REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

7 rad, jak si zdravě ochutit domácí vodu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy profesionálůPlátky okurek nebo kousky citrónu? Pokud si doma chcete ochutit vodu, je to jen začátek. Existuje mnoho ingrediencí, které vaší vodě dodají jak svěží příchuť, tak významné vitaminy, takže podzimní nachlazení nebude takovým utrpením. Vyzkoušejte 7 přírodních ingrediencí, kterými překvapivě jednoduše dodáte stolní nebo perlivé vodě nový šmrnc a pomůžete svému zdraví.


1. Máta

Svěží mátové listy dodají vodě více než povzbuzující nádech. Ukázalo se, že peprmint blahodárně působí na svaly žaludku, což napomáhá trávit těžká jídla a uvolňovat plyny. Je také dobré mít mátu po ruce, když dostanete rýmu nebo chřipku. Mentol, což je aktivní látka peprmintu, může pomoci uvolnit hlen a zmírnit bolest v krku, zjistili vědci z lékařského centra Marylandské univerzity.

Jak mátu použít: Přidejte nasekané mátové listy a plátky okurky do perlivé vody z vašeho výrobníku SodaStream. Také můžete natrhané listy zalít horkou vodou a spolu s citronem a medem pít jako čaj.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

2. Citronová tráva

Citronová tráva je typicky využívaná v thajském curry, jelikož má trpkou, ale kyselou chuť podobně jako citron. Nejen její chuť je ale speciální. Citronová tráva se také často používá k uvolnění svalové bolesti a zmírnění horečky i fyzického vyčerpání. Ba co víc, dle expertů z americké Souhrnné databáze přírodních léčiv také obsahuje antioxidační sloučeniny, které zabraňují růstu zákeřných bakterií.

Jak použít citronovou trávu: Přidejte rozdrcené listy nebo stonky do studené vody s malinami nebo žlutým melounem, který seženete i na podzim. Sladká chuť ovoce výborně doplní trpkou příchuť trávy.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

3. Čerstvý zázvor

Mnoho z nás má již se zázvorem pozitivní zkušenost, a není se čemu divit. Po více jak 2000 let se zázvor využívá pro lepší trávení, k uklidnění bolestí břicha, při nevolnostech i průjmu. Díky svým protizánětlivým účinkům také zmírňuje bolest kloubů a svalů, dokládají vědci Marylandské univerzity.

Jak zázvor použít: Oloupeme a nastrouháme zázvor a zalijeme horkou vodou. Můžeme přidat i nakrájenou cibuli, která je přímo zásobárnou důležitých látek, jako jsou kyselina listová, vitaminy ze skupiny B, vitamin C a E, karoteny i minerály. Do směsi přidáme třtinový cukr a necháme vychladit. Na závěr můžeme přidat citronovou šťávu a dozdobit mátou. Tip! Horký zázvorový čaj vyzkoušejte po cvičení, abyste předešli výraznější bolesti svalů.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

4. Šalvěj

Studie Národního institutu zdraví v USA ukazuje, že tato zemitá bylina přispívá ke zlepšení kognitivních funkcí, a dokonce u mladých lidí zlepšuje náladu. Výsledky dále naznačují, že u starších osob s mírnou až střední formou Alzheimerovy choroby zlepšuje šalvěj myšlení a proces učení.

Jak šalvěj použít: Zkombinujte ostrou chuť šalvěje s něčím sladkým. Zkuste v teplé nebo studené vodě promíchat nasekané lístky s medem a čerstvými plátky pomeranče.

 

Rady a tipy

 

5. Kurkuma

Jediná věc, která je na kurkumě ještě působivější než její zlatavá barva, jsou její léčivé účinky. Toto výrazné zemité koření se již po staletí používá v tradiční čínské a ájurvédské medicíně pro podporu trávení a při pálení žáhy. Obsahuje totiž látku kurkumin, která se vyznačuje protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi.

Jak kurkumu použít: Rozpusťte lžičku mleté kurkumy v teplé vodě a ochuťte citronovou šťávou nebo pokrájejte čerstvý kořen do studené vody.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

6. Heřmánek

Cítíte se pod psa? Heřmánek může pomoci! Po staletí se tato bylina používá proti úzkosti a nespavosti, jakož i žaludečním křečím, průjmu nebo zažívacím obtížím. Někteří dokonce žvýkají sladké heřmánkové květy jako lék proti zánětům dásní a aftům.

Jak heřmánek použít: Sušený heřmánek přelijte vroucí vodou a nechte louhovat minimálně 10 minut před podáváním. Můžete nechat i vychladit v ledničce nebo přidat kostky ledu.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

7. Bazalka

Tato bylinka se nejčastěji využívá v italské kuchyni, nicméně tím její role rozhodně nekončí. Bazalka je bohatá na flavonoidy, což je typ antioxidantu, který dle odborného časopisu American Society for Nutrition napomáhá udržet stabilní hladinu cukru v krvi a oslabuje chuť na fast-food občerstvení.

Jak bazalku použít: Nakrájenou bazalku ponořte do studené vody a přidejte plátky jahod nebo okurky.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Zdroj: www.sodastream.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy