REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme uzeniny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilované klobásy či párky patří neodmyslitelně k české tradiční grilovačce. Oblibu získali nejen díky své rychlé a jednoduché přípravě, ale i proto, že voňavé uzeniny přímo z grilu chutnají prostě báječně. Grilovat můžeme jak klobásky, tak i tenké párky, ovšem každá z těchto uzenin vyžaduje to své.


Škola vaření - Grilujeme uzeninyNa gril klademe uzeniny buď jen tak, neochucené, nebo marinované, zatočené třeba do tvaru šneků. Můžeme je také zabalit do alobalu s dalšími ingrediencemi a na roštu grilu je takto připravené prohřát. Někdo rád používá tácků na grilování, které jsou také vhodnou pomůckou při opékání uzenin. A nesmíme zapomenout na uzeninové špízy, ty také patří k oblíbeným pochutinám upravovaným na roštu.

 

Grilujeme špekáčky, vuřty, klobásky

Pro grilování silnějších uzenin volíme ty s hrubší, pevnou strukturou, u kterých rozeznáme, z čeho se uzenina skládá. Poměr prorostlejšího pomletého masa by se měl střídat s kousky masa libového. Vyvarujme se nadrobno nasekaných buřtů bez struktury, které často maso neviděli ani z rychlíku. Takové uzeniny jsou narvané éčky, moukou, strouhankou, pomletými kostmi apod. Kdo pak nevěří dnešním výrobcům uzenin, může si vyrobit svoje oblíbené klobásy či párky doma. Příklady těchto receptů: Jemné párky Vepřová domácí klobása Slovácká klobása Valašské klobásy

Klobásky, tedy ty silnější, před grilováním nařezáváme do kříže, nebo i jinak ozdobně, aby z nich mohl při opékání vytéci přebytečný tuk a uzenina pěkně dýchala a nabrala tu správnou vůni ohně a žáru. Vyjímku tvoří klobásky naplněné sýrem, ty nařezávat nemůžeme, nebo nám právě chutný sýr vyteče. To, že maso obecně grilujeme na rozpálených uhlících a ne na přímém ohni, snad ani nemusím zmiňovat, ale o čem si musíme povědět je, jak zprudka klobásky opékat. Já preferuji pravidlo 3 sekund, tedy dám ruku asi 5 cm nad rošt grilu a pokud ji tam neudržím více jak 3 sekundy, gril je dobře rozpálený.

Ovšem i moc rozehřátý rošt grilu nám může z pohodového grilování udělat pohřební párty uzenin. Proto je lepší používat grily s nastavitelným roštěm, nebo hold nesmíme pod kotlem tak hodně přitápět. To, že je moc roztopeno, poznáme podle toho, že nám ještě neopečené uzeniny začnou praskat. Pak lze v nouzi využít i boky grilu, kde bývá teplo mírnější.

Dobře opečené klobásy by měly být na povrchu pěkně křupavé, uvnitř horké až vařící, pak jsou nejlepší.

 

Grilujeme (tenké) párky

Dříve jsem si mylel, že párky na gril vůbec nepatří, ale moc jsem se mýlil a dnes to tu otevřeně přiznávám. Při grilování tenkých párků musíme však zajistit, aby teplo doléhající na jejich obal, většinou střívka, bylo mírnější, než například při grilování klobásek. Nejlepší je párečky zabalit do anglické slaniny, debrecínky, či jiných podobných plátků, které pak zajistí šetrné prohřátí samotných párků, ty však přesto navinou tu správnou vůni ohně a jsou pak velmi jedlé. Přitom například právě anglická slanina dodá většinou nevýrazným párkům ten správný šmrnc a sexsepíl.

 

S čím podávat grilované uzeniny?

Na trhu existuje nepřeberné množství omáček, dipů a podobných pochutin, které dodají grilovaným klobáskám či párkům ty správné grády. Já miluji klobásky, především ty bílé, namáčené v kari omáčce. Hořčice a kečupy jsou pak tradiční přílohou nejen ke grilovaným uzeninám. A kdo si nevybere žádnou vhodnou omáčku, může si ji samozřejmě vyrobit doma. Recepty na grilovací omáčky najdet zde: Omáčky, kečupy, hořčice, čatní, pyré

A pití? Dle libosti, co má kdo rád. Já si dopřávám ke grilovaným uzeninám studenou colu, ale i ovocné pivo, což může někoho iritovat, ten si pak dá raději něco jiného.

 

Nakládání, marinování uzenin

Marinování uzenin není tak obvyklé, jako marinování klasického masa, ale marinovat uzeniny, vlastně proč ne? Příznivcům piva určitě zachutnají klobásy, které naložíme na půl hodiny do piva, do láku můžeme přidat i nasekanou cibuli a feferonky. Poté je vyjmeme, osušíme a grilujeme obvyklým způsobem. Také bylinkové marinády uzeninám hodně sluší! Ovšem kvalitní párky a klobásy raději nemarinujeme a vychutnáme si jejich osobitou chuť bez zbytečných doplňků a přísad.

 

A čím topit?

No já jsem zarytý zastánce dřevěného uhlí. Brikety nemám moc rád a úplně jsem alergický na plynové grily. Ty vám sice zajistí atmosféru, jednoduchou manipulaci a přípravu topeniště, ale nikdy tu správnou vůni doutnajícího dřeva. Ovšem možná se opět mýlím, jako s těmi párky! Další možností je využít grily elektrické, nebo lávové kameny, ale i tady narážíme na to, že se uzeniny nepotkají s pravým ohněm …

 

Slovo na závěr

Pamatujme si při grilování jednoduché prvidlo. Když koupíme laciné, nemastné a neslané uzeniny, nikdy si na nich nepochutnáme, ani, když je budou připravovat mistři grilovacích večírků. Jen kvalitní výrobky nás dostanou při jejich správné úpravě do gurmánského nebe! A nezapomeňme na kvalitní topivo, špatné grilovací brikety nebo uhlí nám práci rozhodně neušetří, spíše pokazí. Tak hurá ke grilům, dokud nám ještě počasí dovolí se pěkně „nafutrovat“ u otevřeného roštu venkovního posezení.

Autor: ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy