REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hořavka duhová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žije v dolních úsecích řek, tůních a starých ramenech, kde se vyskytují mlži. Je bez hospodářského významu. Jikry klade do škeblí, žije v hejnech, potravu přijímá i v zimě. Nyní je na několika místech celoročně chráněná, jinde není její lov omezen.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Rhodeus amarus (dříve sericeus)

Jiný název: Bitterling, Lopatka dúhová, Gorčák, Bouviére

Rozpoznávací znaky:

Drobný rybka kaprovitého tvaru, jen boky má hodně zploštělé. Tělo má pokryté, vzhledem k svojí velikosti, velkými šupinami. malá ústa má umístěna mírně ve spodní části hlavy. Hřbetní ploutev začíná kousek za pomyslnou svislicí břišních ploutví, má delší základnu, která je však podstatně kratší, jak vrchní lem hřbetní ploutve. Podobně je na tom i ploutev řitní. Hřbet má šedozelený, boky zbarvené do stříbrna, břicho pak do žluta. Při tření jsou pak mlíčňáci podstatně pestřeji zbarvení, jako jikrnačky, po bocích se jim objevují načervenalé stíny a to i na ploutvích. Po celý rok se jim pak na bocích těla táhne modrý pruh začínající pod základnou hřbetní ploutve, postupně se rozšiřuje směrem k ocasu. Boční a párové ploutve jsou žlutavé, ostatní ploutve jsou podobné, ale s pigmentací v podobě přerušovaného tmavého pruhu.

 

Obecně:

Drobná kaprovitá rybka žijící v hejnech. Je nestěhovavá, tedy žije celý život na jednom místě. Živí se rostlinným detritem, rozsivkami a řasami. Své jikry klade do živých vodních organismů, sladkovodních mlžů, velevrubů a škeblí. Jě aktivní i v zimě.

Dorůstá do délky 75 mm a váhy do 7 g. Běžně se dožívá 2-3 let.

Tam kde není chráněná, se používá jako nástražní rybka na candáty a štiky.

 

Příprava hořavky duhové v kuchyni:

Slovo „amarus“ znamená „hořký“. Souvisí to s chutí masa hořavky, které je opravdu hořké a jak píše klasik naší ichtyologické literatury Frič: „Chudí lidé, kteří vzdor hořkosti, jíž se tato rybka vyznamenává, ji přeci ve větším množství požili, dostali silné dávení.“ Myslím si, že je to výstižné a proto nemá smysl se dále zabývat jejím zpracováním v kuchyni a to i proto, že je na několika místech jejího výskytu chráněná!

 

Autor obrázku: akademický malíř K. Hísek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Návrhář Pavel Berky uspěl i v kuchyni, bojuje v soutěži MasterChef Česko

Světoznámému módnímu návrháři Pavlu Berkymu už nestačí jen ateliér. Pustil se do vaření v soutěži MasterChef, která právě odstartovala na Nově a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil rovnou mezi 16 nejlepších.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Mirror glaze cake

Video návod, jak vyrobit lesklý zrcadlový polevový dort. Můžete si vyrobit moderní dort, anglicky Mirror glaze cake, podle návodu tohoto videa z YOU TUBE z kanálu Tasty. Součástí videa je i text na recept v anglickém jazyce.

číst dále ...

15 nečekaných nápadů v kuchyni

V tomto videu vám ukážeme 15 užitečných nápadů pro vaši kuchyni. Sdílejte s přáteli tyto zajímavé vychytávky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy