do okrova až šeda a to jen v dolní polovině třeně, nahoře zůstávají světlé.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Pod duby se vyskytuje křemenáč krvavý – Leccinum aurantiacum, česky též křemenáč dubový, opět dobře určitelný svou ekologií a šupinkami na třeni, které jsou červené, červenorezavé, červenohnědé a další odstíny červené barvy. Roste od června do října.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Pod borovicemi roste nehojně až vzácně křemenáč borový – Leccinum vulpinum. Jeho dužnina na řezu v klobouku růžoví, ve třeni se zbarvuje vínově růžově. V Červeném seznamu je uveden jako druh o kterém nejsou dostatečné informace, roste od července do října.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Často se zaměňuje za křemenáč smrkový – Leccinum piceinum, rostoucí pod smrkem ztepilým – Picea abies. Dužnina v klobouku se zbarvuje do špinavě růžova, potom tmavne do šedofialova, v bázi třeně se zbarvuje do modra, modrozelena.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Křemenáč smrkový je také uveden v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh, vyskytuje se od června do října.

Jarek Nohavica ve svém písni Mám jizvu na rtu zpívá: ,,když házíš bílé křemenáče na cibulku“… Dužnina je u všech křemenáčů zpočátku bílá, později mění barvu, ale málokdo ví, že u nás roste velmi vzácný křemenáč bělostný – Leccinum percandidum, česky též křemenáč narůžovělý, jehož klobouk je bílý, bělavý nebo s narůžovělým odstínem a je olemován nepravidelnou blankou, která během růstu mizí. Třeň je bílý s bílými šupinkami po doteku, šupinky rychle tmavnou.

Roste pod břízami a osikami, v Červeném seznamu je uveden jako kriticky ohrožený druh, neměl by se sbírat pro kuchyňské účely a jeho nálezy by bylo dobré hlásit mykologickým pracovištím.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Křemenáč bělostný je podobný kozáku bílemu – Leccinum holopus, od kterého se liší robustnějšími plodnicemi, třeň bývá mohutnější a změnou barvy dužniny a v mládí blankou na okraji klobouku.

Kozák bělostný je také zařazený v Červeném seznamu jako ohrožený druh. Roste pod břízami na vlhčích stanovištích od června do října.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Další, méně běžný kozák, je kozák šedozelený – Leccinum varricolor, česky též kozák barvoměnný. Roste opět pod břízami na vlhčích stanovištích a jeho dužnina ve třeni se zbarvuje do zelena nebo modra.

 

Škola začínajícího houbaře

 

V Červeném seznamu je zařazen jako téměř ohrožený druh. Najdeme ho od června do října.

Pod duby v teplomilných lesích roste vzácně kozák dubový – Leccinum crocipodium, připomínající spíše hřib. Jeho póry jsou žluté na rozdíl od ostatních druhů kozáků, u kterých jsou póry bílé až našedlé. Klobouk má zbarvený do žlutohnědě nebo hnědě, v dospělosti dolíčkovitě rozpraskává. Třeň je světle žlutý až bělavý, s okrově hnědými šupinkami. Opět uveden v Červeném seznamu jako zranitelný druh.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Pod osikami a topoly nehojně roste kozák topolový – Leccinum duriusculum. Jeho dužnina na řezu se zbarvuje špinavě růžově až červenorůžově.

Pod habry a lískami se vyskytuje hojně kozák habrový – Leccinum scabrum. Dužnina tohoto kozáku se na řezu zbarvuje do černošeda.

 

Škola začínajícího houbaře

 

A pod břízami najdeme náš nejhojnější kozák březový – Leccinum scabrum. Roste jak ve smíšených lesích tak i v listnatých, vždy však pod břízami. Klobouk má v průměru 5-15 cm, zpočátku je polokulovitý, posléze polštářovitě vyklenutý. Zbarven je světle šedohnědě až černo – hnědě. Povrch je slabě vrásčitý, suchý a matný, za vlhka lepkavý.

Kozák březový je dobrá jedlá houba, má však tu nevýhodu, že její klobouk brzy změkne. Třeň je naopak příliš tuhý až vláknitě dřevnatý. Proto jsou ke sběru nejlepší mladé houby. I když při přípravě jídla dužnina zčerná, chuťově nedozná žádnou újmu.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Pod břízami se vyskytují další druhy z okruhu kozáku březového například kozák černohnědý – Leccinum melaneum, česky též kozák kapucínek, který má zbarvený klobouk do černohněda a dužnina na řezu slabě růžový.

 

Škola začínajícího houbaře

 

A na závěr jmenujme kozák šedohnědý – Leccinum brunneogriseolum, s našedlým kloboukem až šedohnědým a dužnina na řezu ve třeni na bázi často modrá, modrozelená nebo žlutozelená.

 

Škola začínajícího houbaře

 

U všech druhů kozáků je nevýhoda, že starší plodnice bývají příliš v klobouku nasáklé vodou, červivé a třeň je většinou tuhý, dřevnatý, proto sbíráme jen mladé zdravé plodnice.

Křemenáče sice nabývají nikdy červivé, ale u starších plodnic je tuhý dřevnatý třeň. V kuchyni jsou oba druhy všestranně využitelné.

V příštím díle si povíme o klouzcích.

Text a foto: Dalibor Marounek, Michal Mikšík – foto kozák černohnědý, Radek Pilař: foto křemenáč bělostný, P. Meliš: foto křemenáč smrkový.

Zdroje: Hřibovité houby – J. Šutara, M. Mikšík, V. Landa – Academia, 2009

Předcházející články:

Letní houby – první hřibovité houby – 1.

díl

Letní houby – chráněné, ohrožené a vzácné hřiby – 2.

díl

Letní houby – chráněné, ohrožené a vzácné hřiby – 3.

díl

Letní houby – hřib smrkový a další jedlé a nejedlé hřiby – 4. díl

Letní houby – méně běžné druhy hřibů – 5. díl

Další články z naší školy začínajícího houbaře: Jarní houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy