REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cejn siný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

U nás je znám řídký výskyt z Labe, Vltavy a Odry, ve větší míře se vyskytuje v dolní Moravě a Dyji, na Slovensku v Dunaji a jeho přítocích. Je bez hospodářského významu. I když je řazen mezi ohrožené druhy, není zatím chráněn. Průměrná váha lovených ryb je asi 0,3 až 0,5 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Ballerus ballerus

Jiný název: Blue Bream, Zope, Pleskáč siný, Sineč

Rozpoznávací znaky:

Z boku stlačené, mírně protáhlé tělo. Báze řitní ploutve je velmi dlouhá, podstatně delší, jak u cejna velkého nebo cejnka malého. Ústa má koncová, spodní ret překrývá vrchní. Oči velké, šupiny menší, lehce opadavé, tedy, moc nedrží v kůži. Boky má cejn siný zbarvený do stříbrna se žlutým nádechem.

 

Obecně:

Žije v hejnech, v zimě přežívá ve větších hloubkách. živí se planktonem, larvami, měkkýši a řasami.

Dorůstá do průměrné délky 27 cm, o váze do 0,3 kg, ale byly chyceny kusy velké až 40 cm vážící kolem 1 kg. Dožívá se 8 let.

Vytírá se v dubnu a květnu v málo proudící, nebo stojaté vodě, jikry lepí na zatopené vodní rostliny, kameny, či zaplavený měch.

 

Příprava cejna siného v kuchyni:

V Rusku a na Ukrajině bývá hojně prodáván na trhu jako uzený, k nám se však nedováží. Nemá zvlášť dobré maso a vzhledem k velkému množství kostí je rybou nepříliš oblíbenou ani tam, kde žije ve větším množství.

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

 

Recepty na cejna:

Zavináče z bílých ryb Cejn s kari kořením Cejn pečený v alobalu Sekaná z cejna

Grilovaný cejn s pikantní omáčkou Cejn po řecku

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Zimní strava musí zahřát – 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

číst dále ...

9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění

Vybrané studené a teplé luxusní předkrmy a chuťovky k slavnostnímu pohoštění vhodné nejen jako součást menu, ale také jako dobroty například k dobrému vínku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy