REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

7 TIPŮ PRO PŘEDCHÁZENÍ NADÝMÁNÍ aneb aby vás luštěniny neodfoukly

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Luštěniny jsou doslova zdraví dopující bombou, i přes to se však setkáváme s odmítavým postojem k jejich konzumaci. Příliš dlouhá doba namáčení, vaření a také následné nadýmání jsou nejčastější problémy, kvůli kterým se jim vyhýbáme. A čím to je, že nás dokážou luštěniny tolik potrápit? Můžou za to mimo jiné dvě látky, a to lektiny a oligosacharidy. Lektiny jsou tak trochu novým lepkem. Hodně se o nich mluví v souvislosti se zažívacími problémy, lidé se jim vyhýbají. Pro člověka se zdravými střevy ale nemusí být vůbec hrozbou, naopak jsou součástí mnoha zdravých potravin.


Jde o látky přirozeně se vyskytující v zrnech obilí, luštěninách a zelenině. Vařením lektiny inaktivujete, pro tělo tak nebudou hrozbou. Rozklad oligosacharidů rafinóza a stachióza přítomných v luštěninách probíhá až v tlustém střevě střevními bakteriemi, které při své práci produkují odpadní plyny, což způsobuje nadýmání. Vesměs ale nejde o zapáchající plyny, ty mají naopak původ v rozkladu bílkovin. Oligosacharidy jsou látky termostabilní, vařením se tedy nezničí. Jediná šance na jejich minimalizaci je pečlivé máčení a proplachování luštěnin před přípravou. Ale nebojte, při pravidelné konzumaci potravin s oligosacharidy plynatost mizí – tělo si zvykne.

 

 

Jak tedy na to, abyste se po luštěninovém obědě cítili dobře?

Začínejte pomalu

Nejhorší, co při změně stravovacích návyků můžete udělat, je změnit je najednou. Pokud jste doteď jedli hranolky a steak či kaši s párkem, nikam nespěchejte a vrhněte se na to hezky postupně. Luštěninová jídla zařazujte nejdřív 2x až 3x týdně. A zprvu klidně i nenápadně – trochu čočky přisypte do rizota, pár fazolek vhoďte do polévky. Vaše tělo si začne všímat, že se něco děje, bude se postupně přizpůsobovat, ale nebude to pro něj šok, který by vám vrátilo v podobě bolestí břicha. Zároveň to nebude takový nápor na vaši psychiku, protože tak nepřijdete o svá oblíbená jídla. Tím spíš u své nové stravy zůstanete.

Ze začátku chvíli trvá, než si na nová jídla navykneme a vyladíme chutě tak, abychom si je opravdu užívali. Postupujte pomalu a vytrvale. Po pár týdnech můžete počet „luštěninových“ dnů navýšit. Pro první pokusy volte červenou čočku nebo cizrnu, které bez větších problémů zvládne strávit i necvičené střevo. Z fazolí pak dejte přednost malým fazolkám adzuki nebo mungo, které jsou na trávení méně náročné a plynatost téměř nezpůsobují.

 

Koření nad sůl

Vsaďte na koření! Existuje spousta bylinek, které pomohou s trávením a předejdou nadýmání. Mezi nejoblíbenější patří saturejka, majoránka, petrželka, fenykl, anýz či máta. A jestli fandíte exotice, přihoďte do hrnce řasu kombu, která zároveň zkrátí čas vaření.

 

Namáčet či nenamáčet?

Okolo namáčení luštěnin panují jisté boje. Tradice velí luštěniny namáčet. Do vody se při tom uvolní mnoho látek, které jsou zodpovědné za nadýmání. Tyjsou ukryté převážně ve slupce, těsně pod povrchem. Namáčením si také zajistíte kratší čas vaření, protože luštěniny se během těch několika hodin v lázni nasáknou, čímž se zvláční a změknou. Na druhou stranu se spolu s nadýmavými látkami do vody uvolňují také zdraví prospěšné látky, o které nechceme přijít.

Závěr tedy je, že namáčení je obecně doporučované právě pro snížení nadýmavosti, pro přípravu luštěnin ale není nutné a lze ho vynechat. Rozhodli jste se namáčet? Tak se držte tohoto postupu – vodu v půlce procesu slejte, namáčené luštěniny propláchněte a zalijte je čistou vodou. Stejný postup opakujte těsně před vařením. A nezapomeňte na propláchnutí také u fazolí z konzervy. Hutný lák je mimo soli také plný nadýmavých látek stejně jako voda po namáčení luštěnin.

 

Během jídla pijte

Pamatujete, jak vám ve školce říkali, že se při jídle nepije? To tady rozhodně neplatí. Kdykoliv si dáváte jídlo bohaté na vlákninu (a to je rozhodně případ luštěnin), řádně ho zapijte nejlépe sklenicí čisté vody. Aby mohla vláknina rozvinout svůj potenciál čističe střev, potřebuje tekutiny, díky kterým se nafoukne a pomůže správnému zažívání. Jedině tak může působit jako prevence zácpy. Pokud jí neposkytneme dostatek tekutin, působí přesně opačně – zácpu vyvolává.

 

Žvýkejte

Mnohokrát omletá pravda, o to více je ji ale potřeba zmínit i zde. Na tato malá a jednoduchá pravidla máme totiž tendence zapomínat. Pečlivým rozkousáním ulehčujeme práci trávení a předcházíme tak bolestem žaludku, kde se vše mechanicky promíchává. Trávenina bude díky tomu perfektně připravená pro průchod tenkým střevem, přes jehož stěnu probíhá nejvíce vstřebávání živin, tedy potřebujeme, aby jím procházely co nejmenší kousky a my tak získali co nejvíc živin z toho, co sníme.

 

Dejte si zeleninovou šťávu

Jako pití k luštěninovému jídlu si dejte čerstvou šťávu! Díky okurkovému, celerovému, mrkvovému či řepnému freshi do sebe dostanete enzymy. Ty pomohou s trávením. Zároveň neobsahují další dávku vlákniny – té už máte dostatek právě z čočky nebo fazolí.

 

Nechte to vyklíčit

Poslední tip je už pro luštěninové fajnšmekry. Klíčení je v kuchyni taková vyšší dívčí, ale nebojte se ho. Dopředu si zjistěte, jak na to. Vyžaduje více péče, výsledek však stojí za to! Na trhu najdete velké množství klíčících misek, použít můžete ale i tu podomácku vyrobenou. Třeba z PET lahve.

 

TIP – Fazole barevná Menu Gold

Fazole barevná obsahuje velké množství rostlinných bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Jako všechny luštěniny jsou i fazole barevné přirozeně bezlepkové,

tedy vhodné pro celiaky. Před přípravou fazole namočte a důkladně propláchněte, předejdete tak nadýmání.

K dostání ve všech supermarketech.

Cena: 27,90 Kč

www.menugold.cz

 

TIP – Červená čočka Menu Gold

Červená čočka je výborná pro volba pro změnu výživových návyků. Jde o loupanou čočku, která je díky tomu lehce stravitelná a nezpůsobuje nadýmání. Oproti té klasické hnědé hnědé má také kratší dobu přípravy. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, vitamin B6, selen a zinek.

K dostání ve všech supermarketech.

Cena: 34,90 Kč

www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy