REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Letní houby – lišky, lištičky a liškovec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V létě nezbyl prostor na některé jedlé druhy, které by neměly chybět v našem seriálu o houbách. K velmi oblíbeným letním houbám patří například lišky, které jsou velmi známé a houbaři často sbírané. Lišek je však více druhů, tak se s nimi teď pojďme seznámit.


K nejznámějším patří liška obecná – Cantharellus cibarius. Klobouk má až 70 mm velký, v mládí mírně sklenutý, potom plochý, nakonec nálevkovitě prohloubený s laločnatě zvlněným okrajem, lysý, matný žloutkově žlutý, v dospělosti blednoucí. Na spodní straně má nejprve vystouplé žilky, později výrazné a nízké tlusté lišty vidličnatě větvené a spojené příčnými žilkami, daleko sbíhající se na třeň, jsou žloutkově žluté.

Třeň je válcovitý, později dolů zúžený, pevný, plný, žlutý. Dužnina je bělavá až nažloutlá, tvrdá, masitá, má příjemnou kořenitou vůni a chuť.

Roste hojně ve skupinách v jehličnatých, hlavně borových lesích, najdeme ji však i v lesích listnatých. Objevuje se už od května do listopadu.

 

Škola začínajícího houbaře

 

V kuchyni je uznávaná odpradávna jako kvalitní a opravdu skvělá houba vhodná k nejrůznější úpravě. Má výhodu, že nebývá nikdy červivá, nevýhodou je, že se špatně suší a po usušení je velmi tuhá. Dobře se osvědčila povařená, pak vyuzená, následně naložená do oleje s kořením.

Při přípravě pokrmů z lišek pamatujte, že je velmi tuhá a dosti těžko stravitelná. Je také předmětem světového obchodu s houbami, dobře snáší přepravu, nečervivý. Ročně se jí prodá 150-200 tun. Hlavním odběratel je Evropa v čele s Francií, kde je vysoce ceněná.

Lišce obecné je velmi podobná liška bledá – Cantharellus pallens. Je mohutnější, bělavá až nažloutlá a roste od června do října v listnatých a smíšených lesích. Využití stejné, jako u lišky obecné.

 

Škola vaření - Guláše, druhy a jejich technologie přípravy

 

Nezkušený houbař si lišku bledou může splést za lištičku pomerančovou – Hygropohoropsis aurantiaca, ta je menší, oranžově zbarvená a má především nízké husté lupeny, řádně vyvinuté a ne jenom lišty. Je jedlá, ale nedobrá.

Roste hojně od června do listopadu v jehličnatých lesích na rozkládajícím se dřevě listnáčů.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Lišce obecné je velmi podobná i liška ametystová – Cantharellus amethysteus. Má nafialovělý a od středu šupinkatý klobouk.

Roste vzácně pod listnáči od června do října. Je to sice jedlá houba, ale poměrně vzácná, proto ji raději netrháme, ale chráníme.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Další druh liška Friesova – Cantharellus friesii je dokonce v Červeném seznamu uvedena jako zranitelný druh. Podobá se lišce obecné, je však drobnější, v mládí s oranžovým až růžově oranžovým, jemně otrubičnatým, kloboukem.

Roste vzácně pod listnáči na kyselých půdách od června do října. Je opět jedlá, ale tak vzácná, že ji raději necháme v lese.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Další dva druhy vyrůstají později a jsou si velmi podobné.

Liška nálevkovitá – Cantharellus tubaeformis, má klobouk nálevkovitý, na okraji laločnatý, kadeřavý, okrově šedý, šedohnědý. Lišty se sbíhají daleko na třeň a mají tvar tlustých , příčně spojených žilek, jsou šedé, šedohnědé. Třeň je nepravidelně, válcovitý, podélně stlačený, dutý, nahoře našedlý, jinde okrově žlutý. Dužnina tenká, špinavě žlutavá a má nevýraznou vůni i chuť.

Roste hojně v jehličnatých lesích, vzácněji i listnatých lesích od srpna do listopadu. Opět jedlý druh ,nevýhodou je málo masitá dužnina a její křehkost.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Dvojník, liška žlutavá – Cantharellus aurora, má spodní část klobouku (hymenofor) dlouho hladký, později jen jemně vrásčitý, složený z řídkých, příčně spojených žilek sbíhajících se na třeň, jsou zlatožluté, žlutě pomerančové, nikdy nejsou šedé nebo šedohnědé.

V Červeném seznamu je uvedena jako zranitelný druh, roste v horských a podhorských jehličnatých lesích na stinných vlhkých místech. Je jedlá.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Liška šedá – Cantharellus cinereus, roste nehojně v listnatých lesích od srpna do října. Klobouk je brzy hluboce nálevkovitý, šedohnědý, hymeniu je vrásčité, šedé a bíle ojíněné. Je také jedlá.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Liška kadeřová – Pseodocraterellus sinuosus, česky též stroček kadeřavý, má opět klobouk šedý až šedohnědý, hluboce nálevkovitý, zvlněný ,hymeniu je zpočátku hladké, následně radiálně vrásčité, šedé, později béžově okrové.

Roste nehojně v listnatých, především bukových lesích. Stroček je také jedlá houba.

 

Škola začínajícího houbaře

 

K velmi zajímavému druhu patří liškovec spáleništní – Faerberia carbonaria, česky též liška spáleništní.

Roste na spáleništích v pozdním stadiu, kdy stanoviště obsazuje mech prutník stříbrný – Bryom argenteum, nebo ji najdeme ve společnosti mechu zkrutu vláhojevného – Funaria hygrometrica. V Červeném seznamu je tato houba uvedená jako ohrožený druh, proto i když je jedlá, raději ji ponecháme v lese.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Kriticky ohrožený druh je nejedlá lištička vonná – Hygrophoropsis morganii. Je podobná lištičce pomerančové, liší se masově až okrově růžovými plodnicemi a příjemnou vůní připomínající lesní jahody.

Roste vzácně na vápenitých půdách v jehličnatých i smíšených lesích. V Červeném seznamu je uvedená jako kriticky ohrožený druh, je známá pouze ze dvou lokalit v ČR.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Lišky, některé hřibovité houby a některé ryzce sbírali už naši předkové, ostatní houby byly pro ně prašivky. Na Slovensku se liškám říká, kuriátka, české lidové názvy jsou například kořátka, kurčata, kuřičky a další.

Text, foto: Dalibor Marounek, foto: liška ametystová, liška Friesova M. Kříž, liška šedá – Peter Meliš, lištička voňavá – J. Laštůvka

Použitá literatura: Encyklopedie hub a lišejníků – V. Antonín, Academia 2006, Velký atlas hub – P. Škubla, Priroda 2007.

Další články z naší školy začínajícího houbaře:

Jarní houby Letní houby Podzimní houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků