REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cejnek malý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Osídluje dolní toky řek, slepá ramena, tůně a údolní nádrže. Z hlediska sportovního využití má omezený význam. Kříží se s podouství, cejnem velkým, perlínem a ploticí. Jeho lidový název je křínek nebo skalák, průměrná váha lovených ryb mezi 0,3 až 0,5 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Abramis bjoerkna

Jiný název: Silver Bream, White bream, Güster, Blicke, Pleskáč zelenkavý, Gustera

Rozpoznávací znaky:

Tělo má cejnek malý krátké, ale vysoké, hodně zploštělé, pokryté většími šupinami. Ty nenajdeme pouze na kýlu táhnoucím se za břišními ploutvemi a také na přední části hřbetu je malá línie nekrytá šupinami. Hlavu má procentuálně k tělu hodně malou, zato oči má velké, ústa má cejnek malý posazený na spodní části rypce. Ocasní ploutev je hodně vykrojená, obvykle spodní část je delší, než vrchní. Zbarvené jsou ploutve do šeda až šedomodra, část bývá načervenalá. Hlavně u starších kusů bývá do červena zbarvená větší část, hlavně párových ploutví.  Zbarvení hřbetu je tmavo-modré, tmavo-zelené až zelenošedé, boky má stříbřité se zelným nebo modrým nádechem. Od cejna sinéhé a cejna perleťového se liší cejnek malý podstatně kratšími bázemi řitních ploutví. Cejn velký má zase, oproti svému tělu menší šupiny, cejn velký také nemá ploutve zabarveny do červena i oko cejna velkého je v poměru k tělu menší, než oko cejnka malého.

 

Obecně:

Cejnek malý je hejnová rybka volného vodnícho sloupce. Především ji najdeme u dna, kde se sdružuje hlavně tehdy, když se krmí. Nejčilejší je během dne. Živí se zooplanktonem, bentosem a rostlinnou potravou. V teplých obdobích se vyskytuje na mělčinách, v prohřátých vodách, jakmile začne být chladnější období, stahuje se do hlubších vod, kde i ráda přezimuje.

Dorůstá do průměrné délky 25 cm, ovšem občas narazíme na kusy velké i 40 cm. Žije až 17 let!

Tření cejna malého probíhá od května do června, jikry klade na listy vodních rostlin.

 

Příprava cejnka malého v kuchyni:

V mase cejnků je mnoho drobných mezisvalových kostiček, proto si ho rybáři cení méně než masa cejnů velkých. Zpracováváme je jako jiné bílé ryby, ale vzhledem k velké početnosti kostí je nejlepší maso cejnka malého nakládat do octa, například jako zavináče.

 

Recepty na cejnka malého:

Bílé ryby grilované Zavináče z bílých ryb

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy