REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak odlehčit sváteční jídelníček, štědrovečerní tabule jinak

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zdravější varianty vánočních receptů: Příprava nízkosacharidových odlehčených jídel není nijak náročná. Důležité je samozřejmě vědět, po jakých surovinách sáhnout a čím nahradit suroviny jako mouku, cukr nebo brambory.


Zkuste letos naservírovat jinou rybu než tradičního kapra, odlehčete polévku, nahraďte brambory v salátu jinou zeleninou. Připravte si lehčí verzi některé ze staročeských specialit. Je úplně jedno, jestli zrovna držíte dietu. Pochutnáte si i tak.

 

Podrobné recepty se objeví po kliknutí na název receptu nebo jeho fotografii!

 
  • Lososová polévka s „celestýnskými“ nudlemi – Polévka je grunt a neobejde se bez ní žádná slavnostní vánoční tabule. Vývar z kapra je tradice, ale co takhle vyzkoušet jinou rybu? Zdravou a chutnou polévku s minimem sacharidů si můžete připravit i z oblíbeného lososa.

 
  • Poke bowl s tuňákem – Smažený kapr a bramborový salát jsou podle mnohých lidí pokrmy, bez kterých si štědrovečerní stůl nedovedou představit. Ryby sice patří do zdravého jídelníčku, a to platí i pro kapra, ale rozhodně ne ty obalované v mouce a strouhance, které si lebedily na pánvi v pořádné vrstvě oleje. Z takových ryb získáte jen spoustu zbytečných kalorií navíc a když je budete jíst často, tak riskujete i své zdraví. Pokud chcete vašemu trávení odlehčit, nechte letos tradice stranou. Dopřejte si u štědrovečerní tabule trochu exotiky a připravte si havajskou poke bowl s tuňákem – zdravou misku plnou chutí.Poke bowl je tradiční havajské jídlo inspirované japonskou kuchyní. Poke znamená „posekané na kousky“ a přesně tak pokrm vypadá. Jde o rybu a zeleninu nakrájené tzv. „na sousto“ a servírované v misce společně s rýží (v našem případě konjakovou bezsacharidovou rýží).

 
  • Štědrovečerní salát z ředkviček – Vězte, že i když určitou potravinu z běžného jídelníčku můžete nahradit jinou, nebude to chutnat úplně stejně. To platí i pro bramborový salát. Naštěstí se dá tomu klasickému hodně přiblížit. Zkoušeli jste už pečené ředkvičky? V troubě ztratí svou typickou štiplavost a skoro je nerozeznáte od brambor. Hodí se tak skvěle pro štědrovečerní salát. Pokud zvolíte červené ředkvičky, bude váš talíř hrát barvami. Jestli jste spíše pro klasický vzhled „bramborového“ salátu, pak můžete ředkvičky před pečením oloupat.

 
  • Vánoční odlehčený kuba – Podle starých zvyků se nemá na Štědrý den až do večeře jíst žádné maso. I proto se v mnoha rodinách podává na oběd staročeský kuba. Tuto skvělou houbovou pochoutku vytvoříte snadno s pár základními ingrediencemi i v odlehčené verzi. Vyzkoušejte náš recept a užijte si tradiční Vánoce bez výčitek a obav o svou postavu.

 

Česká značka KetoMix vyvíjí, vyrábí a prodává potraviny s minimem sacharidů a doplňky stravy. Ve svém portfoliu má desítky plnohodnotných jídel, obsahujících kvalitní protein, vitamíny, minerální látky a vlákninu. V produktech  KetoMix  nenajdete škodlivé chemické přísady ani přidané glutamáty. Valná většina jídel je vhodná pro vegetariány a celiaky.

 

Zdroj: www.ketomix.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy