REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Královská disciplína – grilování sýrů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Grilovací sezóna startuje! Pro 15 % Čechů, kteří pravidelně grilují, začíná dokonce již v dubnu. Spolu s jarním počasím se do domácností vrací také zábava u rozpáleného grilu. Hned třetina grilovacích nadšenců jej přitom v sezóně rozžhaví alespoň jednou týdně. Víte ale, které potraviny dávají Češi na gril nejčastěji? Podle výzkumu agentury MÉDEA RESEARCH jsou to masové steaky, ryby, zelenina a sýry. Teprve po nich se v žebříčku umístily klasické uzeniny. Více než polovina lidí, kteří grilují, griluje sýry (konkrétně 56 %). V drtivé většině případů se přitom jedná o hermelín (82 %). Pro grilování hermelínu zároveň platí, že Češi rádi využívají již hotové sady. Nejznámější je Sedlčanský Hermelín na gril (zdroj: GfK), který obsahuje nejen sýry vhodné pro úpravu při vysokých teplotách, ale i vhodné koření a omáčky.


Škola vaření - Grilujeme sýryNo, popravdě řečeno, nemyslím, si, že by někdo z vás ještě neochutnal grilovaný sýr. Takový hermelín ugrilovaný na roštu grilu, nebo zapečený pod grilem, je pochutina vskutku úžasná.

U sýrů labužníci většinou ocení tu skutečnost, že při grilování právě sýry dodají grilovaným pokrmům nový rozměr a kulinářský šmrnc, vegetariáni pak mají v sýrech další chuťovou alternativu.

Ovšem i grilování sýrů má svá úskalí. Ani snad nemusím zmiňovat fakt, že ne každý sýr se hodí právě k úpravě na grilu! Hermelín, kozí sýr, eidam nebo olomoucké tvarůžky. Právě tyto typy sýrů se dají poměrně jednoduše a vtipně upravit na grilu, některé jiné druhy, jako například sýry tavené, na ohni rozhodně chutně neupravíme.

Sýry v žádném případě před grilováním nepůlíme ve snaze je například něčím naplnit. Takto upravený sýr nám ihned vyteče a rozhodně si na něm nepochutnáte. A pokud přes naší radu budete chtít sýr přepůlit, například hermelín, pak jej grilujte jen ze strany obalené plísní a rozhodně ho nebalte do alobalu. Další trik při grilování je sýry včas vytáhnout z lednice a nechat odpočinout při pokojové teplotě, lépe se pak vyrovnají s náhlou změnou teploty při jejich tepelné úpravě.

Sýry lze samozřejmě také marinovat různými marinádami, či je potřít česnekem utřeným se solí, ale mě se nejvíce osvědčil prostý olivový olej, kterým sýry pokapu, pak je jen mírně okořením grilovacím kořením, či nasekanými čerstvými bylinkami a je hotovo. Skvělou kombinaci pak na grilu připravený sýr vytvoří také s pastami z dušených hub, pečeného lilku či paprik, oliv nebo sušených rajčat.

Jak jsem již výše poznamenal, ne každý sýr se hodí na grilování. U nás doma nejvíce preferujeme hermelín, sýr bez tvarohového jádra, který díky svému pevnému povrchu přímo nabádá k úpravě na grilu. Ani při velkých teplotách se nerozpadne, ale pozor, ať to nejlepší z něho neskončí na rozžhavených uhlících grilu! Právě pro jeho chuť vytékat ho připravujeme většinou zabalený v alobalu, nebo slespoň podložený mističkou z alobalu.

Alobal používáme nový, silnější, v žádném případě ne ten z originálních krabiček. Na roštu grilu necháme balíčky s hermelínem potit většinou tak 5 až 10 minut, pak je obrátíme, aby se nám pěkně prohřály i z druhé strany.

Přílohy ke grilovaným sýrům

Grilované sýry krásně ladí vůní i chutí s mnoha dalšími ingrediencemi. Skvělá je šunka, či nějaká jiná uzenina, raději pikantnější chuti. Další vhodnou přílohou ke grilovaným sýrům jsou různě opečené brambory, nebo do křupava prohřáté pečivo. Obecně, grilované sýry připravujeme jako samostatný chod, nebo je využijeme jako fantasticky chutnou přílohu a to nejen ke grilovaným, ale i jinak upraveným masům.

Nesmíme zde zapomenout na další vhodné přílohy ke grilovaným sýrům a to na omáčky, čatní, či čalamády! Právě studené (případně i teplé) omáčky výrazné ovocné chuti patří k tomu nejlepšímu, s čím můžete sýry na talířích dochutit. Jmenujme si například brusinkovou, rybízovou, angreštovou … či meruňkovou omáčku. Čalamády nebo čatní se servírují k sýrům jak ovocné, tak zeleninové. V neposlední řadě právě ke grilovaným sýrům se skvěle hodí i v medu či cukru zkaramelizovaná cibulka.

A co se sýry, které se při posezení u grilu nesní?

Abych se přiznal, většinou u nás z talířů zmiznou grilované sýry jako první, ale může se stát, že jich připravíte větší množství, než bude třeba. Pak je lze druhý den použít na omáčky, zapečené těstoviny, na brambory i toasty. Příjemně překvapí, když se nasekají druhý den například do vaječné omelety. Zapečené pod grilem v troubě budou skvěle chutnat i na raním sendviči.

ReceptyOnLine.cz, úvodní část a foto zdroj: Sedlčanský Hermelín

Recepty na grilované sýry:

Hermelín grilovaný s kapiemi Kozí sýr s brusinkami Hermelín grilovaný v alobalu

Grilovaný hermelín podávaný s mango-brusinkovým chutney

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy