REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

7 pomocníků, kteří vám zjednoduší pečení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Chefparade radí, jak na pečeníKdyž jsem se poprvé začala mámě motat v kuchyni, bylo mi asi 6 let. Všechny přípravy, které se tam odehrávaly, mě fascinovaly. Chtěla jsem znát všechny recepty – na tu skvělou hrachovku anebo na rajskou s knedlíky. Ze všeho nejvíc jsem ale chtěla umět péct nádherné dorty, koláče s drobenkou a voňavé štrúdly. Bohužel maminka nebyla úplný „cake boss“ a já se tehdy musela smířit s jedním plechem, rozbitou formou na dort a mašlovačkou. Později, ale přece jsem zjistila, že bez některých věcí se prostě v kuchyni neobejdete.


1. Ustřihnout špičku igelitovému sáčku prostě nestačí

Plastový sáček je relativně levná věc. Nikdy na ni ale pořádně nenasadím žádnou násadu a poleva vypadá, jako by mi pořád bylo 6. Bavlněné sáčky fungují jinak a mě osobně se navíc drží mnohem lépe.

 

2. Lžíce není stěrka…

Když mi v míse zbude těsto, je to dobrá zpráva. Znamená to, že mě čeká malá ochutnávka dezertu ještě před tím, než se upeče. A syrové těsto přece miluje každý. Když ale při vyškrabování vyměním lžíci za stěrku, zjistím, že mi vybylo ještě na jeden cupcake.

 

PR - Chefparade radí, jak na pečení

 

3. …a nůž není špachtle

Když jste perfekcionista, vaše nároky na vše jsou automaticky vyšší. A uhlazovat polevu na dortu budete klidně hodinu, dokud nebude do-ko-na-lá. Jestli to máte jako já, zahoďte jídelní nůž. Špachtli s ohybem to stejně nenahradí.

 

4. Vážně to musím vytahovat z formy?

Můj první dort s více vrstvami dopadl katastrofálně. Korpus zvlhl a úplně se mi rozpadl, a já jednotlivé kusy pak slepovala krémem. Nevím proč, ale řekla jsem si, že pokyn „nechte korpus vychladit na mřížce“, můžu v receptu přeskočit.

 

5. Správná forma je alfa omega

„Ono to nevadí, když použiju o trochu větší formu. Jsou to jen 2 cm.“ Vadí. Ono to vadí. Ale poznáte to, až když je pozdě. Radši mějte připraveny menší formy i větší. Je to jednodušší než např. přepočítávat ingredience.

 

PR - Chefparade radí, jak na pečení

 

6. Každý pes jiná ves. Ale ne v pečení

Sušenky a různé cukroví jsou vděčné. Navíc můžete udělat jakýkoliv tvar chcete, vždyť je vyřezáváte vy sami. Vykašlete se na vyřezávání. Dneska existují vykrajovátka úplně všech tvarů. A přiznejte si, vyřezávat srdíčka ručně trvá mnohem déle než s formičkou.

 

7. Dort cestuje z bodu A do bodu B

Jestli jste jako přepravní box stejně jako já vždy používali kartonové krabice, které byly volně k mání v supermarketech, zadržte. Zjistila jsem, že existuje přepravka, ve které se dort nehýbe, nerozpustí se mi a dobře se drží. Jako příjemný bonus – je nádherná.

 

Autorka: Iva Kolevová

Zdroj: www.chefshop.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy