REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Královská disciplína – grilování sýrů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilovací sezóna startuje! Pro 15 % Čechů, kteří pravidelně grilují, začíná dokonce již v dubnu. Spolu s jarním počasím se do domácností vrací také zábava u rozpáleného grilu. Hned třetina grilovacích nadšenců jej přitom v sezóně rozžhaví alespoň jednou týdně. Víte ale, které potraviny dávají Češi na gril nejčastěji? Podle výzkumu agentury MÉDEA RESEARCH jsou to masové steaky, ryby, zelenina a sýry. Teprve po nich se v žebříčku umístily klasické uzeniny. Více než polovina lidí, kteří grilují, griluje sýry (konkrétně 56 %). V drtivé většině případů se přitom jedná o hermelín (82 %). Pro grilování hermelínu zároveň platí, že Češi rádi využívají již hotové sady. Nejznámější je Sedlčanský Hermelín na gril (zdroj: GfK), který obsahuje nejen sýry vhodné pro úpravu při vysokých teplotách, ale i vhodné koření a omáčky.


Škola vaření - Grilujeme sýryNo, popravdě řečeno, nemyslím, si, že by někdo z vás ještě neochutnal grilovaný sýr. Takový hermelín ugrilovaný na roštu grilu, nebo zapečený pod grilem, je pochutina vskutku úžasná.

U sýrů labužníci většinou ocení tu skutečnost, že při grilování právě sýry dodají grilovaným pokrmům nový rozměr a kulinářský šmrnc, vegetariáni pak mají v sýrech další chuťovou alternativu.

Ovšem i grilování sýrů má svá úskalí. Ani snad nemusím zmiňovat fakt, že ne každý sýr se hodí právě k úpravě na grilu! Hermelín, kozí sýr, eidam nebo olomoucké tvarůžky. Právě tyto typy sýrů se dají poměrně jednoduše a vtipně upravit na grilu, některé jiné druhy, jako například sýry tavené, na ohni rozhodně chutně neupravíme.

Sýry v žádném případě před grilováním nepůlíme ve snaze je například něčím naplnit. Takto upravený sýr nám ihned vyteče a rozhodně si na něm nepochutnáte. A pokud přes naší radu budete chtít sýr přepůlit, například hermelín, pak jej grilujte jen ze strany obalené plísní a rozhodně ho nebalte do alobalu. Další trik při grilování je sýry včas vytáhnout z lednice a nechat odpočinout při pokojové teplotě, lépe se pak vyrovnají s náhlou změnou teploty při jejich tepelné úpravě.

Sýry lze samozřejmě také marinovat různými marinádami, či je potřít česnekem utřeným se solí, ale mě se nejvíce osvědčil prostý olivový olej, kterým sýry pokapu, pak je jen mírně okořením grilovacím kořením, či nasekanými čerstvými bylinkami a je hotovo. Skvělou kombinaci pak na grilu připravený sýr vytvoří také s pastami z dušených hub, pečeného lilku či paprik, oliv nebo sušených rajčat.

Jak jsem již výše poznamenal, ne každý sýr se hodí na grilování. U nás doma nejvíce preferujeme hermelín, sýr bez tvarohového jádra, který díky svému pevnému povrchu přímo nabádá k úpravě na grilu. Ani při velkých teplotách se nerozpadne, ale pozor, ať to nejlepší z něho neskončí na rozžhavených uhlících grilu! Právě pro jeho chuť vytékat ho připravujeme většinou zabalený v alobalu, nebo slespoň podložený mističkou z alobalu.

Alobal používáme nový, silnější, v žádném případě ne ten z originálních krabiček. Na roštu grilu necháme balíčky s hermelínem potit většinou tak 5 až 10 minut, pak je obrátíme, aby se nám pěkně prohřály i z druhé strany.

Přílohy ke grilovaným sýrům

Grilované sýry krásně ladí vůní i chutí s mnoha dalšími ingrediencemi. Skvělá je šunka, či nějaká jiná uzenina, raději pikantnější chuti. Další vhodnou přílohou ke grilovaným sýrům jsou různě opečené brambory, nebo do křupava prohřáté pečivo. Obecně, grilované sýry připravujeme jako samostatný chod, nebo je využijeme jako fantasticky chutnou přílohu a to nejen ke grilovaným, ale i jinak upraveným masům.

Nesmíme zde zapomenout na další vhodné přílohy ke grilovaným sýrům a to na omáčky, čatní, či čalamády! Právě studené (případně i teplé) omáčky výrazné ovocné chuti patří k tomu nejlepšímu, s čím můžete sýry na talířích dochutit. Jmenujme si například brusinkovou, rybízovou, angreštovou … či meruňkovou omáčku. Čalamády nebo čatní se servírují k sýrům jak ovocné, tak zeleninové. V neposlední řadě právě ke grilovaným sýrům se skvěle hodí i v medu či cukru zkaramelizovaná cibulka.

A co se sýry, které se při posezení u grilu nesní?

Abych se přiznal, většinou u nás z talířů zmiznou grilované sýry jako první, ale může se stát, že jich připravíte větší množství, než bude třeba. Pak je lze druhý den použít na omáčky, zapečené těstoviny, na brambory i toasty. Příjemně překvapí, když se nasekají druhý den například do vaječné omelety. Zapečené pod grilem v troubě budou skvěle chutnat i na raním sendviči.

ReceptyOnLine.cz, úvodní část a foto zdroj: Sedlčanský Hermelín

Recepty na grilované sýry:

Hermelín grilovaný s kapiemi Kozí sýr s brusinkami Hermelín grilovaný v alobalu

Grilovaný hermelín podávaný s mango-brusinkovým chutney

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy