REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Budoucnost českého a světového stravování

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve 21. století nás čekají v našem jídelníčku s velkou pravděpodobností značné změny. Potraviny a jídlo se sice od současného vzhledu příliš lišit nebudou, ale jejich původ bude ve většině případů zcela jiný. Vývoj v tomto směru pokračuje v řadě zemí velmi intenzivně a tak vám již dnes mohou na některých experimentálních pracovištích jídla roku 2020 nabídnout.


Gastronomický kalendářNejdále zatím dospěl vývoj „masa” na bázi sóji. V USA už byla například ze sójové moučky vyrobena šunka, slanina, párky i steak. Profesor Jean Mayer, prezident Taftovy univerzity, jednoho z amerických pracovišť v tomto oboru, předpokládá, že toto „ náhražkové maso „ bude představovat deset procent celkové spotřeby masa ve Spojených státech a že v dalších letech se toto procento ještě zvýší. Jedním z hlavních důvodů tohoto vzestupu jsou nižší výrobní náklady na umělé „ maso „. Navíc je ovšem toto „ maso „ rostlinného původu daleko zdravější, neboť namísto tuků a cholesterolu obsahuje hojnost důležitých bílkovin, uhlovodanů a vitaminů. Cílem výzkumných pracovníků v tomto oboru je dodat nyní těmto „náhražkovým masům „takové chuťové vlastnosti, jaké má skutečné maso. V tomto směru zatím nedosáhli plného úspěchu, i když třeba u mletých mas, kde čtvrtinu směsi představuje sójová náhražka, bylo dosaženo chuťových i vzhledových vlastností od pravého masa k nerozeznání. Také ve Francii věnují tomuto odvětví výzkumu značnou pozornost. Je na něj vyčleněno kolem 20 miliard franků. K jeho dosavadním úspěchům patří kupříkladu víno vyrobené ze syrovátky, které vzniká jako odpad při výrobě sýrů. V roce 2002 by měl být nás jídelníček také mnohem bohatší na zeleninu, neboť její produkce bude prakticky celoroční záležitostí a to nejen díky uměle vyhřívaných skleníkům, ale i zásluhou nových chemických látek, které prodlužují vegetační období. Plně automatická regulace teploty, vlhkosti vzduchu a přívodu vláhy pak na bázi výpočetní techniky zabezpečí ty nejoptimálnější klimatické podmínky k rychlému růstu.

Vědci se zabývají výrobou syntetických potravin a dost dlouho se věřilo, že z jejich laboratoří vzejde spása. Vymysleli řízky z bavlny, kávu z uhlí, zmrzlinu z pilin. Dokázali vyrobit umělé mléko, umělé kakao, umělé máslo – dokonce i tak vzácná lahůdka, jakou je kaviár – se dá připravit v laboratoři. Vyrábějí se potraviny z petroleje, trávy, starých hadrů a peří. Z chlorelly se dělá chléb, těstoviny, polévky, karbanátky i zmrzlina.

Sympatické je na tomto dosavadním vývoji náhražkových potravin především to, že výzkumníci zavrhli myšlenku budoucí stravy na bázi „ pilulek „ a snaží se, aby si strava i ve 3. tisíciletí zachovala všechny atributy dobrého jídla: vzhled, chuť a vůni.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy