REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme ovoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Právě ovoce potvrzuje fakt, že se dá vlastně grilovat téměř vše. Grilované ovoce může být skvělou tečkou a pamlskem na závěr grilování, nebo i alternativou pro vegetariány, či lidi s vrozenou nedůvěrou k pečenému masu. A nezapomeňme na děti, ty grilované ovoce milují!


Na grilování vybíráme ovoce mírně nedozrálé, tvrdé. Ke grilování se nejlépe hodí jablka, hrušky, broskve, ananas, banán …

Dobře omyté ovoce krájíme s ohledem na jejich tvar. Banány překrájíme nejčastěji napůlky nejprve příčně a potom podélně, z jablek a hrušek krájíme měsíčky a z nektarinek, broskví, citrónů a pomerančů zase plátky.

Většinu ovoce nezbavujeme slupky, ta nám pomůže udržet ovoce při přípravě pohromadě. Citronová nebo pomerančová šťáva zajistí, aby ovoce zůstalo stejně barevné a nezhnědlo. Ovoce grilujjeme samostatně, nebo střídavě napíchané na grilovacích jehlách nebo špejlích ve formě špízu.

Grilování provádíme na opravdu čistém grilu, právě chuť zpáleného masa ovoci moc nesluší!

Vhodnou teplotu uhlí na grilování ovoce poznáme, pokud podržíme ruku ve výšce cca 12 až 13 cm nad ohništěm a udržíme ji tam 6 až 7 vteřin. Tehdy je teplota pro grilování ovoce ideální.

Měkkčí druhy ovoce raději podkládáme alobalem, zachytíte tak i unikající ovocnou šťávu, která jinak dělá v ohni neplechu. Při samotném grilování potíráme plody klasickým rostlinným olejem, olivový olej se na grilování ovoce moc nehodí. Skvělé je ovoce potírat rozehřátým máslem.

Ovoce před grilováním můžeme marinovat v cukrovém nálevu, pomocí medu, nebo ho nakládáme do alkoholu. Zajímavá je například marináda ze dvou lžic medu, pár kapek citrónu a dvou rozetřených stroužků česneku. Také máčení ovoce je vhodnou předehrou před samotným grilováním ovoce. Stačí vzít misku studené vody, přidat trochu koření podle chuti a ovoce v ní asi 30 minut máčet. Z koření ovoci dodá tu správnou smyslnost například hřebíček, vanilka, muškátový oříšek nebo kousek skořice.

Ovoce je tvořeno ze dvou základních ingrediencí, vody a přírodních cukrů. Při grilování se část vody odpaří a díky tomu je chuť ovoce intenzivnější. Přírodní cukry pak pod vlivem žáru zkaramelizují a vznikne nám na roštu skvělá sladká tečka, dezert na závěr jistě skvělého dne u otevřeného ohně.

 

Recepty na grilované ovoce:

Grilovaná ovocná mísa Exotický špíz se smetanovou omáčkou Grilovaný ananas

Ovocný dáreček Grilovaný banán s medovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Červen ve znamení slovenských šéfkuchařů na TV Paprika

Oblíbená stanice TV Paprika si pro milovníky kuchařských show připravila červnový program nabitý skvělými relacemi o vaření. Program odstartuje už 7. června v 18:00 pořadem S šéfkuchařem okolo světa s Gabom Kocákom, dále hned v 18:30 vám do kuchyně vnese barevný nádech Mimi Šramová v nové kuchařské show Barevný svět s Mimi a v 19:00 se můžete těšit na pořad Pepeho zdravá kuchyně na TV Paprika.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Osvěžující nápoje, které vašim dnům dodají tu pravou šťávu

Rádi byste si během letních dnů dopřáli něco čerstvého a zároveň lahodného? Sáhněte po ovocných koktejlech! Jablka, maliny, borůvky, ale i špenát nebo mrkev – fantazii se meze nekladou. Můžete vybírat z ovoce i zeleniny nebo je mixovat společně. Představíme hned několik receptů, díky kterým se z vás stane král či královna koktejlů v letních dnech.

číst dále ...

Víno propůjčí pokrmům nezaměnitelnou chuť, vyzkoušejte vdolky, guláš nebo italské rizoto

Vaření za pomoci vína nemusí náležet jen šéfkuchařům luxusních restaurací. Víno pokrmy pozvedá a propůjčuje jim specifickou chuť, které bez jeho pomoci nedosáhnete. Připravte si doma tři pokrmy za použití vína, které vám dokážou, že obyčejné jídlo může chutnat úplně jinak, když se odhodláte odšpuntovat tu správnou láhev.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy