REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme ovoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Právě ovoce potvrzuje fakt, že se dá vlastně grilovat téměř vše. Grilované ovoce může být skvělou tečkou a pamlskem na závěr grilování, nebo i alternativou pro vegetariány, či lidi s vrozenou nedůvěrou k pečenému masu. A nezapomeňme na děti, ty grilované ovoce milují!


Na grilování vybíráme ovoce mírně nedozrálé, tvrdé. Ke grilování se nejlépe hodí jablka, hrušky, broskve, ananas, banán …

Dobře omyté ovoce krájíme s ohledem na jejich tvar. Banány překrájíme nejčastěji napůlky nejprve příčně a potom podélně, z jablek a hrušek krájíme měsíčky a z nektarinek, broskví, citrónů a pomerančů zase plátky.

Většinu ovoce nezbavujeme slupky, ta nám pomůže udržet ovoce při přípravě pohromadě. Citronová nebo pomerančová šťáva zajistí, aby ovoce zůstalo stejně barevné a nezhnědlo. Ovoce grilujjeme samostatně, nebo střídavě napíchané na grilovacích jehlách nebo špejlích ve formě špízu.

Grilování provádíme na opravdu čistém grilu, právě chuť zpáleného masa ovoci moc nesluší!

Vhodnou teplotu uhlí na grilování ovoce poznáme, pokud podržíme ruku ve výšce cca 12 až 13 cm nad ohništěm a udržíme ji tam 6 až 7 vteřin. Tehdy je teplota pro grilování ovoce ideální.

Měkkčí druhy ovoce raději podkládáme alobalem, zachytíte tak i unikající ovocnou šťávu, která jinak dělá v ohni neplechu. Při samotném grilování potíráme plody klasickým rostlinným olejem, olivový olej se na grilování ovoce moc nehodí. Skvělé je ovoce potírat rozehřátým máslem.

Ovoce před grilováním můžeme marinovat v cukrovém nálevu, pomocí medu, nebo ho nakládáme do alkoholu. Zajímavá je například marináda ze dvou lžic medu, pár kapek citrónu a dvou rozetřených stroužků česneku. Také máčení ovoce je vhodnou předehrou před samotným grilováním ovoce. Stačí vzít misku studené vody, přidat trochu koření podle chuti a ovoce v ní asi 30 minut máčet. Z koření ovoci dodá tu správnou smyslnost například hřebíček, vanilka, muškátový oříšek nebo kousek skořice.

Ovoce je tvořeno ze dvou základních ingrediencí, vody a přírodních cukrů. Při grilování se část vody odpaří a díky tomu je chuť ovoce intenzivnější. Přírodní cukry pak pod vlivem žáru zkaramelizují a vznikne nám na roštu skvělá sladká tečka, dezert na závěr jistě skvělého dne u otevřeného ohně.

 

Recepty na grilované ovoce:

Grilovaná ovocná mísa Exotický špíz se smetanovou omáčkou Grilovaný ananas

Ovocný dáreček Grilovaný banán s medovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy