REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?


Spánek je nenahraditelnou součástí lidského života, zajišťuje zdraví i přežití lidského organismu. V případě, kdy je nekvalitní, nebo nedostatečný, výrazným způsobem ovlivňuje nejen naše chování, ale také naše zdraví. Pro každého je nezbytný. Je to čas, kdy nabíráme potřebné síly na další den. Někdy se ho dočkáváme ale velmi obtížně. „Problém můžete hledat v jídle zkonzumovaném těsně před tím, než jdete do postele,“ radí David Buchta, propagátor zdravého životního stylu z PRIMULUS.

 

 

Dbát a dávat si pozor na to, co jíme, bychom samozřejmě měli nejen před spaním. Některé potraviny příchod spánku narušují anebo dokonce významně oddalují, obdobně jako tomu je u míst. Některá pro náš organismus mohou působit rušivě, jiná naopak uklidňujícím dojmem. „Lidé začínají chápat, že tam, kde se cítíme dobře, budeme ochotní strávit víc času a lépe si k danému místo vytvoříme vztah,“ podotýká s úsměvem Michal Hotmar z firmy RIM CZ, https://rim.cz/, která se ergonomickým sezením zabývá už téměř 30 let.

 

Čokoláda jako nepřítel spánku číslo jedna

Je známé, že na konzumaci čokolády může vzniknout závislost. Její večerní pojídání není vhodné ani pro naše tělo a ani pro náš spánek. „Čokoláda obsahuje kofein. Nejvíce kofeinu je obsaženo v tmavé formě čokolády. Kofein se nachází v kakaových luscích, které se využívají k její výrobě. Pokud sníte čokoládu obsahující cukr, nabudíte na krátkou chvíli tělo, ale na druhou stranu vám tělo nepoděkuje, jelikož vyžaduje spánek,“ radí propagátor zdravého životního stylu z PRIMULUS.

 

Před spaním vyberte to správné ovoce a zeleninu

Ovoce se zeleninou jsou nedílnou součástí snad každého vyváženého jídelníčku. Co vás však může překvapit je fakt, že některým druhům zeleniny by bylo před psaním záhodno se vyhnout. „Květák nebo brokolice sice obsahují protein, který reguluje spánek, podílí se na tvorbě serotoninu – hormonu podporujícího spánek, ale obsahují také vlákninu, jež je těžko stravitelná,“ říká David Buchta. Před spánkem je vhodné se vyhnout například i pomerančům a malinám, které jsou náročné na trávení. To samé platí o celeru. Vhodné je pak také se vyhnout třešním.

Ovoce se zeleninou jsou tělu prospěšné nejen v rámci životosprávy, ale také během detoxikace organismu. „Z vlastní zkušenosti vím, že změna stravování má na lidský organismus opravdu velký vliv, ať už jde o shození přebytečných kil, posílení imunity, uzdravení kožních onemocnění nebo alergií,“ přikyvuje Stanislav Petříček, zakladatel bister bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery.

Potravinou, která je více než vhodná na detox organismu, je konopné semínko. To u nás můžete legálně sehnat. Pochází totiž z konopí s obsahem THC pod 0,3 %, takže se jej rozhodně nemusíte obávat. Ba naopak, jeho účinky jsou totiž velmi příznivé. Mimo jiné je zdrojem bílkovin, esenciálních aminokyselin a esenciálních mastných kyselin. „Dodává tělu spoustu důležitých minerálů a vitaminů. Je to v podstatě komplexní zdroj všech potřebných látek pro zdravé fungování lidského organismu,“ doporučuje Jiří Stabla, odborník na konopí, zakladatel značky Fitcann, www.fitcann.cz.

 

Zelený čaj

Společnost je obecně rozdělená na dva tábory. Ty, kteří milují čaj a ty, kteří upřednostňují kávu. Byť je zelený čaj ohromný pomocník například během spalování tuků, obsahuje také značné množství kofeinu, který spánek oddaluje. Nezapomeňme pak také na čaj černý, který obsahuje ještě větší množství kofeinu.

 

Červené maso jako zabiják spánku

Do označení červeného masa řadíme maso hovězí, skopové či vepřové. Patří mezi něj ale také maso kachní, zvěřina či husí maso. „Tento druh masa je bohatý na bílkoviny. Před spaním bychom neměli toto maso jíst, jelikož si tělo během spánku nemusí nejlépe poradit s trávením proteinů,“ říká David Buchta.

 

Káva jako životabudič

Mnoho lidí si dnes bez kávy nedokáže představit den. Pijeme ji ráno, odpoledne i navečer, doma, ve škole i v práci. Zkrátka při jakékoliv příležitosti. Pomáhá nám zůstat vzhůru a díky ní se cítíme méně unavení. Proč si ji tedy nedávat před spaním? Odpověď je jednoduchá. Kofein. „Pokud se chcete vyspat, určitě si kávu v žádné formě před spaním nedávejte. Kofein by vám zabránil ve spánku,“ radí David Buchta, propagátor zdravého životního stylu.

 

Tučná jídla

Kdo by neznal vrtkavé myšlenky během večerního sledování televize a komu by se nestalo, že si odskočil pro nějakou slanou dobrotu do spíže. Třeba v podobě brambůrek. Pro dobrý spánek je však moudré se podobně tučným potravinám vyhnout, neboť po jejich konzumaci naše tělo může začít špatně trávit, a dokonce může přijít i žaludeční nevolnost.

 

Ostrá jídla přináší noční můry

Patříte mezi milovníky ostrých jídel? Libujete si například v indické či ostré mexické kuchyni? Pokud máte problémy se spánkem a chtěli byste se dobře vyspat, neměli byste jíst ostrá jídla před spaním. „Během spánku se proces trávení zpomaluje, a navíc musí tělo na trávení ostrých těžkých jídel vydat velké úsilí. Některé články dokonce hovoří o skutečnosti, že pokud si dáte před spaním ostré jídlo, můžete mít s velkou pravděpodobností noční můry,“ zakončuje s úsměvem David Buchta, propagátor zdravého životního stylu z PRIMULUS.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Ty nejlepší vyzkoušené recepty z pampelišek – TOP výběr osvědčených pampeliškových receptů!

Pampeliška (botanický název: Smetanka lékařská) je jedlá květina která podporuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a jater. Pampeliška má v kuchyni všestranné využití. Mladé lístky s vysokým obsahem vitaminu C se používají na saláty nebo do masových nádivek, z květů můžeme připravit výborný pampeliškový med nebo víno, výborný je i sirup či želé. Čerstvý stvol pomáhá při chronickém zánětu jater (hepatitidě) a u cukrovkářů. Stvoly mohou rozpustit žlučníkové kameny. Kořen pak využíváme například na přípravu zdravotních čajů. Tady vám přinášíme výběr těch nejlepších receptů na kuchyňské zpracování pampelišek z naší databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Vše, co potřebujete vědět o bylinkách a jak je využít v kuchyni

Máta, bazalka, petržel i pažitka – bez zelených bylinek si jen málokdo z nás dokáže představit jarní a letní recepty. Ať už připravujete polévku, maso na grilování či letní salát, určitě by ve vašem receptáři neměly chybět čerstvě nasekané bylinky. Jak ale tyto pochoutky kombinovat a jak s nimi pracovat v kuchyni? Představíme si čtyři nejčastější druhy.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy