REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jaro a léto patří grilování: staňte se mistry rozpáleného roštu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Češi milují grilování. Je to příležitost sejít se s rodinou i přáteli, užít si pobyt na čerstvém vzduchu a samozřejmě dát si skvělé jídlo provoněné ohněm. Nevadí, že nemáte vlastní zahradu nebo terasu. V poslední době se množí veřejná grilovací místa v městských parcích, takže grilovat může opravdu každý. I když grilování není žádná atomová věda, je třeba dodržovat základní pravidla, a především dbát na kvalitní suroviny. Přinášíme proto malý návod, co a jak na gril.


Příprava

U grilování je důležité začít s přípravou v dostatečném předstihu. Grilovat bychom měli pokud možno na dřevěném uhlí. Marinádu používejme raději domácí, její příprava není náročná. V případě, že marinádu kupujeme, je třeba dát pozor na obsah soli. “Při přípravě masa zapomeňte na paličku, maso na gril v žádném případě nenaklepávejte. Za to je třeba ho naložit. Ideálně 24 hodin předem, minimálně ale tři hodiny před samotným grilováním. Pokud vkládáme maso do marinády s obsahem soli, nechte maso marinovat minimálně 48 hodin. Než pak začnete grilovat, vyndejte ho z lednice včas, aby dostalo venkovní teplotu,” vysvětluje Martin Košťál, šéf nákupu masa z Košík.cz.

 

 

Výběr masa na oheň

Rozpálenému roštu grilu velmi sluší hovězí maso. Češi tradičně volí především svíčkovou a nízký roštěnec. V poslední době se ale nebojí experimentovat a zkouší i méně běžné druhy masa.  „Pokud se rozhodnete grilovat hovězí maso na grilu, určitě vyzkoušejte flank steak z pupku. Jedná se o chuťově velmi silný kus nenáročný na přípravu, cca 3 minuty z každé strany,” doporučuje Martin Košťál z Košík.cz. Zároveň nedoporučuje maso nakládat do ochucených marinád, nevynikla by tak jeho výtečná chuť. Úplně si vystačíte s bylinkami, pepřem, solí a kvalitním olejem. Titus Eliáš, šéfkuchař restaurace Na Kopci, která získala prestižní ocenění Bib Gourmand, přidává svůj tip: “Na gril je výtečný rib eye steak z vysokého roštěnce. Jeho chuť je díky tukovému očku opravdu skvělá”.

I vepřové maso se hodí na gril. “Vždy je určitě lepší na gril dávat maso s kostí, jako je krkovice, kotleta nebo bok. Díky kosti je maso šťavnatější,” radí Martin Košťál z Košík.cz. Věděli jste, že na gril je u nás v České republice nejčastěji pokládána vepřová krkovice?

 

Aktuální trend – asijské grilování

Tak jako většina věcí kolem nás i grilování podléhá trendům. Aktuální sezona láká vyzkoušet na grilu něco z asijské kuchyně. “Pokud máte rádi kuřecí, vyzkoušejte špízy satay z kuřecích prsou s arašídovou omáčkou. Další trendy recept na gril je vietnamská Bun Cha, což je voňavý grilovaný vepřový bůček s rýžovými nudlemi, salátem a pikantní zálivkou,” doporučuje Titus Eliáš z restaurace Na Kopci. Recepty na tato exotická jídla běžně najdete na internetu a určitě s nimi uděláte dojem. Ostatně vždy se můžete vrátit ke klasickým klobáskám a kusu hovězího.

 

I bez masa to jde

Nejen maso patří na gril. Češi si v poslední době oblíbili také grilování sýrů, ať už klasického camembertu neboli hermelínu, či řeckého ovčího sýru halloumi určeného přímo ke grilování. K němu, stejně jako k masům se skvěle hodí grilovaná zelenina, jako je lilek, cuketa, papriky, ale i celý česnek nebo červená řepa. Jako dezert můžete vyzkoušet třeba grilovaný ananas s medem. Pokud popustíte uzdu fantazii, jistě přijdete na řadu kombinací, které si zamilujete vy i vaši hosté.

www.kosik.cz

 

Kuřecí satay z grilu s arašídovou omáčkou

 

Vyzkoušejte: Kuřecí satay z grilu s arašídovou omáčkou (2 porce):

Ingredience:
2 kuřecí prsa bez kůže
Marináda:
2 g nastrouhaného zázvoru
1 lžíce sojové omáčky (Kikkoman)
na špičku nože mletého chilli
¼ lžičky mletého koriandru
1 lžička třtinového cukru
1 lžíce limetové šťávy
1 lžíce olivového oleje

Arašídová omáčka:
½ cibule
1 lžíce oleje
2 lžíce jemného arašídového másla (50 g)
2 lžičky citronové šťávy
100 – 120 ml kokosového mléka (v plechovce)
1 čajová lžička sojové omáčky
1 lžička třtinového cukru
špetka mletého chilli
sůl

Postup:
1. Kuřecí prsa nakrájejte podélně na silnější pruhy.
2. V misce smíchejte suroviny na marinádu a maso s marinádou promíchejte. Vložte přikryté fólií na dvě hodiny do lednice.
3. Alespoň půl hodiny před grilováním vložte špejle do vody.
4. Cibuli nakrájejte najemno. V rendlíku rozpalte olej a cibuli pozvolna restujte do zlata. Přidejte další suroviny na omáčku a prohřejte.
5. Maso napíchněte na špejli a z obou stran ogrilujte dozlatova. Bude to trvat jen pár minut.
6. Na talíři můžete posypat jarní cibulkou nebo arašídy.

Všechny suroviny zakoupíte na www.kosik.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy