REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Něco o grilování, víte například, co je gridl?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - grilování na desceŠkola vaření - grilování na desceGrilování je úprava potravin přímým vyzařováním tepla, kdy na grilu nebo gridlu dochází částečně k převodu tepla indukcí. Slyšíte výraz gridl poprvé? Na roštu grilu můžeme grilovat kuřata ryby steaky, zeleninu, klobásy, ale sázená vejce nebo lívance na něm neuděláte. Gridl je česky vlastně plná ocelová deska, někdy hladká, jindy vroubkovaná, po obvodu s drážkou, která zachycuje šťávu z grilovaných potravin.


Škola vaření - grilování na desce

 

Stále populárnější jsou také kamenné grilovací desky vyráběné nejčastěji ze žuly. Při úpravě potravin na grilovací desce nedochází ke kontaktu potravin z ohněm či kouřem a grilování se tak stává zdravější. Další výhodou grilovacích desek jak kamenných či železných je, že plocha bývá rozpálené stejnoměrně po celém povrchu a maso či jiný produkt je pak rovnoměrně propečený. Výhodou je i snadná údržba. Kovové, litinové či kamenné desky využívají také raclette grily.

 

Co je to raclette gril?

Raklette je spojení klasického elektrického grilu a raclette grilu, kdy je možné na horní desce péct například kuřecí, hovězí či rybí maso, zeleninu, plátky slaniny a zároveň využívat raclette pánviček, sloužících k přípravě sýra, umístěných po obvodu grilu pod topnou spirálou.

 

A co lze na grilovacích deskách připravovat?

Naprosto bez obav se hodí na přípravu všech druhů masa a uzenin, zeleniny, hub, sýrů a ovoce. Dokonce na nich připravíte i bramboráky a jiné placky. Maso není vůbec nutné nakládat do oleje, protože ke grilování stačí přirozený obsah tuku v mase. Maso pouze okořeníte, nebo potřete marinádou, necháte odležet a můžete začít.

 

Čištění grilovacích desek

Dokončili jsme grilování, je třeba očistit grilovací mřížku. Na trhu je velké množství grilovacích kartáčů různých tvarů, kterými snadno usazeniny a nápečky z mřížky odstraníte. Grilovací desky se však čistí jiným způsobem. Nechají se vychladnout, ostrou špachtlí nebo škrabkou se odstraní nápečky a tuk. Deska se potře čistícím prostředkem a nechá působit 10 minut, pak ji spláchneme horkou vodou, otřeme čistým hadrem do sucha a vrátíme nazpět.

 

Ty nejdůležitější pravidla pro přípravu pokrmů na grilovacích deskách:

  • kameninový, litinový či jiný gridl musí být vždy důkladně rozehřátý, teprve potom na něj vkládáme potraviny, které chceme grilovat
  • nesmíme zapomenout, že desky dlouho chladnou a často jsou horké dlouho potom, co oheň pod nimi vyhasl, takže pozor na spáleniny a také na odložené jídlo, které se dále tepelně zpracovává, pokud ho nesundáme z gridlu
  • čím silnější je deska na grilování, tím, déle trvá, než bude dobře rozehřátá
  • ať už je gridl vyrobený z litiny, železa, či jiné slitiny, nebo grilujeme na kamenech, vždy musíme hned po dokončení grilování a vychladnutí desky nečistoty na desce oškrábat škrabkou a otřít ubrouskem, později by to dalo mnohem více práce, desku vyčistit …

 

Text i hlavní foto J. Honzajk, volně upraveno a doplněno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy