Již týden v houbařských skupinách na Fb prezentují houbaři své úlovky. Začala růst koncem března jedna z velmi chutných jarních hub kačenka česká – Ptychoverpa bohemica. Jedná se o chutný druh houby velmi ceněný právě raným výskytem. Kačenka vyrůstá při teplé zimě už koncem února a doba růstu končí koncem dubna, kdy ale začínají růst velmi ceněné smrže, kterým je kačenka česká velmi podobná.
Kačenky české rostou nejčastěji pod topoly, jasany ale i pod růžokvětými dřevinami jako jsou třešeň, hloh, trnka, švestka v listovém opadu. Mají rády hlinitopísčité, zásadité půdy. Můžeme se s nimi setkat v prosvětlených hájích, remízkách, sadech, parcích.

Úlovek kačenky české Jiřího Dubce z 26 března 2023…
Klobouk mají vysoký až 8 cm, nejprve kuželovitý, později zvoncovitý, laločnatě zprohýbaný, žebernatý, zbarvený žlutohnědě, až nahnědlý. Třeň dlouhý až 15 cm, válcovitý, uvnitř dutý, křehký, bílý, bělavý až nažloutlý, jemně zrnitě vločkatý. Klobouk je připojený k vrcholu třeně, okraje zvoncovitého kloboučku jsou volné, což je důležitý rozlišovací znak od smržů. Zde je klobouk srostlý s třeněm a plodnice tvoří jeden celek, u kačenky klobouk lehce od třeně odlomíte, u smrže to nejde. Dužnina je tenká bílá s příjemnou vůní a chutí.

Kačenky české rostou často spolu v početných skupinách…
Kačenky rády rostou ve skupinách a narazíte-li na jejich lokalitu, v okruhu pár metrů můžete najít desítky plodnic. Na svých lokalitách vydrží růst pravidelně několik let.

Kačenka česká – Ptychoverpa bohemica
Kromě kačenky české můžeme najít na stejných lokalitách kačenku náprstkovitou – Verpa konica, která nemá klobouk žebernatý, ale jen hladký, nebo lehce zvrásněný. Rovněž jde o jedlý, chutný druh. Kulinářské využití je široké. Hodí se na omáčky, rizota, saláty, směsi na topinky, toasty, polévky, zapékané pokrmy. I klasická smaženice je z nich chutná.

Kačenka náprstkovitá – Verpa conica…
Jedno upozornění na závěr. U osob trpících alergiemi, nebo se slabším žaludkem, mohou vyvolat zvracení, nebo nevolnost. Je to důsledek specifických alergických reakcí na některou z látek obsažených v tomto druhu hub.
Více fotografii aktuálních celoročních nálezů, pokrmy z hub, fota jedlých, nejedlých, jedovatých hub na FB ve skupině: https://www.facebook.com/groups/981074061920384
Text D. Marounek, foto D. Marounek, J. Dubec
Články a recepty k tématu:
- Jarní houby – smržovité 1.díl
- Rok hub aneb kdy rostou?
- Kačenky na topinkách
- Rizoto s kačenkami (smrži)
- Kačenky na smetaně II.
- Toasty s podušenými kačenkami (smrži)
- Atlas hub / Houby vřeckaté / Kačenka česká…
Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard
Hřib hnědý – univerzální hříbek