REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme vepřové maso

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřové je kompromis mezi jemným kuřecím masíčkem, to je však příliš křehké a hovězím, které je výrazné chuti, ale často tužší a především v dnešní době nesmyslně předražené. Vepřové maso je přitom šťavnaté a na grilu chutná skvěle.


Druhy vepřového masa určeného na grilování na roštu grilu:

Na grilování se hodí nejlépe luxusní a také poměrně drahá vepřová panenka, z které se dají připravit skvělé medailonky, výborné jsou kotlety a také kýta. Ovšem pomyslnou zlatou medaili, alespoň u mě, získala krkovička, ta je opečená na grilu krásně křehká a šťavnatá. Přípravu krkovičky by neměl zpackat ani úplný kuchařský začátečník! Další možností je opékat vepřové na rožni, tedy grilovat celé prasátko nebo například jen jeho část, třeba vepřovou kýtu. Ale vepřové nemusíme grilovat jen v celku, ale také pomleté. Asi nejlepší kombinace na různé mleté řízky a burgery je například pomletý bůček smíchaný s pleckem 1:1.

 

Příprava vepřového masa na roštu grilu:

Maso obecně na grilu připravujeme již naporcované, většinou na silnější plátky silné 1,2 až 2 cm, kdo vyznává tradiční české maso na přírodu, pak vepřové maso před grilováním pořádně naklepe, v opačném případě se jednotlivé plátky jen rukou mírně pobouchají, nebo je prostě necháme bez naklepání. O to důležitější je však maso před pečením pěkně naložit. Další možností je maso nakrájet na kostky a napíchat na grilovací jehly spolu s dalšími ingrediencemi. Jiným oblíbeným způsobem přípravy nejen vepřového masa na griluje je maso zabalit spolu s dalšími ingrediencemi do alobalu nebo pergamenového papíru a grilovat zabalené. Pak máme ale maso spíše udušené, než upečená na grilu.

U kýty buď kost zcela odsekneme, nebo alespoň nasekneme, případný příliš tučný okraj odstraníme a po okrajích každou plátek trochu nařízneme, aby se na roštu nekroutily. U vepřových steaků, tedy silnějších plátků masa nám toto nařezávání odpadá.

Maso před samotnou přípravou ještě okořeníme, raději více, než méně a také osolíme. Solíme v případě, že maso nemarinujeme, nebo nakládáme jen na kratší dobu. Pokud maso nakládáme přes noc, nebo i na několik dnů, raději maso solíme až těsně před samotným grilováním, nebo v průběhu pečení. Sůl totiž pouští vodu a to je nežádoucí. Masa na grilování solíme nejlépe hrubozrnnou mořskou solí!

 

Mleté maso na grilu:

Nesmíme zapomenout ani na mleté maso grilované na roštu ve formě burgerů. Málo kdo to ví, ale slavné americké hamburgery dali světu stejně tak jako smažený sýr právě Češi! Tvůrci prvních hamburgerů byli inspirováni právě našimi českými karbenátkami. Vepřové burgery, nebo burgery připravené z poloviny mletého hovězího a poloviny mletého vepřového masa jsou na grilování ideální. Přijatelná cena a poměrně lehká příprava dělá z burgerů pro grilování také jednoho z favoritů.

 

Roženění vepřového masa:

Rožnění, neboli grilování či opékání masa nad ohněm na jehle grilu patří mezi oblíbené společenské akce. Běžně opékáme vepřové kýty, celá prasátka nebo špízy. Pravě vepřové špízy z krkovičky proložené slaninou a cibulí patří mezi mé nejoblíbenější. Na různých akcích typu posvícení nebo jarmark se dnes pravidelně objevují stánky s grilovanou kýtou a lidé je milují. Jak připravit chutnou kýtu si přečtěte zde: Grilujeme vepřovou kýtu

 

Marinování vepřového masa:

Nakládání neboli marinování masa patří mezi nejdůležitější část přípravy masa na grilování. Dobře naložené maso bude křehké, jemné chuti a jeho příprava se podstatně zkrátí. Také snížíme nejméně o polovinu případnou hrozbu, že bude maso po upečení tuhé! Marinády na maso se dědí z otce na syna, z generace na generaci a jejich takové množství a variací, že je zde nemá cenu vůbec začít vyjmenovávat. Raději se inspirujte zde: marinády, potírání a grilovací láky

 

Přílohy ke grilovanému masu:

Samozřejmě čerstvý chléb, nebo pečivo patří mezi nejoblíbenější přílohy. Kdo má rád, tak si pečivo ještě opeče. Brambory a grilovaná zelenina vůbec patří mezi delikatesy které také můžete připravit na grilu. Samotnou kategorií jsou brambory zabalené v alobalu a pak dochucené různými jogurtovými nebo tvarohovými náplněmi. V neposlední řadě nezapomínejme na tradiční přílohy, které můžeme připravit doma, jako dušenou rýži či klasické vařené brambory a pak je servírovat k čerstvě ugrilovanému masu a zelenině.

Stejně tak, kolik známe marinád a láků na potírání, tolik existuje studených, případně i teplých omáček ke grilovaným masům, dipů a dalších pochutin. Také saláty z čerstvé zeleniny by neměli chybět na prostřeném stole u grilu.

 

Samotné grilování vepřového masa:

Po přečtení výše uvedených řádků, by jste měli umět vepřové maso ugrilovat na venkovním roštu grilu tzv. levou zadní. Nicméně ještě jsme se nezmínili o samotné přípravě grilu, době přípravy vepřového masa atd. Takže pár rad závěrem:

  • vepřové maso připravené na grilování vkládáme zásadně na pomaštěný, čistý rošt grilu, pod kterým jsou dobře rozehřáté uhlíky a ne plamen
  • grilujeme většinou krátce, intenzivně, za občasného obracení masa, maso otáčíme však raději méně než více
  • maso potíráme různými marinádami, ale střídmě, aby nám olej či jiné přísady nekapali přímo do rozpálených uhlíků, náhle by oheň vzplanul a maso by se vám začalo připalovat, také výpary z přepáleného oleje lidskému tělu moc nesvědčí
  • v průběhu grilování do masa nepícháme, vytekla by nám šťáva
  • solíme raději až je maso na grilu, nebo těsně před samotnou úpravou, sůl ráda z masa pouští šťávu a to nechceme
  • hotové maso necháme vždy 3-5 minutek odležet, teprve potom servírujeme, odpočinuté maso získá na chuti, jemnosti i vůni
 

Slovo závěrem:

Učený z nebe nespadl, aneb až zkušenost a praxe dělá mistra. Právě v kuchařině platí jedno úsloví: Kuchař se učí celý život a stejně umře, aniž by všechno znal. Řiďte se proto podle toho. Učte se, vzdělávejte, přečtěte si dalších pár řádků o grilování a hlavně zkoušejte, experimentujte a pořádně se s tím poperte, nakonec budete patřit mezi velmistry a uspokojíte téměř každý mlsný jazýček!

 

Další články o grilování najdete v naší škole vaření: Grilujeme

Recepty na grilované vepřové maso: Grilované vepřové.

Autor: ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy