REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cejn velký

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hojná hejnová ryba dolních toků řek a stojatých vod. Při nedostatku dravců hrozí jeho přemnožení, což je nežádoucí  zejména ve vodárenských údolních nádržích. Je oblíbeným objektem sportovního rybolovu. Kříží se s ploticí, perlínem a cejnkem malým. Průměrná váha lovných ryb je mezi 0,5-1 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Abramis brama

Jiný název: Common bream, Brême commune, Brachsen (Blei), Lešč, Pleskáč vysoký

Hovorově: Plátno, Lopaťák

Rozpoznávací znaky:

Tělo má cejn velký kratší, ale vysoké, z boku stlačené, pokryté šupinami, které ale chybí na kýlu táhnoucího se od břišních ploutví také je mezera na přední části hřbetu, protože šupiny se v těchto místech nepřekrývají. Šupiny jsou pevně zarostlé do kůže. V mládí je cejn zbarvený do šeda-stříbrna, starší kusy jsou pak zbarveny více do tmava, s odstíny mírně namodralé, či nazelenalé barvy s šedočerným hřbetem. Hřbetní ploutev je posunuta za pomyslnou svislicí s břišními ploutvemi. Všechny ploutve jsou až nápadně tmavé, jen párové jsou u mladých kusů o něco světlejší, u starších ale tmavnou. Hlavu má cejn malou, s malými, ale hodně vysouvacími ústy. Rypec má zaoblený. Cejn siný a perleťový mají podstatně větší báze řitní ploutve, než cejn velký.

 

Obecně:

Hojná hejnová ryba. Stejně jako pstruh nebo lipan a parma dal i on název pásmu, v němž se s oblinou zdržuje. Je to takzvané cejnové pásmo. Vyhovuje mu totiž pomalu tekoucí nebo i stojatá voda, kde se dokáže za příznivých okolností značně rozmnožit. Tření probíhá hlučně až bouřlivě na mělčinách, v teplotě vody 15-18 °C. Jikry pak klade na ponořené vodní rostliny. Přezimuje v hlubokých tůních.

Dorůstá délky až 80 cm o hmotnosti do 7 kg. Obvykle chytneme ale menší kusy. Dožívá se až 20 let! Je to oblíbená ryba nás, sportovních rybářů.

 

Kuchyňské zpracování cejna velkého:

Maso cejnů je dost tučné, přesto poměrně chutné. Má větší množství kostí a proto nepatří v českých kuchyních mezi nejoblíbenější ryby. Maso cejna skvěle chutná uzené a s oblibou se z něho dělají zavináče. Ocet zajistí, že z kostí cejna se stanou jemné vlásečnice, které ztratí svoji původní tuhost a při konzumaci je pak strávník přestane úplně vnímat.

 

Recepty na cejna velkého:

Zavináče z bílých ryb Cejn s kari kořením Cejn pečený v alobalu Sekaná z cejna

Grilovaný cejn s pikantní omáčkou Cejn po řecku

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy