REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co je to půst? A proč ho držet?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.


A co je to vlastně ten půst?

Půst znamená, že si odebíráme něco, co nám je příjemné, avšak není to nezbytně nutné k životu, a lze se nějakou dobu bez toho úplně obejít. V tomto případě šlo  u našich předků především o změnu jídelníčku. Maso z teplokrevných zvířat bylo zakázané, zato například ryby se směly pojídat, ty se totiž považovaly za pokrm chudých.

 

 

Dnes je to obráceně, ryba patří k drahým až luxusním potravinám než například běžné vepřové či drůbeží maso. Dříve právě jídla z vepřového a drůbežího masa byla považována za nadstandard. A kdo neví, hovězí bylo tehdy nejlacinější maso na trhu!

 

Stravování v době půstu

Vařily se různé polévky, jak z brambor, tak luštěnin. Polévky z kysaného zelí, různé bramboračky, populární a dostupný byl i oukrop či hrachová, čočková nebo fazolová polévka. Připravovaly se také různé kaše, například z luštěnin, pohanky, pak i bramborové, nastavované třeba kroupami. Oblíbená byla i jídla z brambor, luštěnin a hub, třeba škubánky, hrachovec, houbovec atd.

Hodně se peklo sladké i slané pečivo, to ale nesmělo obsahovat vejce a mléčné produkty, ty také půst křesťanům zakazoval.

Receptů jsou stovky a některé postní recepty proslavila ve své kuchařce i Magdalena Dobromila Rettigová. Dnes bychom je považovali za delikatesy podávané v luxusních hotelech, ale v minulém a hlavně předminulém století to byla často jídla chudých. Jmenujme například račí koblížky, puding ze štiky, vaření šneci, paštičky plněné žabím masem a podobně. Prostě pokrmy ze všeho, co se dalo najít v lese, ulovit či nasbírat.

Doba se mění, ale držet půst si můžete dnes vyzkoušet také. Určitě nám pomůže zbavit se všeho starého a odlehčit tělu a snad i duši. Půst totiž měl člověka očistit, uzdravit, posílit nejen na těle, ale i na mysli.

 

Dnešní moderní odborníci na zdravou výživu, chcete-li držet půst, by vám dali tyto rady:

  • půst není dieta, ale lék
  • omezené jídlo nahraďte příjmem čisté vody
  • berte půst jako očistnou kůru, nikoliv redukční dietu
  • nastavte si půst tak, abyste ho zvládli
  • malé porce jídla nahrazujte větším množstvím čerstvé zeleniny nebo ovoce
  • vylučte ze stravy polotovary, konzervy, potraviny s konzervanty a umělými sladidly
  • vařte jen z kvalitních a základních i nízkokalorických potravin
  • dopřejte tělu dostatek pohybu
  • vylučte mléko a mléčné výrobky
  • jak půst skončíte, zapátrejte v mysli, co vám prospělo a snažte se to zachovat

Jíst kvalitně a střídmě bychom měli po celý rok, půst vás nespasí, zvláště půjdete-li po skončení do fast-foodu na hamburger s hranolky nebo hned slupnete, co najdete ve spíží. Noční nájezdy na ledničku je taky krok vedle, ale pokud se budete postit poctivě, ani by vás myšlenka na hambáč s hranolky nebo noční řádění v lednici neměla napadnou. Nejtěžší je totiž začít a pak, až si vaše tělo na nové střídmé stravování zvykne, zjistíte, že vám ani některé potraviny nebudou chybět.

Text i foto D. M.

 

Vybrané postní recepty:

Bramborové škubánky s mákem, Houbovec z jižních Čech, Houbová kaše,

Čočková polévka s kysaným zelím, Hrách s kysaným zelím, Vařená pohanka ….

 

Další recepty na většinu postních pokrmů najdete v naší databázi zde:

Staročeská kuchyně, recepty našich babiček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy