REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Příprava pokrmů na grilu raclette

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dnes pod pojmem raclette rozumíme nejen sýr, ale i všechny přílohy, přístroj na opékání a způsob pečení …


 

Ten kdo má rád bujarou společnost u stolu a druh přípravy jídel jako například u masových fondue, si jistě zamiluje i grilování na Raclette. I když tento název patří slavnému švýcarskému pokrmu Raclette, (také sýr se jmenuje Raclette) což bylo vlastně původně jídlo švýcarských pastýřů.

Základem tohoto selského pokrmu byl kus tučného kořeněného sýra ementálského typu, který se napichoval na vidlici, opékal a poté seškraboval dřevěnou vařečkou. Jako příloha se podávaly brambory vařené ve slupce, nakládané okurky a mladé cibulky, uzená šunka a místní suché bílé víno.

Dnes pod pojmem raclette rozumíme nejen sýr, ale i všechny přílohy, přístroj na opékání a způsob pečení. Raclette však nemusí být jenom sýrové, ale můžeme na ně použít i uzené ryby, chřest, míchaná vajíčka, maso, uzeniny nebo ovoce. Na desce grilů raclette pak můžeme opékat vše, co jsme zvyklí opékat na klasickém rožni grilu, nebo i na pánvičce.

 

Výhody raclette grilu

Raklette je spojení klasického elektrického grilu a raclette grilu, kdy je možné na horní desce péct například kuřecí, hovězí či rybí maso, zeleninu, plátky slaniny a zároveň využívat raclette pánviček, sloužících k přípravě sýra, umístěných po obvodu grilu pod topnou spirálou. Raclette je polotvrdý sýr vyrobený z kravského mléka a tradiční švýcarské jídlo, kde hraje důležitou roli právě sýr Raclette. Místo originálního sýra Raclette lze použít jakýkoliv dobrý tučný tvrdý sýr.

Nejvhodnější přílohou k této specialitě jsou brambory vařené ve slupce. Na pánvičkách lze samozřejmě připravovat i jiné pochoutky. Raclette gril zpříjemňuje chvíle trávené u stolu s rodinou či přáteli. Výhodou je, že si každý připraví svoji pánvičku dle své chuti.

 

Druhy grilů raclette

Většinou jsou grily na raclette elektrické, jako součást výbavy mají mističky na zapékání a jejich povrch bývá nepřilnavý, z kamene nebo teflonové desky, často vlnkované. Objevují se i kombinace umělého kamene a jiných nepřilnavých povrchů.

 

Jak vařit na raclette

Nejlepší je maso předem marinovat, dříve, než ho naservírujete na prostřený stůl před strávníky. Ostatní ingredience je vhodné také nakrájet na menší kousky nebo plátky. Stejně jako při přípravě masových fondue se i při posezení u grilů raclette podávají různé studené omáčky, dipy a další přílohy, které skvěle doplňují opékané ingredience na desce grilu, ale i zapékané pokrmy v mističkách. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí jsou předem uvařené brambory nakrájené na plátky, které se pak zapékají se salámy, zeleninou, vejci a hlavně tvrdý sýrem.

Inspirací při servírování masa, zeleniny, ale například i uzenin se meze nekladou, stejně tak čím více je na stole různých omáček a dochucovadel, tím lépe. Nezapomeňme ani na měkké pečivo, které lze také jak v mističkách zapékat (ne každý má rád brambory!), tak také opékat na desce grilu.

Vhodnou přílohou jsou různé čerstvé saláty a na stole by neměl chybět ani olej, ať klasický, tak i olivový a samozřejmě mnoho vidliček, nožů a kleští či jiného nářadí, které poslouží k otáčení a servírování horkých pokrmů. O servírovacích talířcích a dobrém pití se snad ani nemusíme zmiňovat!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Hrušky jako sladký symbol podzimu. Vychutnejte si je v lákavých receptech

I když letní měsíce utekly jako voda, období, kdy si můžeme užívat sezónní ovoce, ještě zdaleka nekončí! I pestrobarevný podzim v Česku totiž nabízí dobroty, s nimiž můžeme v kuchyni báječně čarovat. Sáhněte tentokrát třeba po hruškách a nechte se inspirovat našimi recepty!

číst dále ...

Naučte se péct kuře jako mistr

Křupavá kůžička, šťavnaté maso a skvělá chuť. Pečené kuře je na jídelníčku českých domácností stálicí. Umíte ho ale upéct tak, aby se opravdu povedlo na jedničku? Osvěžte si základní postupy a zjistěte, kde při přípravě možná děláte chyby. Každý z nás ročně sní téměř 30 kg drůbežího masa a z velké části se jedná především o kuřecí. Za jeho oblibou stojí hned několik faktorů – je lehce stravitelné, obsahuje hodně bílkovin a méně tuku než jiné druhy masa a najdeme v něm i řadu vitaminů a minerálů jako fosfor, hořčík či železo. Obrovskou výhodou je i jeho variabilita, protože kuře můžeme v kuchyni snadno zpracovat celé. A jak si ho co nejlépe upéct?

číst dále ...

Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni! Dopřejte si dobroty z paprik, které potěší i náročné strávníky

Červené, zelené nebo žluté, někdy kulaté a jindy zase podlouhlé. Řeč je o šťavnatých paprikách, jejichž přirozená zralost trvá od srpna přibližně do poloviny října, a jsou tak skvělým způsobem, jak si alespoň trochu prodloužit letní sezónu. Navíc vás díky svému vzhledu dokonale připraví i na nadcházející pestrobarevný podzim. Nezbývá, než se pustit do příprav!

číst dále ...

Podzimní recepty s kvalitními potravinami

Léto je za námi a na dveře již klepe podzim. Stromy a keře začínají hrát různými barvami, zemědělci sklízejí jedny z posledních druhů zeleniny a ovoce a příroda se začíná připravovat na první mrazíky, které co nevidět dorazí. S příchodem chladnějších dnů postupně měníme nejen svůj šatník, ve kterém se začínají objevovat bundy a kabáty, ale i náš jídelníček začíná obsahovat více pokrmů, které zasytí a zahřejí. A právě proto jsme si pro vás připravili recepty, které se k tomuto počasí dokonale hodí. Bramboráčky na sádle s křenovým zelím, pečené kuře s rozmarýnovou omáčkou či karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

Nejen na sv. Václava si připijte pivem aneb Střípky z historie zlatavého nápoje

To, že je sv. Václav patron českého národa, víme snad všichni. Možná ale někoho překvapí, že drží svou ochrannou ruku také nad pivovarnictvím. Co si z toho můžeme odvodit? Že i svatí mají rádi pivo. Musíme si ale uvědomit, že pivo dříve bylo úplně jiné. Pojďme si o něm říct pár zajímavostí.

číst dále ...

Bedla jedlá

Bedla jedlá je slovní hříčka, jako botanický druh totiž neexistuje. Všechny bedly ale jedlé nejsou, v ČR roste kolem 90 druhů bedel! Některé mírně jedovaté bedly bývají mohutné, jiné jsou veliké jen několik centimetrů a mohou způsobit lehké i vážné otravy. Měli, bychom sbírat jen bedly, které bezpečně poznáme a rostou v lese. Bedly sbírali už naši předkové a má i lidové názvy, například: paraplíčko, biskupská čepice, paraple, smrha, paloučnice, kuky, palazor.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy