REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Blendování medu je práce pro medového someliéra

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V souvislosti s příchodem respiračních onemocnění v tuto dobu se také objevuje téma zvýšené spotřeby medu, jeho kvality a nabídky v obchodech. Někteří lidé např. na sociálních sítí řeší, proč na sklenici medu z obchodu je napsáno: „původ medu ze zemí: Argentina, Česká republika, Kuba, Moldávie, Ukrajina, Uruguay“. Co to vlastně znamená? Proč je v jedné sklenici medu namícháno tolik různých zemí? Nejde o podvod? O odpověď jsme poprosili člověka z nejpovolanějších, medového someliéra Milana Špačka ze společnosti Medokomerc, která se zpracováním, balením a prodejem medu zabývá.


Co je vlastně med?

Med je potravina přírodního původu, která pochází od včel. Včely sbírají nektar nebo sladké šťávy, které ve svém trávicím ústrojí obohatí o biosložku. Výsledkem je zdravá superpotravina 100% přírodního původu, která obsahuje jednoduché cukry, minerály, vitamíny  bílkoviny, aminokyseliny a enzymy, které lidské tělo umí využít.

Každý med je však trochu jiný. Jeho chuť, vůně a barva se liší v závislosti na původu medu. V odborné literatuře se uvádí, že neexistují 2 stejné identické medy a je to naprostá pravda. Vždy je konkrétní med složen z trochu jiných zdrojů nektaru. Dá se tedy říci, že samy včely med blendují (míchají), když do medu z ovocných stromů přidají například med z lučních květů.

Mísení více druhů jednodruhových medů je tak tedy naprosto přirozený proces. Aby byl med čistě jednodruhový, musely by včely být v okruhu 5 kilometrů obklopeny pouze jedním zdrojem nektaru, který by postupně přeměnily v med. V přírodě však takovéto podmínky reálně neexistují. Často tak bývá med namíchán z mnoha různých nektarů a sladkých šťáv.

 

 

Jak se míchá med pro české jazýčky?

Milan Špaček, který se výběrem, ochutnáváním a správným vyvážením medů pro české spotřebitele zabývá už řadu let, vysvětluje celý proces takto: „Naše logika blendování medu je velmi jednoduchá a je identická s logikou blendování whisky. Smísit více druhů, aby se dosáhlo optimální chuti, vůně a barvy při dosažení odpovídající tekutosti medu. Každý region má vlastní specifické druhy medu a každý druh se vyznačuje trochu jinými senzorickými a fyzikálně-chemickými charakteristikami. Naším úkolem je tedy nakoupit různé druhy kvalitních medů z celého světa a namíchat je tak, aby naši zákazníci byli spokojeni. Díky správným recepturám dosahujeme požadované chuti, barvy a vůni medu, při zachování optimálního poměru enzymů, minerálů a vitamínů. Lze také ovlivnit fyzikální vlastnosti, jako je krystalizace, která je pro mnoho zákazníků nežádoucí. To je naším úkolem, a toho dosahujeme nákupem kvalitního medu od prověřených dodavatelů a kontrolou v německé laboratoři QSI, abychom zaručili prvotřídní kvalitu pro naše zákazníky,“ dodává Milan Špaček.

 

A jaké jsou tedy některé senzorické a fyzikální vlastnosti zajímavých medů, které konkrétně zpracovávají?

 

Český řepkový med

  • Chuťově nevýrazný až neutrální jemná květová chuť
  • Velmi světlý med, barva 20-30mm
  • Aromaticky neutrální
  • Původ nektaru a pylu je především z květů řepky olejné
  • Extrémně rychle krystalizující med – do dvou týdnů od vytočení
 

Argentinský květový med

  • Chuťově velmi bohatý s nádechem tamní bohaté divoké přírody se spoustou výrazných chutí
  • Med spíše tmavý, barva 70-80 mm
  • Aromaticky velmi bohatý, spousta vůní jednotlivých exotických rostlin
  • Obvykle je to směs nektarů a medovice z argentinské bohaté přírody, převážně řešetlákovité rostliny a eucalyptus
  • Velmi vysoký obsah včelích enzymů, minerálů a vitamínů
  • Vydrží v tekutém stavu až 1 rok
 

Kubánský květový med

  • Velmi příjemná květová chuť s tóny kouře
  • Středně tmavý květový med, barva 50-60 mm
  • Příjemné sladké aroma
  • Původem hlavně z květů palmy královské a citlivky stydlivé
  • Vydrží tekutý cca 6 měsíců
 

Mexický avokádový med

  • Velmi výrazná sladová chuť
  • Extrémně tmavý med (jeden z nejtmavších na celém světě), barva 140-150 mm
  • Velmi výrazné aroma
  • Původ medu jsou květy avokádových rostlin
  • Vysoký obsah včelích enzymů, minerálů a vitamínů
  • Extrémní doba tekutosti – téměř nikdy nezkrystalizuje
 

Moldavský akátový med

  • Velmi neutrální jemná ovocná chuť, téměř bez příchutí
  • Velmi světlá barva 20-30 mm
  • Původem medu jsou různé druhy akátů
  • Velmi vysoký obsah fruktózy – ovocný jednoduchý cukr
  • Extrémní doba tekutosti – téměř nikdy nezkrystalizuje
 

Rumunský lipový med

  • Velmi silná lipová medicínská chuť
  • Světlý med, 30-40 mm
  • Velmi výrazné lipové aroma
  • Hlavním zdrojem nektarů jsou květy a nektar lipových stromů
  • Vysoký obsah silic, velmi prospěšné při nachlazení
  • Vydrží v tekutém stavu několik týdnů až měsíců
 

Španělský kaštanový med

  • Jeden z chuťově nejlepších lesních medů vůbec, velmi ostrá, kouřová až pikantní chuť
  • Velmi tmavý med, barva 120-130mm
  • Silné aroma medovicových medů
  • Původem především ze španělského jedlého kaštanu
  • Velmi vysoký obsah minerálů
  • Extrémní doba tekutosti– téměř nikdy nezkrystalizuje
 

Ukrajinský slunečnicový med

  • Jemná, neutrální, květová chuť
  • Světlý med, barva 40-50 mm
  • Nevýrazné květové aroma
  • Původem především z květů slunečnic bohatých na pyl a nektar
  • Krystalizace do 2 až 3 měsíců
 

Tanzánský lesní bio med

  • Velmi výrazná a bohatá ovocná chuť, lehce kouřová
  • Extrémně tmavý med, barva 140-150 mm
  • Velmi výrazné kořeněné aroma
  • Původem z rostlin rodu marquesia a Brachystegie z čeledi bobovitých rostlin
  • Vysoký obsah včelích enzymů, minerálů a vitamínů v BIO kvalitě
  • Extrémní doba tekutosti – téměř nikdy nezkrystalizuje
 

zdroj: www.medokomerc.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.