Zkuste si pustit trošku světa do své kuchyně. Vyzkoušejte recepty z různých krajin a přesuňte se za jediný den z Mexika až do Austrálie. Nemusíte se bát, nebudete potřebovat žádné speciální ingredience, postačí vám lokální potraviny. Pozor si však dejte na jejich kvalitu, ta totiž tvoří základ každého kulinářského úspěchu.
Ať už se rozhodnete pro mexické Chilli con carne nebo třeba australský dort Pavlova, dbejte na výběr ingrediencí, ze kterých pokrm připravujete. Například oblíbené španělské tapas stojí výhradně na hodnotných ovčích i kozích sýrech, výběrovém masu a lahodných uzeninách. Mějte proto na paměti, že si tato cizokrajná jídla pro svou autentickou chuť zaslouží výběr opravdu kvalitních surovin. Ty najdete na bio farmách i faremních e-shopech, které biopotraviny nabízejí pomocí tzv. bedýnkových systémů, či ve vašem oblíbeném obchodě. Vždy ale dbejte na to, aby potraviny byly označeny logem biolistu a biozebry. Právě tato loga značí produkty ekologického zemědělství, které vám zaručují tu nejlepší kvalitu. Navíc svým nákupem podpoříte způsob hospodaření šetrný k přírodě, půdě, vodě, krajině i zvířatům a můžete mít dobrý pocit, že si dáváte nejen skvělou specialitu, ale že svým výběrem také podporujete udržitelný způsob produkce potravin.
Kam se vydat pro suroviny?
Ať už základ vašeho kulinářského díla tvoří zelenina, mléčné výrobky, vejce anebo maso, ve všech případech vám hodnotné biopotraviny zaručí produkce z ekologického zemědělství. Stejně to vnímá také známý kuchař Hugo Hromas: „Pokud si chci připravit opravdu slušné jídlo, objednávám si maso s dostatečným předstihem u ekologických zemědělců. Získám tak jistotu, že dostanu přesně tu partii nebo řez, který potřebuji, dostatečně vyzrálý a ve velmi slušné kvalitě.“ Nejen bio maso, ale také mléčné výrobky a nejrůznější sezónní plodiny seženete na bio farmách.
Recepty k tématu:
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.
Článek k tématu: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.