REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cejn siný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

U nás je znám řídký výskyt z Labe, Vltavy a Odry, ve větší míře se vyskytuje v dolní Moravě a Dyji, na Slovensku v Dunaji a jeho přítocích. Je bez hospodářského významu. I když je řazen mezi ohrožené druhy, není zatím chráněn. Průměrná váha lovených ryb je asi 0,3 až 0,5 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Ballerus ballerus

Jiný název: Blue Bream, Zope, Pleskáč siný, Sineč

Rozpoznávací znaky:

Z boku stlačené, mírně protáhlé tělo. Báze řitní ploutve je velmi dlouhá, podstatně delší, jak u cejna velkého nebo cejnka malého. Ústa má koncová, spodní ret překrývá vrchní. Oči velké, šupiny menší, lehce opadavé, tedy, moc nedrží v kůži. Boky má cejn siný zbarvený do stříbrna se žlutým nádechem.

 

Obecně:

Žije v hejnech, v zimě přežívá ve větších hloubkách. živí se planktonem, larvami, měkkýši a řasami.

Dorůstá do průměrné délky 27 cm, o váze do 0,3 kg, ale byly chyceny kusy velké až 40 cm vážící kolem 1 kg. Dožívá se 8 let.

Vytírá se v dubnu a květnu v málo proudící, nebo stojaté vodě, jikry lepí na zatopené vodní rostliny, kameny, či zaplavený měch.

 

Příprava cejna siného v kuchyni:

V Rusku a na Ukrajině bývá hojně prodáván na trhu jako uzený, k nám se však nedováží. Nemá zvlášť dobré maso a vzhledem k velkému množství kostí je rybou nepříliš oblíbenou ani tam, kde žije ve větším množství.

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

 

Recepty na cejna:

Zavináče z bílých ryb Cejn s kari kořením Cejn pečený v alobalu Sekaná z cejna

Grilovaný cejn s pikantní omáčkou Cejn po řecku

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy