REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

7 tipů na sezónní potraviny, se kterými vás zima nedostihne

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Horké letní dny vystřídal podzim. Tělo potřebuje doplnit energii, vitamíny a posílit imunitu. Ideálními zdrojem jsou aktuální sezónní potraviny. Vyhledávat byste je měli hned z několika důvodů. Jsou čerstvě sklizené, obsahují velké množství živin a navíc jsou i relativně levné. Navíc země nám dává suroviny, které jsou v dané roční období aktuální, tedy na podzim potraviny, které zahřívají.


Stálice jablko

Třebaže exotické ovoce je v chladných dnech lákavé, vsaďte na klasiku. Přece jen tropické ovoce muselo být řádně ošetřeno a „nadopováno“, aby vydrželo až k vám na talíř. „Vsaďte proto na lokální zdroje. Tradiční jablko nikdy nevyjde z módy. Obsahuje velké množství minerálních prvků, vitamínů, ale i enzymů, které jsou prospěšné pro trávení. Jablko je zároveň osvědčený antioxidant,“ Mgr. Alena Balíková Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

 

Rakytník

Na podzim do jídelníčku zařaďte určitě i rakytník. Je bohatý na vitamín C, vitamín A, vitamín P, E a K. S velkým množstvím minerálu a antioxidantů. Takový vitaminový mix je velkým obráncem organismu ale i účinnou prevenci. Čaj z rakytníku nejenom posilní imunitu, ale doplní i pitný režim a když posnídáte marmeládu, posilníte organismus hned po ránu.

 

Tradiční podzimní zelenina

Dýně patří neodmyslitelně k podzimu. Postupem let si našla své místo i v našem jídelníčku. Pokud s ní ještě nemáte zkušenost, děláte chybu. Určitě byste měli vyzkoušet klasickou dýňovou polévku, ale bát se nemusíte ani dezertů, příloh k masům nebo zavařenin.

Z dalších typicky podzimních plodin, z nichž lze uvařit polévku na zahřátí, je to pak třeba cuketa či patison.

 

Recept: Dýňový cheesecake

Suroviny: 200 g máslových sušenek FIBROKI, 600 g dýně (1/2 dýně), 50 g másla, 2 vejce, 200 g třtinového cukru, 250 g tvarohu, 250 g ricotty, lžička skořice, lžička zázvoru

Postup: Dýni uvařte, rozmixujte, sceďte vodu a nechejte vychladnout. Na dno dortové formy nasypte nadrcené sušenky FIBROKI promíchané s máslem a dejte zapéct na cca 8 minut při 150 °C. V misce smíchejte vejce s cukrem, ricottou a tvarohem, ochuťte skořicí a zázvorem a postupně přidávejte vychladlou dýni. Směs nalijte na vychladlé sušenky a dejte zpět do trouby. Pečte cca 1 hodinu na 160 °C. Po upečení dejte vychladit do ledničky.

 

 

Zázvor na zahřátí

S příchodem chladných dnů je zázvor prostě ověřený lék. Nejbližší je nám asi v čaji, ale pokud patříte mezi vyznavače smoothie, na podzim určitě zařaďte recepty právě s ním. Chutné kombinace jsou například s banánem, medem a limetkou. Přidat ho můžete i do různých pomazánek.

 

Hroznové víno

Hroznové víno je jedno z nejšlechtěnějších druhů ovoce. Je neoddělitelnou součástí středomořské kultury, a především jídelníčku lidí žijících ve Středomoří. Možná i díky vínu se lidé na jihu těší dlouhému věku a vitálnímu stáří. Důvodu k jeho konzumaci je hned několik. „Pro regenerační a antioxidační účinky, především díky resvaratrolu ve slupce. Zároveň je bohaté na vlákninu, tudíž pozitivně působí na zažívání. Díky kyselině hroznové se zase čistí močové cesty a ledviny. Zuby, kosti nehty, vlasy posílí zase křemík. Hroznové víno je jednoduše energetickým mixem pro celé tělo. Zároveň je ale velmi sladké, proto si ho v rámci redukce váhy dopřávejte sporadicky,“ Mgr. Alena Balíková Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

 

Mgr. Alena Balíková Přídová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE

 

Ovoce a semínka při chutích na sladké

Když už vás bude honit mlsná, dejte si sezónní ovoce, třeba i sušené. Třeba švestky nebo meruňky. Ideální jsou i nejrůznější semínka. Ty můžete „zobat“ místo chipsů. Zpravidla mají vysoký obsah bílkovin a tuků, ale také vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Mohou být dobrou alternativou ke konzumaci masa, mléka nebo vajec. Velkým hitem jsou chia semínka, která mají vysoký obsah bílkovin, vlákniny, omega-3 nenasycených mastných kyselin a aminokyselin. Vhodná jsou při zvýšené zátěži. Trendem jsou rovněž i konopná semínka. Navíc má ideální poměr (1:3) esenciálních mastných kyselin (EMK) omega-3 a omega-6, což je lidskému tělu nejbližší, takže zajišťuje správnou funkci metabolismu.

 

Med

Stálicí v domácnostech během sychravého počasí je bezpochyby i med. Ten je předmětem neustálých studií a mnoho pozitivních účinku bylo potvrzeno. Bývá uváděno, že je skvělým prostředkem proti virovým onemocněním a bakteriím. Uleví od kašle, posiluje organismus, prospívá zažívání a zvládne toho i mnoho dalšího.

 

Recept: Punč z čaje INFUNAT TE ROJO

Ingredience: 2 sáčky čaje INFUNAT TE ROJO na čajovou konvici, hřebíček, 1 plátek citronu, 4 plátky pomeranče, 2 plátky jablka, badyán, celá skořice, mletá skořice, stéviové sladidlo PECVA

Postup: Čaj zalijte horkou nikoliv však vroucí vodou. Přidejte koření a ovoce a nechejte vylouhovat. Kdo má raději sladší chuť, může čaj dochutit stéviovým sladidlem PECVA.

 

 

Recept: PLNĚNÁ PEČENÁ JABLKA

Ingredience: 8 větších pevných jablek, hrstka rozinek, hrstka sušených meruněk, hrstka sušených brusinek, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého muškátového oříšku

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Z jablek vyřízněte jaderník a postavte je vedle sebe do keramické zapékací mísy. Všechny ostatní přísady spolu zamíchejte a naplňte jí díry po jaderníku. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až jablka zezlátnou.

Tip: Plněná pečená jablka jsou vynikající přílohou např. k pečené vepřové panence nebo krůtě.

 

 

Zdroj: www.naturhouse-cz.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy