REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme vepřové maso

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřové je kompromis mezi jemným kuřecím masíčkem, to je však příliš křehké a hovězím, které je výrazné chuti, ale často tužší a především v dnešní době nesmyslně předražené. Vepřové maso je přitom šťavnaté a na grilu chutná skvěle.


Škola vaření - Grilujeme vepřové masoDruhy vepřového masa určeného na grilování na roštu grilu:

Na grilování se hodí nejlépe luxusní a také poměrně drahá vepřová panenka, z které se dají připravit skvělé medailonky, výborné jsou kotlety a také kýta. Ovšem pomyslnou zlatou medaili alespoň u mě získala krkovička, ta je opečená na grilu krásně křehká a šťavnatá. Přípravu krkovičky by neměl zpackat ani úplný kuchařský začátečník!

Příprava vepřového masa na roštu grilu:

Maso obecně na grilu připravujeme již naporcované, většinou na silnější plátky silné 1,2 až 2 cm, kdo vyznává tradiční české maso na přírodu, pak vepřové maso před grilováním pořádně naklepe, v opačném případě se jednotlivé plátky jen rukou mírně pobouchají, nebo je prostě necháme bez naklepání. O to důležitější je však maso před pečením pěkně naložit. Další možností je maso nakrájet na kostky a napíchat na grilovací jehly spolu s dalšími ingrediencemi. Jiným oblíbeným způsobem přípravy nejen vepřového masa na griluje je maso zabalit spolu s dalšími ingrediencemi do alobalu nebo pergamenového papíru a grilovat zabalené. Pak máme ale maso spíše udušené, než upečená na grilu.

U kýty buď kost zcela odsekneme, nebo alespoň nasekneme, případný příliš tučný okraj odstraníme a po okrajích každou plátek trochu nařízneme, aby se na roštu nekroutily. U vepřových steaků, tedy silnějších plátků masa nám toto nařezávání odpadá.

Maso před samotnou přípravou ještě okořeníme, raději více, než méně a také osolíme. Solíme v případě, že maso nemarinujeme, nebo nakládáme jen na kratší dobu. Pokud maso nakládáme přes noc, nebo i na několik dnů, raději maso solíme až těsně před samotným grilováním, nebo v průběhu pečení. Sůl totiž pouští vodu a to je nežádoucí. Masa na grilování solíme nejlépe hrubozrnnou mořskou solí!

Mleté maso na grilu:

Nesmíme zapomenout ani na mleté maso grilované na roštu ve formě burgerů. Málo kdo to ví, ale slavné americké hamburgery dali světu stejně tak jako smažený sýr právě Češi! Tvůrci prvních hamburgerů byli inspirováni právě našemi českými karbanátkami. Vepřové burgery, nebo burgery připravené z poloviny mletého hovězího a poloviny mletého vepřového masa jsou na grilování ideální. Přijatelná cena a poměrně lehká příprava dělá z burgerů pro grilování také jednoho z favoritů.

Roženění vepřového masa:

Rožnění, neboli grilování či opékání masa nad ohněm na jehle grilu patří mezi oblíbené společenské akce. Běžně opékáme vepřové kýty, celá prasátka nebo špízy. Pravě vepřové špízy z krkovičky proložené slaninou a cibulí patří mezi mé nejoblíbenější. Na různých akcích typu posvícení nebo jarmark se dnes pravidelně objevují stánky s grilovanou kýtou a lidé je milují. Jak připravit chutnou kýtu si přečtěte zde: Grilujeme vepřovou kýtu

Marinování vepřového masa:

Nakládání neboli marinování masa patří mezi nejdůležitější část přípravy masa na grilování. Dobře naložené maso bude křehké, jemné chuti a jeho příprava se podstatně zkrátí. Také snížíme nejméně o polovinu případnou hrozbu, že bude maso po upečení tuhé! Marinády na maso se dědí z otce na syna, z generace na generaci a jejich takové množství a variací, že je zde nemá cenu vůbec začít vyjmenovávat. Raději se inspirujte zde: marinády, potírání a grilovací láky

Přílohy ke grilovanému masu:

Samozřejmě čerstvý chléb, nebo pečivo patří mezi nejoblíbenější přílohy. Kdo má rád, tak si pečivo ještě opeče. Brambory a grilovaná zelenina vůbec patří mezi delikatesy které také můžete připravit na grilu. Samotnou kategorií jsou brambory zabalené v alobalu a pak dochucené různými jogurtovými nebo tvarohovými náplněmi. V neposlední řadě nezapomínejme na tradiční přílohy, které můžeme připravit doma, jako dušenou rýži či klasické vařené brambory a pak je servírovat k čerstvě ugrilovanému masu a zelenině.

Stejně tak, kolik známe marinád a láků na potírání, tolik existuje studených, případně i teplých omáček ke grilovaným masům, dipů a dalších pochutin. Také saláty z čerstvé zeleniny by neměli chybět na prostřeném stole u grilu.

Samotné grilování vepřového masa:

Po přečtení výše uvedených řádků, by jste měli umět vepřové maso ugrilovat na venkovním roštu grilu tzv. levou zadní. Nicméně ještě jsme se nezmínili o samotné přípravě grilu, době přípravy vepřového masa atd. Takže pár rad závěrem:

  • vepřové maso připravené na grilování vkládáme zásadně na pomaštěný, čistý rošt grilu, pod kterým jsou dobře rozehřáté uhlíky a ne plamen
  • grilujeme většinou krátce, intenzivně, za občasného obracení masa, maso otáčíme však raději méně než více
  • maso potíráme různými marinádami, ale střídmě, aby nám olej či jiné přísady nekapali přímo do rozpálených uhlíků, náhle by oheň vzplanul a maso by se vám začalo připalovat, také výpary z přepáleného oleje lidskému tělu moc nesvědčí
  • v průběhu grilování do masa nepícháme, vytekla by nám šťáva
  • solíme raději až je maso na grilu, nebo těsně před samotnou úpravou, sůl ráda z masa pouští šťávu a to nechceme
  • hotové maso necháme vždy 3-5 minutek odležet, teprve potom servírujeme, odpočinuté maso získá na chuti, jemnosti i vůni

Slovo závěrem:

Učený z nebe nespadl, aneb až zkušenost a praxe dělá mistra. Právě v kuchařině platí jedno úsloví: Kuchař se učí celý život a stejně umře, aniž by všechno znal. Řiďte se proto podle toho. Učte se, vzdělávejte, přečtěte si dalších pár řádků o grilování a hlavně zkoušejte, experimentujte a pořádně se s tím poperte, nakonec budete patřit mezi velmistry a uspokojíte téměř každý mlsný jazýček!

Další články o grilování najdete v naší škole vaření: Grilujeme

Recepty na grilované vepřové maso: Grilované vepřové.

Autor: ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy