REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Královská disciplína – grilování sýrů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilovací sezóna startuje! Pro 15 % Čechů, kteří pravidelně grilují, začíná dokonce již v dubnu. Spolu s jarním počasím se do domácností vrací také zábava u rozpáleného grilu. Hned třetina grilovacích nadšenců jej přitom v sezóně rozžhaví alespoň jednou týdně. Víte ale, které potraviny dávají Češi na gril nejčastěji? Podle výzkumu agentury MÉDEA RESEARCH jsou to masové steaky, ryby, zelenina a sýry. Teprve po nich se v žebříčku umístily klasické uzeniny. Více než polovina lidí, kteří grilují, griluje sýry (konkrétně 56 %). V drtivé většině případů se přitom jedná o hermelín (82 %). Pro grilování hermelínu zároveň platí, že Češi rádi využívají již hotové sady. Nejznámější je Sedlčanský Hermelín na gril (zdroj: GfK), který obsahuje nejen sýry vhodné pro úpravu při vysokých teplotách, ale i vhodné koření a omáčky.


Škola vaření - Grilujeme sýryNo, popravdě řečeno, nemyslím, si, že by někdo z vás ještě neochutnal grilovaný sýr. Takový hermelín ugrilovaný na roštu grilu, nebo zapečený pod grilem, je pochutina vskutku úžasná.

U sýrů labužníci většinou ocení tu skutečnost, že při grilování právě sýry dodají grilovaným pokrmům nový rozměr a kulinářský šmrnc, vegetariáni pak mají v sýrech další chuťovou alternativu.

Ovšem i grilování sýrů má svá úskalí. Ani snad nemusím zmiňovat fakt, že ne každý sýr se hodí právě k úpravě na grilu! Hermelín, kozí sýr, eidam nebo olomoucké tvarůžky. Právě tyto typy sýrů se dají poměrně jednoduše a vtipně upravit na grilu, některé jiné druhy, jako například sýry tavené, na ohni rozhodně chutně neupravíme.

Sýry v žádném případě před grilováním nepůlíme ve snaze je například něčím naplnit. Takto upravený sýr nám ihned vyteče a rozhodně si na něm nepochutnáte. A pokud přes naší radu budete chtít sýr přepůlit, například hermelín, pak jej grilujte jen ze strany obalené plísní a rozhodně ho nebalte do alobalu. Další trik při grilování je sýry včas vytáhnout z lednice a nechat odpočinout při pokojové teplotě, lépe se pak vyrovnají s náhlou změnou teploty při jejich tepelné úpravě.

Sýry lze samozřejmě také marinovat různými marinádami, či je potřít česnekem utřeným se solí, ale mě se nejvíce osvědčil prostý olivový olej, kterým sýry pokapu, pak je jen mírně okořením grilovacím kořením, či nasekanými čerstvými bylinkami a je hotovo. Skvělou kombinaci pak na grilu připravený sýr vytvoří také s pastami z dušených hub, pečeného lilku či paprik, oliv nebo sušených rajčat.

Jak jsem již výše poznamenal, ne každý sýr se hodí na grilování. U nás doma nejvíce preferujeme hermelín, sýr bez tvarohového jádra, který díky svému pevnému povrchu přímo nabádá k úpravě na grilu. Ani při velkých teplotách se nerozpadne, ale pozor, ať to nejlepší z něho neskončí na rozžhavených uhlících grilu! Právě pro jeho chuť vytékat ho připravujeme většinou zabalený v alobalu, nebo slespoň podložený mističkou z alobalu.

Alobal používáme nový, silnější, v žádném případě ne ten z originálních krabiček. Na roštu grilu necháme balíčky s hermelínem potit většinou tak 5 až 10 minut, pak je obrátíme, aby se nám pěkně prohřály i z druhé strany.

Přílohy ke grilovaným sýrům

Grilované sýry krásně ladí vůní i chutí s mnoha dalšími ingrediencemi. Skvělá je šunka, či nějaká jiná uzenina, raději pikantnější chuti. Další vhodnou přílohou ke grilovaným sýrům jsou různě opečené brambory, nebo do křupava prohřáté pečivo. Obecně, grilované sýry připravujeme jako samostatný chod, nebo je využijeme jako fantasticky chutnou přílohu a to nejen ke grilovaným, ale i jinak upraveným masům.

Nesmíme zde zapomenout na další vhodné přílohy ke grilovaným sýrům a to na omáčky, čatní, či čalamády! Právě studené (případně i teplé) omáčky výrazné ovocné chuti patří k tomu nejlepšímu, s čím můžete sýry na talířích dochutit. Jmenujme si například brusinkovou, rybízovou, angreštovou … či meruňkovou omáčku. Čalamády nebo čatní se servírují k sýrům jak ovocné, tak zeleninové. V neposlední řadě právě ke grilovaným sýrům se skvěle hodí i v medu či cukru zkaramelizovaná cibulka.

A co se sýry, které se při posezení u grilu nesní?

Abych se přiznal, většinou u nás z talířů zmiznou grilované sýry jako první, ale může se stát, že jich připravíte větší množství, než bude třeba. Pak je lze druhý den použít na omáčky, zapečené těstoviny, na brambory i toasty. Příjemně překvapí, když se nasekají druhý den například do vaječné omelety. Zapečené pod grilem v troubě budou skvěle chutnat i na raním sendviči.

ReceptyOnLine.cz, úvodní část a foto zdroj: Sedlčanský Hermelín

Recepty na grilované sýry:

Hermelín grilovaný s kapiemi Kozí sýr s brusinkami Hermelín grilovaný v alobalu

Grilovaný hermelín podávaný s mango-brusinkovým chutney

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.