REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jaro a léto patří grilování: staňte se mistry rozpáleného roštu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Češi milují grilování. Je to příležitost sejít se s rodinou i přáteli, užít si pobyt na čerstvém vzduchu a samozřejmě dát si skvělé jídlo provoněné ohněm. Nevadí, že nemáte vlastní zahradu nebo terasu. V poslední době se množí veřejná grilovací místa v městských parcích, takže grilovat může opravdu každý. I když grilování není žádná atomová věda, je třeba dodržovat základní pravidla, a především dbát na kvalitní suroviny. Přinášíme proto malý návod, co a jak na gril.


Příprava

U grilování je důležité začít s přípravou v dostatečném předstihu. Grilovat bychom měli pokud možno na dřevěném uhlí. Marinádu používejme raději domácí, její příprava není náročná. V případě, že marinádu kupujeme, je třeba dát pozor na obsah soli. “Při přípravě masa zapomeňte na paličku, maso na gril v žádném případě nenaklepávejte. Za to je třeba ho naložit. Ideálně 24 hodin předem, minimálně ale tři hodiny před samotným grilováním. Pokud vkládáme maso do marinády s obsahem soli, nechte maso marinovat minimálně 48 hodin. Než pak začnete grilovat, vyndejte ho z lednice včas, aby dostalo venkovní teplotu,” vysvětluje Martin Košťál, šéf nákupu masa z Košík.cz.

 

 

Výběr masa na oheň

Rozpálenému roštu grilu velmi sluší hovězí maso. Češi tradičně volí především svíčkovou a nízký roštěnec. V poslední době se ale nebojí experimentovat a zkouší i méně běžné druhy masa.  „Pokud se rozhodnete grilovat hovězí maso na grilu, určitě vyzkoušejte flank steak z pupku. Jedná se o chuťově velmi silný kus nenáročný na přípravu, cca 3 minuty z každé strany,” doporučuje Martin Košťál z Košík.cz. Zároveň nedoporučuje maso nakládat do ochucených marinád, nevynikla by tak jeho výtečná chuť. Úplně si vystačíte s bylinkami, pepřem, solí a kvalitním olejem. Titus Eliáš, šéfkuchař restaurace Na Kopci, která získala prestižní ocenění Bib Gourmand, přidává svůj tip: “Na gril je výtečný rib eye steak z vysokého roštěnce. Jeho chuť je díky tukovému očku opravdu skvělá”.

I vepřové maso se hodí na gril. “Vždy je určitě lepší na gril dávat maso s kostí, jako je krkovice, kotleta nebo bok. Díky kosti je maso šťavnatější,” radí Martin Košťál z Košík.cz. Věděli jste, že na gril je u nás v České republice nejčastěji pokládána vepřová krkovice?

 

Aktuální trend – asijské grilování

Tak jako většina věcí kolem nás i grilování podléhá trendům. Aktuální sezona láká vyzkoušet na grilu něco z asijské kuchyně. “Pokud máte rádi kuřecí, vyzkoušejte špízy satay z kuřecích prsou s arašídovou omáčkou. Další trendy recept na gril je vietnamská Bun Cha, což je voňavý grilovaný vepřový bůček s rýžovými nudlemi, salátem a pikantní zálivkou,” doporučuje Titus Eliáš z restaurace Na Kopci. Recepty na tato exotická jídla běžně najdete na internetu a určitě s nimi uděláte dojem. Ostatně vždy se můžete vrátit ke klasickým klobáskám a kusu hovězího.

 

I bez masa to jde

Nejen maso patří na gril. Češi si v poslední době oblíbili také grilování sýrů, ať už klasického camembertu neboli hermelínu, či řeckého ovčího sýru halloumi určeného přímo ke grilování. K němu, stejně jako k masům se skvěle hodí grilovaná zelenina, jako je lilek, cuketa, papriky, ale i celý česnek nebo červená řepa. Jako dezert můžete vyzkoušet třeba grilovaný ananas s medem. Pokud popustíte uzdu fantazii, jistě přijdete na řadu kombinací, které si zamilujete vy i vaši hosté.

www.kosik.cz

 

Kuřecí satay z grilu s arašídovou omáčkou

 

Vyzkoušejte: Kuřecí satay z grilu s arašídovou omáčkou (2 porce):

Ingredience:
2 kuřecí prsa bez kůže
Marináda:
2 g nastrouhaného zázvoru
1 lžíce sojové omáčky (Kikkoman)
na špičku nože mletého chilli
¼ lžičky mletého koriandru
1 lžička třtinového cukru
1 lžíce limetové šťávy
1 lžíce olivového oleje

Arašídová omáčka:
½ cibule
1 lžíce oleje
2 lžíce jemného arašídového másla (50 g)
2 lžičky citronové šťávy
100 – 120 ml kokosového mléka (v plechovce)
1 čajová lžička sojové omáčky
1 lžička třtinového cukru
špetka mletého chilli
sůl

Postup:
1. Kuřecí prsa nakrájejte podélně na silnější pruhy.
2. V misce smíchejte suroviny na marinádu a maso s marinádou promíchejte. Vložte přikryté fólií na dvě hodiny do lednice.
3. Alespoň půl hodiny před grilováním vložte špejle do vody.
4. Cibuli nakrájejte najemno. V rendlíku rozpalte olej a cibuli pozvolna restujte do zlata. Přidejte další suroviny na omáčku a prohřejte.
5. Maso napíchněte na špejli a z obou stran ogrilujte dozlatova. Bude to trvat jen pár minut.
6. Na talíři můžete posypat jarní cibulkou nebo arašídy.

Všechny suroviny zakoupíte na www.kosik.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy