REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kouzlo společného stolování aneb jak nás jídlo spojuje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Důvod k oslavě si můžeme najít každý den. A nemusí se hned jednat o tradiční akce jako jsou narozeninové oslavy, svatby, nebo třeba baby showers. Ale co mají všechny tyhle akce společného? Přeci jídlo! Jak jinak obohatit společně strávený čas než dobrým jídlem a s těmi, které máme rádi? Málo věcí nás dokáže spojit tak jednoduše jako společná večeře plná dobré nálady a dobrého jídla. Vždyť se říká, že láska prochází žaludkem – a na tom určitě něco bude! Ať už se tedy sejdete s rodinou nebo přáteli, společné stolování je skvělý způsob, jak si užít čas s blízkými. V Americe si tohle uvědomují, a proto si vytvořili už v 30. letech tradici, díky které mají vždycky důvod se scházet, povídat si a sbližovat se, a u toho si samozřejmě dopřát dobré jídlo – seznamte se s tradicí zvanou potluck.


„Potluck“: zábava, kam každý přinese něco dobrého

Potluck večírky jsou oblíbené nejen v Americe. Touto tradicí se lidé inspirují po celém světě, a není divu! Nejlepší věc na potluck večírcích je fakt, že se jim nekladou hranice – každý host si na něj může přinést pokrm, který má nejradši!

 

 

Bez omezení a pravidel, prostě jen dobré jídlo a dobrá nálada. A když nevíte, co připravit? Sáhněte po potluck klasikách: mac n cheese, lasagne, enchiladas, masové koule nebo bramborový salát – ty nikdy nezklamou! Všechny tyto dobroty a mnohem víc si můžete objednat přes platformu foodora. Třeba v Hey, Pasta & Salads mají skvělé mac & cheese, v Nominanza & Palatino zase lahodné lasagne a enchiladas najdete v Mexicali Mercado.

Ale pokud máte chuť na společné vaření, zkuste si připravit třeba kuřecí casserole – skvělý pokrm, který je nejen lahodný, ale i jednoduchý na přípravu. A než si stihnete obléknout zástěru a najít všechny potřebné pomůcky, foodora MARKET vám do 30 minut přiveze všechny potřebné ingredience.

Tak jdeme na to!

Ingredience:

slunečnicový olej 30 ml
kuřecí stehno 4–6 ks
cibule 1 ks
mouka 30 g
kuřecí vývar 250 ml
bílé víno (pokud nechcete víno, použijte více vývaru) 50 ml
brambory (baby brambůrky) 10–12 ks
batáty 1 ks
tymián (čerstvý nebo sušený)
rýže

Postup:

Rozehřejte na pánvi olej a opečte kuřecí kousky z obou stran dozlatova. Vyjměte kuře a do stejné pánve přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezměkne. Přisypte mouku a míchejte asi jednu minutu. Sundejte pánev z ohně a postupně přilévejte vývar a víno a dobře promíchejte. Pánev vraťte na plotnu, přidejte kuře, na plátky nakrájené brambory, oloupaný a nakrájený batát a tymián. Přiveďte do varu, na mírném ohni nechte vařit přibližně 30 minut a občas promíchejte, aby se nic nepřipálilo. Podávejte s rýží.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Ovocné šťávy: zdravý návyk nebo výživový prohřešek?

Čerstvé ovocné šťávy a smoothies zažívaly na prahu tohoto milénia nevídaný boom. Proslavili je různé „detoxikační“ programy a diety, smoothie bary i celebrity. Postupem času nadšení z „tekutého ovoce“ trochu opadlo a kvůli obsahu cukru začalo být jejich místo v jídelníčku dokonce zpochybňováno. Jsou tedy ovocné šťávy zdravou volbou, anebo výživovým prohřeškem?

číst dále ...

Šalvěj v kuchyni, koření i lék

Polokeřík šalvěj lékařská – Salvia officinalis se kdysi pěstoval na každé zahrádce. Dnes roste i ve volné přírodě, často zde zplaňuje. V současnosti se pěstuje a přidává do pokrmů, ovšem u nás jen vzácně. V tomto článku se podíváme na pár historických záznamů o tomto koření i léčivce.

číst dále ...

První sládková v historii nošovického pivovaru. Správně hořké pivo Radegast nově vaří Jana Tovaryšová

Sládkovská historie správně hořkého piva Radegast píše novou kapitolu. Poprvé v dějinách má nošovický pivovar svou sládkovou. Jana Tovaryšová se stala sedmou pokračovatelkou sládkovského řemesla v Radegastu od doby, kdy se v Nošovicích v roce 1970 uvařila první várka piva.

číst dále ...

Sterilované houby ve vlastní šťávě krok za krokem

Houby letos rostou opravdu ve velkém. Pokud se vám nechce je sušit nebo zamrazovat, můžete je podusit a zavařit ve vlastní šťávě, což v minulosti byla oblíbená úprava našich babiček. Takto připravené houby zachovají své aroma a to jen za použití soli. Tímto způsobem připravené houby na zimu lze použít na mnoho způsobů.

číst dále ...

Bez poctivých vývarů se v kuchyni neobejdete. Proč se vyhnout bujónovým kostkám?

Bez vývaru těžko uvaříte, tvoří základ mnoha pokrmů a v restauracích by se bez něj neobešli. Co pozitivního nám mohou vývary přinést a na co si dát pozor? Přípravou poctivého vývaru a jeho nejen gurmánskými přínosy nás provede český šéfkuchař Filip Sajler.

číst dále ...

Kuřecí polévka na tři způsoby. Cestujte na talíři a zavítejte do tří různých koutů světa!

S příchodem podzimu a prvních chladných dnů je čas se zahřát nejen v teple domova, ale také na talíři. Co může být lepšího než polévka, která nás prohřeje a navodí příjemnou atmosféru? Dnes vás Drůbežářský závod Klatovy zve na kulinární cestu kolem světa prostřednictvím tří tradičních polévek, které vás zavedou do rozmanitých koutů zeměkoule.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.