REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Něco o grilování, víte například, co je gridl?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - grilování na desceŠkola vaření - grilování na desceGrilování je úprava potravin přímým vyzařováním tepla, kdy na grilu nebo gridlu dochází částečně k převodu tepla indukcí. Slyšíte výraz gridl poprvé? Na roštu grilu můžeme grilovat kuřata ryby steaky, zeleninu, klobásy, ale sázená vejce nebo lívance na něm neuděláte. Gridl je česky vlastně plná ocelová deska, někdy hladká, jindy vroubkovaná, po obvodu s drážkou, která zachycuje šťávu z grilovaných potravin.


Škola vaření - grilování na desce

 

Stále populárnější jsou také kamenné grilovací desky vyráběné nejčastěji ze žuly. Při úpravě potravin na grilovací desce nedochází ke kontaktu potravin z ohněm či kouřem a grilování se tak stává zdravější. Další výhodou grilovacích desek jak kamenných či železných je, že plocha bývá rozpálené stejnoměrně po celém povrchu a maso či jiný produkt je pak rovnoměrně propečený. Výhodou je i snadná údržba. Kovové, litinové či kamenné desky využívají také raclette grily.

 

Co je to raclette gril?

Raklette je spojení klasického elektrického grilu a raclette grilu, kdy je možné na horní desce péct například kuřecí, hovězí či rybí maso, zeleninu, plátky slaniny a zároveň využívat raclette pánviček, sloužících k přípravě sýra, umístěných po obvodu grilu pod topnou spirálou.

 

A co lze na grilovacích deskách připravovat?

Naprosto bez obav se hodí na přípravu všech druhů masa a uzenin, zeleniny, hub, sýrů a ovoce. Dokonce na nich připravíte i bramboráky a jiné placky. Maso není vůbec nutné nakládat do oleje, protože ke grilování stačí přirozený obsah tuku v mase. Maso pouze okořeníte, nebo potřete marinádou, necháte odležet a můžete začít.

 

Čištění grilovacích desek

Dokončili jsme grilování, je třeba očistit grilovací mřížku. Na trhu je velké množství grilovacích kartáčů různých tvarů, kterými snadno usazeniny a nápečky z mřížky odstraníte. Grilovací desky se však čistí jiným způsobem. Nechají se vychladnout, ostrou špachtlí nebo škrabkou se odstraní nápečky a tuk. Deska se potře čistícím prostředkem a nechá působit 10 minut, pak ji spláchneme horkou vodou, otřeme čistým hadrem do sucha a vrátíme nazpět.

 

Ty nejdůležitější pravidla pro přípravu pokrmů na grilovacích deskách:

  • kameninový, litinový či jiný gridl musí být vždy důkladně rozehřátý, teprve potom na něj vkládáme potraviny, které chceme grilovat
  • nesmíme zapomenout, že desky dlouho chladnou a často jsou horké dlouho potom, co oheň pod nimi vyhasl, takže pozor na spáleniny a také na odložené jídlo, které se dále tepelně zpracovává, pokud ho nesundáme z gridlu
  • čím silnější je deska na grilování, tím, déle trvá, než bude dobře rozehřátá
  • ať už je gridl vyrobený z litiny, železa, či jiné slitiny, nebo grilujeme na kamenech, vždy musíme hned po dokončení grilování a vychladnutí desky nečistoty na desce oškrábat škrabkou a otřít ubrouskem, později by to dalo mnohem více práce, desku vyčistit …

 

Text i hlavní foto J. Honzajk, volně upraveno a doplněno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy