REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme zeleninu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zelenina je skvělá příloha k masům nebo i chutný hlavní chod. V tomto článku si povíme, jak ji upravit na grilu.


 

Škola vaření - Grilujeme zeleninuGrilovaná zelenina je skvělou přílohou ke grilovaným masům i zajímavá a chutná alternativa pro vegetariány. Já sám, jako milovník masa, se přesto mohu utlouci po grilované kukuřici či griovaných paprikových luscích. Kdo nezkusil marinovanou zeleninu, ugrilovanou na venkovním roštu, přišel o hodně.

Grilovanou zeleninu podáváme jako přílohu či samostatný chod. Skvělá je servírovaná se studenými dreasingy a dipy. Grilovat lze skoro vše. Cukety, papriky, rajčata, lilky, skvělé jsou i grilované patisony, celer, brambory, fazolové nebo hráškové lusky či kedlubny. Top v zelenině vhodné na gril je samozřejmě kukuřice a chřest.

Zeleninu před grilováním omyjeme a očistíme. Grilovací rošt potíráme pouze olejem, aby se nám zelenina nepřichycovala.

Zeleninu můžeme grilovat tzv. „na sucho“, bez marinování, jen tak nebo i posypanou kořením. Druhá varianta, podle mě lepší, je zeleninu potírat různými marinádami. K přípravě marinády na zeleninu používáme nejčastěji olivový olej, česnek a citrónovou šťávu. Dalšími vhodnými ingrediencemi jsou například kečup, hořčice, sójová omáčka, med, balsaminkový ocet, čerstvé bylinky …

Zeleninu grilujeme samostatně na roštu, nebo si ji připravíme ve formě špízu. Zeleninu můžeme i plnit různými přísadami, skvělé jsou masové náplně, které před samotným grilováním musíme předem, v kuchyni, tepelně upravit.

Dle druhu a tvrdosti zeleniny se odvíjí i doba grilování, samozřejmě je důležité, jak moc máme gril roztopený. Obvykle zeleninu grilujeme 5-8 minut. Brambory však vyžadují delší dobu. Některé tvrdší zeleniny není špatné před grilováním chvíli povařit.

Čerstvě ugrilovanou zeleninu podáváme s různými studenými omáčkami nebo dippy. Skvělé jsou omáčky na bázi jogurtu, nebo majonézy.

Některé recepty na grilovanou zeleninu:

Grilované pórky Grilovaná cibule Grilované kukuřičné klasy

Grilované cibulky s natí Grilovaná rajčata Grilovaný zeleninový špíz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Osvěžující nápoje, které vašim dnům dodají tu pravou šťávu

Rádi byste si během letních dnů dopřáli něco čerstvého a zároveň lahodného? Sáhněte po ovocných koktejlech! Jablka, maliny, borůvky, ale i špenát nebo mrkev – fantazii se meze nekladou. Můžete vybírat z ovoce i zeleniny nebo je mixovat společně. Představíme hned několik receptů, díky kterým se z vás stane král či královna koktejlů v letních dnech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy