Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co je to půst? A proč ho držet?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.


A co je to vlastně ten půst?

Půst znamená, že si odebíráme něco, co nám je příjemné, avšak není to nezbytně nutné k životu, a lze se nějakou dobu bez toho úplně obejít. V tomto případě šlo  u našich předků především o změnu jídelníčku. Maso z teplokrevných zvířat bylo zakázané, zato například ryby se směly pojídat, ty se totiž považovaly za pokrm chudých.  

 

Dnes je to obráceně, ryba patří k drahým až luxusním potravinám než například běžné vepřové či drůbeží maso. Dříve právě jídla z vepřového a drůbežího masa byla považována za nadstandard. A kdo neví, hovězí bylo tehdy nejlacinější maso na trhu!

 

Stravování v době půstu

Vařily se různé polévky, jak z brambor, tak luštěnin. Polévky z kysaného zelí, různé bramboračky, populární a dostupný byl i oukrop či hrachová, čočková nebo fazolová polévka. Připravovaly se také různé kaše, například z luštěnin, pohanky, pak i bramborové, nastavované třeba kroupami. Oblíbená byla i jídla z brambor, luštěnin a hub, třeba škubánky, hrachovec, houbovec atd.

Hodně se peklo sladké i slané pečivo, to ale nesmělo obsahovat vejce a mléčné produkty, ty také půst křesťanům zakazoval.

Receptů jsou stovky a některé postní recepty proslavila ve své kuchařce i Magdalena Dobromila Rettigová. Dnes bychom je považovali za delikatesy podávané v luxusních hotelech, ale v minulém a hlavně předminulém století to byla často jídla chudých. Jmenujme například račí koblížky, puding ze štiky, vaření šneci, paštičky plněné žabím masem a podobně. Prostě pokrmy ze všeho, co se dalo najít v lese, ulovit či nasbírat.

Doba se mění, ale držet půst si můžete dnes vyzkoušet také. Určitě nám pomůže zbavit se všeho starého a odlehčit tělu a snad i duši. Půst totiž měl člověka očistit, uzdravit, posílit nejen na těle, ale i na mysli.

 

Dnešní moderní odborníci na zdravou výživu, chcete-li držet půst, by vám dali tyto rady:

  • půst není dieta, ale lék
  • omezené jídlo nahraďte příjmem čisté vody
  • berte půst jako očistnou kůru, nikoliv redukční dietu
  • nastavte si půst tak, abyste ho zvládli
  • malé porce jídla nahrazujte větším množstvím čerstvé zeleniny nebo ovoce
  • vylučte ze stravy polotovary, konzervy, potraviny s konzervanty a umělými sladidly
  • vařte jen z kvalitních a základních i nízkokalorických potravin
  • dopřejte tělu dostatek pohybu
  • vylučte mléko a mléčné výrobky
  • jak půst skončíte, zapátrejte v mysli, co vám prospělo a snažte se to zachovat

Jíst kvalitně a střídmě bychom měli po celý rok, půst vás nespasí, zvláště půjdete-li po skončení do fast-foodu na hamburger s hranolky nebo hned slupnete, co najdete ve spíží. Noční nájezdy na ledničku je taky krok vedle, ale pokud se budete postit poctivě, ani by vás myšlenka na hambáč s hranolky nebo noční řádění v lednici neměla napadnou. Nejtěžší je totiž začít a pak, až si vaše tělo na nové střídmé stravování zvykne, zjistíte, že vám ani některé potraviny nebudou chybět.

Text i foto D. M.

 

Vybrané postní recepty:

Bramborové škubánky s mákem, Houbovec z jižních Čech, Houbová kaše,

Čočková polévka s kysaným zelím, Hrách s kysaným zelím, Vařená pohanka ….

 

Další recepty na většinu postních pokrmů najdete v naší databázi zde:

Staročeská kuchyně, recepty našich babiček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Česnek ořešec

Doba růstu medvědího česneku pomalu končí, ovšem to nevadí! V přírodě můžeme narazit na další planě rostoucí česnek, jde o česnek ořešec – Allium scorodoprasum. Dříve se pěstoval jako zelenina na zahrádkách, dnes je skoro zapomenutý. Znali ho už staří Slované, Germáni, či Keltové. Je rozšířený v celé Evropě. Z česneku ořešce byl patrně vyšlechtěn klasický česnek kuchyňský.

číst dále ...

Závojenka podtrnka – opomíjená chutná jarní houba

Příroda na jaře nás může obdařit také houbami, na které nemusíme chodit do lesa, klidně nám totiž mohou vyrůst na zahradě nebo v sadu. Do této skupiny hub patří i jedlá závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum. Podtrnka roste pod růžokvětými stromy a keři rodu Prunus. Můžeme ji najít pod třešněmi, švestkami, jabloněmi, hruškami, meruňkami v křovinách pod trnkami, šípkovou růží, hlohem atd. Na stanovišti se objevuje jednotlivě i v početných skupinách. Podtrnku sbírali už naši předkové. Její lidové názvy jsou např. podslivka, podslivník, darmolka, falešná májovka. Podtrnky nyní rostou, zkuste štěstí v sadu, zahradě, v křovinách podél cest s růžokvětými keři a dodržujte pravidlo, na podtrnky se do lesa nechodí!

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.

číst dále ...

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.