REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houbová sezóna 2023 začala!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Již týden v houbařských skupinách na Fb prezentují houbaři své úlovky. Začala růst koncem března jedna z velmi chutných jarních hub kačenka česká – Ptychoverpa bohemica. Jedná se o chutný druh houby velmi ceněný právě raným výskytem. Kačenka vyrůstá při teplé zimě už koncem února a doba růstu končí koncem dubna, kdy ale začínají růst velmi ceněné smrže, kterým je kačenka česká velmi podobná.


Kačenky české rostou nejčastěji pod topoly, jasany ale i pod růžokvětými dřevinami jako jsou třešeň, hloh, trnka, švestka v listovém opadu. Mají rády hlinitopísčité, zásadité půdy. Můžeme se s nimi setkat v prosvětlených hájích, remízkách, sadech, parcích.

 

Úlovek kačenky české Jiřího Dubce z 26 března 2023…

 

Klobouk mají vysoký až 8 cm, nejprve kuželovitý, později zvoncovitý, laločnatě zprohýbaný, žebernatý, zbarvený žlutohnědě, až nahnědlý. Třeň dlouhý až 15 cm, válcovitý, uvnitř dutý, křehký, bílý, bělavý až nažloutlý, jemně zrnitě vločkatý. Klobouk je připojený k vrcholu třeně, okraje zvoncovitého kloboučku jsou volné, což je důležitý rozlišovací znak od smržů. Zde je klobouk srostlý s třeněm a plodnice tvoří jeden celek, u kačenky klobouk lehce od třeně odlomíte, u smrže to nejde. Dužnina je tenká bílá s příjemnou vůní a chutí.

 

Kačenky české rostou často spolu v početných skupinách…

 

Kačenky rády rostou ve skupinách a narazíte-li na jejich lokalitu, v okruhu pár metrů můžete najít desítky plodnic. Na svých lokalitách vydrží růst pravidelně několik let.

 

Kačenka česká – Ptychoverpa bohemica

 

Kromě kačenky české můžeme najít na stejných lokalitách kačenku náprstkovitou – Verpa konica, která nemá klobouk žebernatý, ale jen hladký, nebo lehce zvrásněný. Rovněž jde o jedlý, chutný druh. Kulinářské využití je široké. Hodí se na omáčky, rizota, saláty, směsi na topinky, toasty, polévky, zapékané pokrmy. I klasická smaženice je z nich chutná.

 

Kačenka náprstkovitá – Verpa conica…

 

Jedno upozornění na závěr. U osob trpících alergiemi, nebo se slabším žaludkem, mohou vyvolat zvracení, nebo nevolnost. Je to důsledek specifických alergických reakcí na některou z látek obsažených v tomto druhu hub.

Více fotografii aktuálních celoročních nálezů, pokrmy z hub, fota jedlých, nejedlých, jedovatých hub na FB ve skupině: https://www.facebook.com/groups/981074061920384

 

Text D. Marounek, foto D. Marounek, J. Dubec

 

Články a recepty k tématu:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

Sírovec – podle Angličanů kuře z lesa

V květnu se začíná objevovat na živých i mrtvých kmenech stromů sírovec žlutooranžový – Leatiporus sulphureus (starší české názvy rovněž – chorošovec sírový, choroš sírový). Je to jednoletá, dřevokazná houba z čeledi chorošovitých (Polyporacea). Jde o kosmopolitní druh, což znamená, že roste na celém světě. Sírovec nejčastěji v kuchyni upravujeme povařením v osolené vodě, vodu můžeme i ochutit, například Podravkou, ovšem ideální je vývar z kostí. Nejčastější úprava sírovce je připravit ho jako klasický řízek. Jeho dužnina se nakrájí na 1 cm silné plátky a obalí v trojobalu, chutí pak připomíná kuřecí maso, proto ten nadpis!

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Vyrazte poslední květnový víkend za kuchařskými hvězdami na Eats and Beats festival

Jste fanoušky kvalitního jídla a dobré hudby? Pak o víkendu od 26. do 28. května vyrazte na unikátní Eats and Beats food festival, který proběhne v nákupním centru Metropole Zličín. Nenechte si ujít exkluzivní propojení kvalitního jídla, dobré hudby a nekonečné zábavy, které přináší Eats and Beats food festival nákupního centra Metropole Zličín. Kromě skvělého jídla z rozmanitých foodtracků a stánků se mohou návštěvníci festivalu těšit také na dvě kuchařské hvězdy. V sobotu 27. 5. se od 13:00 do 15:00 na centrálním náměstí představí známý šéfkuchař a bývalý porotce soutěže MasterChef Marek Raditsch, v neděli ve stejný čas a na stejném místě předvede své kuchařské dovednosti současný porotce soutěže MasterChef a kulinářské eso Jan Punčochář.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy