REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

7 pomocníků, kteří vám zjednoduší pečení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Chefparade radí, jak na pečeníKdyž jsem se poprvé začala mámě motat v kuchyni, bylo mi asi 6 let. Všechny přípravy, které se tam odehrávaly, mě fascinovaly. Chtěla jsem znát všechny recepty – na tu skvělou hrachovku anebo na rajskou s knedlíky. Ze všeho nejvíc jsem ale chtěla umět péct nádherné dorty, koláče s drobenkou a voňavé štrúdly. Bohužel maminka nebyla úplný „cake boss“ a já se tehdy musela smířit s jedním plechem, rozbitou formou na dort a mašlovačkou. Později, ale přece jsem zjistila, že bez některých věcí se prostě v kuchyni neobejdete.


1. Ustřihnout špičku igelitovému sáčku prostě nestačí

Plastový sáček je relativně levná věc. Nikdy na ni ale pořádně nenasadím žádnou násadu a poleva vypadá, jako by mi pořád bylo 6. Bavlněné sáčky fungují jinak a mě osobně se navíc drží mnohem lépe.

 

2. Lžíce není stěrka…

Když mi v míse zbude těsto, je to dobrá zpráva. Znamená to, že mě čeká malá ochutnávka dezertu ještě před tím, než se upeče. A syrové těsto přece miluje každý. Když ale při vyškrabování vyměním lžíci za stěrku, zjistím, že mi vybylo ještě na jeden cupcake.

 

PR - Chefparade radí, jak na pečení

 

3. …a nůž není špachtle

Když jste perfekcionista, vaše nároky na vše jsou automaticky vyšší. A uhlazovat polevu na dortu budete klidně hodinu, dokud nebude do-ko-na-lá. Jestli to máte jako já, zahoďte jídelní nůž. Špachtli s ohybem to stejně nenahradí.

 

4. Vážně to musím vytahovat z formy?

Můj první dort s více vrstvami dopadl katastrofálně. Korpus zvlhl a úplně se mi rozpadl, a já jednotlivé kusy pak slepovala krémem. Nevím proč, ale řekla jsem si, že pokyn „nechte korpus vychladit na mřížce“, můžu v receptu přeskočit.

 

5. Správná forma je alfa omega

„Ono to nevadí, když použiju o trochu větší formu. Jsou to jen 2 cm.“ Vadí. Ono to vadí. Ale poznáte to, až když je pozdě. Radši mějte připraveny menší formy i větší. Je to jednodušší než např. přepočítávat ingredience.

 

PR - Chefparade radí, jak na pečení

 

6. Každý pes jiná ves. Ale ne v pečení

Sušenky a různé cukroví jsou vděčné. Navíc můžete udělat jakýkoliv tvar chcete, vždyť je vyřezáváte vy sami. Vykašlete se na vyřezávání. Dneska existují vykrajovátka úplně všech tvarů. A přiznejte si, vyřezávat srdíčka ručně trvá mnohem déle než s formičkou.

 

7. Dort cestuje z bodu A do bodu B

Jestli jste jako přepravní box stejně jako já vždy používali kartonové krabice, které byly volně k mání v supermarketech, zadržte. Zjistila jsem, že existuje přepravka, ve které se dort nehýbe, nerozpustí se mi a dobře se drží. Jako příjemný bonus – je nádherná.

 

Autorka: Iva Kolevová

Zdroj: www.chefshop.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy