REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

7 TIPŮ PRO PŘEDCHÁZENÍ NADÝMÁNÍ aneb aby vás luštěniny neodfoukly

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Luštěniny jsou doslova zdraví dopující bombou, i přes to se však setkáváme s odmítavým postojem k jejich konzumaci. Příliš dlouhá doba namáčení, vaření a také následné nadýmání jsou nejčastější problémy, kvůli kterým se jim vyhýbáme. A čím to je, že nás dokážou luštěniny tolik potrápit? Můžou za to mimo jiné dvě látky, a to lektiny a oligosacharidy. Lektiny jsou tak trochu novým lepkem. Hodně se o nich mluví v souvislosti se zažívacími problémy, lidé se jim vyhýbají. Pro člověka se zdravými střevy ale nemusí být vůbec hrozbou, naopak jsou součástí mnoha zdravých potravin.


Jde o látky přirozeně se vyskytující v zrnech obilí, luštěninách a zelenině. Vařením lektiny inaktivujete, pro tělo tak nebudou hrozbou. Rozklad oligosacharidů rafinóza a stachióza přítomných v luštěninách probíhá až v tlustém střevě střevními bakteriemi, které při své práci produkují odpadní plyny, což způsobuje nadýmání. Vesměs ale nejde o zapáchající plyny, ty mají naopak původ v rozkladu bílkovin. Oligosacharidy jsou látky termostabilní, vařením se tedy nezničí. Jediná šance na jejich minimalizaci je pečlivé máčení a proplachování luštěnin před přípravou. Ale nebojte, při pravidelné konzumaci potravin s oligosacharidy plynatost mizí – tělo si zvykne.

 

 

Jak tedy na to, abyste se po luštěninovém obědě cítili dobře?

Začínejte pomalu

Nejhorší, co při změně stravovacích návyků můžete udělat, je změnit je najednou. Pokud jste doteď jedli hranolky a steak či kaši s párkem, nikam nespěchejte a vrhněte se na to hezky postupně. Luštěninová jídla zařazujte nejdřív 2x až 3x týdně. A zprvu klidně i nenápadně – trochu čočky přisypte do rizota, pár fazolek vhoďte do polévky. Vaše tělo si začne všímat, že se něco děje, bude se postupně přizpůsobovat, ale nebude to pro něj šok, který by vám vrátilo v podobě bolestí břicha. Zároveň to nebude takový nápor na vaši psychiku, protože tak nepřijdete o svá oblíbená jídla. Tím spíš u své nové stravy zůstanete.

Ze začátku chvíli trvá, než si na nová jídla navykneme a vyladíme chutě tak, abychom si je opravdu užívali. Postupujte pomalu a vytrvale. Po pár týdnech můžete počet „luštěninových“ dnů navýšit. Pro první pokusy volte červenou čočku nebo cizrnu, které bez větších problémů zvládne strávit i necvičené střevo. Z fazolí pak dejte přednost malým fazolkám adzuki nebo mungo, které jsou na trávení méně náročné a plynatost téměř nezpůsobují.

 

Koření nad sůl

Vsaďte na koření! Existuje spousta bylinek, které pomohou s trávením a předejdou nadýmání. Mezi nejoblíbenější patří saturejka, majoránka, petrželka, fenykl, anýz či máta. A jestli fandíte exotice, přihoďte do hrnce řasu kombu, která zároveň zkrátí čas vaření.

 

Namáčet či nenamáčet?

Okolo namáčení luštěnin panují jisté boje. Tradice velí luštěniny namáčet. Do vody se při tom uvolní mnoho látek, které jsou zodpovědné za nadýmání. Tyjsou ukryté převážně ve slupce, těsně pod povrchem. Namáčením si také zajistíte kratší čas vaření, protože luštěniny se během těch několika hodin v lázni nasáknou, čímž se zvláční a změknou. Na druhou stranu se spolu s nadýmavými látkami do vody uvolňují také zdraví prospěšné látky, o které nechceme přijít.

Závěr tedy je, že namáčení je obecně doporučované právě pro snížení nadýmavosti, pro přípravu luštěnin ale není nutné a lze ho vynechat. Rozhodli jste se namáčet? Tak se držte tohoto postupu – vodu v půlce procesu slejte, namáčené luštěniny propláchněte a zalijte je čistou vodou. Stejný postup opakujte těsně před vařením. A nezapomeňte na propláchnutí také u fazolí z konzervy. Hutný lák je mimo soli také plný nadýmavých látek stejně jako voda po namáčení luštěnin.

 

Během jídla pijte

Pamatujete, jak vám ve školce říkali, že se při jídle nepije? To tady rozhodně neplatí. Kdykoliv si dáváte jídlo bohaté na vlákninu (a to je rozhodně případ luštěnin), řádně ho zapijte nejlépe sklenicí čisté vody. Aby mohla vláknina rozvinout svůj potenciál čističe střev, potřebuje tekutiny, díky kterým se nafoukne a pomůže správnému zažívání. Jedině tak může působit jako prevence zácpy. Pokud jí neposkytneme dostatek tekutin, působí přesně opačně – zácpu vyvolává.

 

Žvýkejte

Mnohokrát omletá pravda, o to více je ji ale potřeba zmínit i zde. Na tato malá a jednoduchá pravidla máme totiž tendence zapomínat. Pečlivým rozkousáním ulehčujeme práci trávení a předcházíme tak bolestem žaludku, kde se vše mechanicky promíchává. Trávenina bude díky tomu perfektně připravená pro průchod tenkým střevem, přes jehož stěnu probíhá nejvíce vstřebávání živin, tedy potřebujeme, aby jím procházely co nejmenší kousky a my tak získali co nejvíc živin z toho, co sníme.

 

Dejte si zeleninovou šťávu

Jako pití k luštěninovému jídlu si dejte čerstvou šťávu! Díky okurkovému, celerovému, mrkvovému či řepnému freshi do sebe dostanete enzymy. Ty pomohou s trávením. Zároveň neobsahují další dávku vlákniny – té už máte dostatek právě z čočky nebo fazolí.

 

Nechte to vyklíčit

Poslední tip je už pro luštěninové fajnšmekry. Klíčení je v kuchyni taková vyšší dívčí, ale nebojte se ho. Dopředu si zjistěte, jak na to. Vyžaduje více péče, výsledek však stojí za to! Na trhu najdete velké množství klíčících misek, použít můžete ale i tu podomácku vyrobenou. Třeba z PET lahve.

 

TIP – Fazole barevná Menu Gold

Fazole barevná obsahuje velké množství rostlinných bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Jako všechny luštěniny jsou i fazole barevné přirozeně bezlepkové,

tedy vhodné pro celiaky. Před přípravou fazole namočte a důkladně propláchněte, předejdete tak nadýmání.

K dostání ve všech supermarketech.

Cena: 27,90 Kč

www.menugold.cz

 

TIP – Červená čočka Menu Gold

Červená čočka je výborná pro volba pro změnu výživových návyků. Jde o loupanou čočku, která je díky tomu lehce stravitelná a nezpůsobuje nadýmání. Oproti té klasické hnědé hnědé má také kratší dobu přípravy. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, vitamin B6, selen a zinek.

K dostání ve všech supermarketech.

Cena: 34,90 Kč

www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Češi se pomalu vrací k rybám. Nejoblíbenější je kapr a losos

Ryby si opět nachází své místo v českých jídelníčcích. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu, podle které Češi ročně snědí přes půldruhého kila rybího masa. Nejčastěji se ryby na našich talířích objevují o Vánocích. Zde se ale střetává tradice s moderní kuchyní, a zatímco část strávníků nedá dopustit na kapra, stále častěji ho na štědrovečerní tabuli nahrazuje losos.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy