REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

7 důvodů proč pít MatchaTea

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.


Zlepšuje paměť, koncentraci i náladu

Jednoduše řečeno: zázrak L-theanin. Tato aminokyselina přirozeně se vyskytující v zelených čajích dokáže navodit příjemné uvolnění, aniž by způsobovala pocit únavy. Stimuluje totiž produkci alfa vln v mozku a také zvyšuje hladinu dopaminu a serotoninu. Díky tomu lidé při pití Matcha Tea mají skvělou náladu, udržují si jasnou mysl a dokáží se lépe soustředit. L-theanin zvyšuje duševní bdělost a podporuje paměť. „To oceňují jednak studenti, kteří se často učí dlouho do noci, ale také lidé, kteří jsou pracovně velmi vytížení,“ doplňuje Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy, MatchaTea.cz.

 

 

Pálí kalorie

MatchaTea urychluje metabolismus a tím pomáhá při spalování přebytečného tělesného tuku. Při pití MatchaTea probíhá proces spalování tuků až 4x rychleji než za běžného stavu. Toho je možné dosáhnout různými prášky na hubnutí, oproti nim se však u Matcha Tea nemusíte bát nežádoucích vedlejších účinků, jako je zvýšení tlaku nebo zrychlení srdeční frekvence.

 

Posiluje imunitu

Katechiny jsou antioxidanty nacházející se v zelených čajích, přičemž až 60 % z nich tvoří EGCG (epigalokatechin galát). Tato látka pozitivně ovlivňuje fungování imunitního systému a chránÍ vás tak před nemocemi. Preventivně pomáhá proti kardiovaskulárním chorobám i nádorovým onemocněním. „Matcha Tea obsahuje také vitaminy A, E a C, železo, draslík, vápník a bílkoviny,“ doplňuje Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy, MatchaTea.cz.

 

Čistí a detoxikuje

Matcha Tea je vyráběn z rostliny Carnellia sinensis pěstované neobvyklým zastiňovacím způsobem, který zajistí, že se v listech zvyšuje produkce chlorofylu. Chlorofyl nejenže zajistí čaji krásnou jasně zelenou barvu, ale umí působit i jako účinný detoxikační prostředek. Z těla vyplavuje těžké kovy a chemické toxiny.

 

Snižuje hladinu cholesterolu

Cholesterol je pro naše tělo nezbytný, ale pouze v určité míře. Jeho část si lidské tělo vyrábí samo a část přijímá v potravě. Dělíme jej na LDL (tzv. špatný cholesterol), který našemu tělu spíše škodí a HDL (tzv. dobrý cholesterol), ten je pro tělo důležitý a pomáhá mu. Studií různých populací bylo prokázáno, že pravidelné pití zeleného čaje snižuje hladinu LDL, a naopak zvyšuje hladinu HDL.

 

Dodává energii

Matcha Tea obsahuje thein a teofylin. Tyto látky dodávají energii podobně jako kofein v kávě, ale děje se to pozvolna. Po vypití šálku kávy se sice cítíte “nabuzeně“, efekt je však velmi silný, nárazový a rychle vyprchá. „U Matcha Tea se energie uvolňuje postupně v průběhu 3 až 6 hodin, takže se vám po vypití nebudou třást ruce ani zběsile tlouct srdce,“ říká Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy, MatchaTea.cz.

 

Je cool (i hot)

Matcha Tea není pouze úžasným nápojem. Díky jeho práškové formě jej můžete přidávat i do různých jídel, zejména dezertů nebo zmrzliny. Až si příště domů pozvete hosty, zkuste je překvapit zelenou pochoutkou a uvidíte, že nešlápnete vedle.

Doporučujeme také přípravu Matcha Tea tradičním způsobem, která bude určitě pro vás i vaše přátele zážitkem. Potřeba je bambusová lžička, metlička a čajová miska. Do čajové misky dejte zhruba tři vrchovaté lžičky čaje Matcha Tea a přidejte kapku vody. Bambusovou metličkou si vytvořte kašičku. Po chvilce dolijte zbytek připravené vody a důkladně šlehejte ve tvaru písmene M, než se čaj plně napění. Voda na přípravu tradičního Matcha Tea by měla mít zhruba 65 až 70 stupňů. Dále už jen vychutnávejte a pití si užívejte.

Pokud si na rituály nepotrpíte, můžete Matcha Tea připravit i jednoduše v šejkru, a to ve studené i teplé variantě. I tak totiž dokáže nadělat spoustu parády.

 

Matcha Tea V GASTRONOMII (recepty se objeví po kliknutí na jejich název nebo fotografii!):

 

 

Více receptů s Matcha Tea čajem najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Recepty jídel, recepty na nápoje….

 

Produktové tipy:

BIO MATCHA TEA HARMONY 60 G

Bio Matcha Tea Harmony obsahuje 30 kusů 2 g sáčků. Díky nim vydrží originální japonský Matcha Tea neustále čerstvý a jednotlivé porce není třeba odměřovat. Velmi šikovné a praktické.

319 Kč, Koupit lze na www.matchatea.cz.

 

Bio Matcha Tea Charger

Matcha Charger, to je all-in–one. Do praktického tubusu jsme pro vás zabalili 15 sáčků matcha, každý o obsahu 2 g, spolu s 500ml šejkrem Z500. Skvělá sada jako dárek, startovací set pro matcha začátečníky, nebo praktické balení pro ošlehané matcha dobrodruhy.

299 Kč, Koupit lze na www.matchatea.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy