Sýry většina z nás konzumuje téměř každodenně. Zkoušeli jste ale i jiné varianty kromě výrobků z kravského mléka? Ovčí a kozí sýry vynikají specifickou chutí a vůní, která je vynikající jak samostatně, tak i v nejrůznějších pokrmech. Navíc obsahují řadu prospěšných látek a často po nich sahají alergici na kravskou bílkovinu. Nebojte se trochu experimentovat a vyrazte pro kousek kvalitního sýra na nejbližší farmu!
Kvalitní kozí i ovčí sýry seženete dnes jak na farmě, tak i v obchodních řetězcích. Pokud budou označené certifikovanými logy biolistu nebo biozebry, znamená to, že pocházejí z ekologického zemědělství. Při koupi takového výrobku tak budete mít jistotu, že zvířata, z jejichž mléka jsou sýry vyráběny, žijí v téměř přirozených podmínkách. Mají dostatečný výběh na pastvinách a také při ustájení dostatek prostoru pro život. Na mnoha lokálních bio farmách se o tom navíc můžete sami přesvědčit a mléčné produkty rovnou zakoupit. Takové bioprodukty budou chutnat nejen vám, ale i přírodě.
Pokud si nevíte rady s tím, kam se vypravit, září je Měsícem biopotravin a na víkendy je připravená řada regionálních akcí. Můžete se tam seznámit s farmáři a jejich výrobky ochutnat. Více informací naleznete na webových stránkách www.mesicbiopotravin.cz.
Kozí mléko obsahuje méně tuku než kravské a zároveň je zdrojem snadno vstřebatelného vápníku. Je vyhledáváno především kvůli odlišnému složení bílkoviny, díky čemuž se hodí pro lidi s intolerancí na kravskou bílkovinu. Současně je také lépe stravitelné. Ovčí mléko je bohaté na bílkoviny a esenciální aminokyseliny. Oproti kozí variantě je tučnější. A protože tuk je nositelem chuti, máte záruku, že si opravdu pochutnáte!
Ovčí sýr lze využít jako jednu z ingrediencí do slaných závinů, rovněž s ním můžete ozvláštnit tradiční francouzský koláč neboli quiche. Díky podobnosti s balkánským sýrem je vynikající také do salátů, kde jej může nahradit. Chuť je ale daleko výraznější. Sýr z ovčího mléka se hodí také k nakládání.
Recepty k článku:
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.
Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři
Krok za krokem k nejlepší novoroční čočce