REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

7 TIPŮ PRO PŘEDCHÁZENÍ NADÝMÁNÍ aneb aby vás luštěniny neodfoukly

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Luštěniny jsou doslova zdraví dopující bombou, i přes to se však setkáváme s odmítavým postojem k jejich konzumaci. Příliš dlouhá doba namáčení, vaření a také následné nadýmání jsou nejčastější problémy, kvůli kterým se jim vyhýbáme. A čím to je, že nás dokážou luštěniny tolik potrápit? Můžou za to mimo jiné dvě látky, a to lektiny a oligosacharidy. Lektiny jsou tak trochu novým lepkem. Hodně se o nich mluví v souvislosti se zažívacími problémy, lidé se jim vyhýbají. Pro člověka se zdravými střevy ale nemusí být vůbec hrozbou, naopak jsou součástí mnoha zdravých potravin.


Jde o látky přirozeně se vyskytující v zrnech obilí, luštěninách a zelenině. Vařením lektiny inaktivujete, pro tělo tak nebudou hrozbou. Rozklad oligosacharidů rafinóza a stachióza přítomných v luštěninách probíhá až v tlustém střevě střevními bakteriemi, které při své práci produkují odpadní plyny, což způsobuje nadýmání. Vesměs ale nejde o zapáchající plyny, ty mají naopak původ v rozkladu bílkovin. Oligosacharidy jsou látky termostabilní, vařením se tedy nezničí. Jediná šance na jejich minimalizaci je pečlivé máčení a proplachování luštěnin před přípravou. Ale nebojte, při pravidelné konzumaci potravin s oligosacharidy plynatost mizí – tělo si zvykne.

 

 

Jak tedy na to, abyste se po luštěninovém obědě cítili dobře?

Začínejte pomalu

Nejhorší, co při změně stravovacích návyků můžete udělat, je změnit je najednou. Pokud jste doteď jedli hranolky a steak či kaši s párkem, nikam nespěchejte a vrhněte se na to hezky postupně. Luštěninová jídla zařazujte nejdřív 2x až 3x týdně. A zprvu klidně i nenápadně – trochu čočky přisypte do rizota, pár fazolek vhoďte do polévky. Vaše tělo si začne všímat, že se něco děje, bude se postupně přizpůsobovat, ale nebude to pro něj šok, který by vám vrátilo v podobě bolestí břicha. Zároveň to nebude takový nápor na vaši psychiku, protože tak nepřijdete o svá oblíbená jídla. Tím spíš u své nové stravy zůstanete.

Ze začátku chvíli trvá, než si na nová jídla navykneme a vyladíme chutě tak, abychom si je opravdu užívali. Postupujte pomalu a vytrvale. Po pár týdnech můžete počet „luštěninových“ dnů navýšit. Pro první pokusy volte červenou čočku nebo cizrnu, které bez větších problémů zvládne strávit i necvičené střevo. Z fazolí pak dejte přednost malým fazolkám adzuki nebo mungo, které jsou na trávení méně náročné a plynatost téměř nezpůsobují.

 

Koření nad sůl

Vsaďte na koření! Existuje spousta bylinek, které pomohou s trávením a předejdou nadýmání. Mezi nejoblíbenější patří saturejka, majoránka, petrželka, fenykl, anýz či máta. A jestli fandíte exotice, přihoďte do hrnce řasu kombu, která zároveň zkrátí čas vaření.

 

Namáčet či nenamáčet?

Okolo namáčení luštěnin panují jisté boje. Tradice velí luštěniny namáčet. Do vody se při tom uvolní mnoho látek, které jsou zodpovědné za nadýmání. Tyjsou ukryté převážně ve slupce, těsně pod povrchem. Namáčením si také zajistíte kratší čas vaření, protože luštěniny se během těch několika hodin v lázni nasáknou, čímž se zvláční a změknou. Na druhou stranu se spolu s nadýmavými látkami do vody uvolňují také zdraví prospěšné látky, o které nechceme přijít.

Závěr tedy je, že namáčení je obecně doporučované právě pro snížení nadýmavosti, pro přípravu luštěnin ale není nutné a lze ho vynechat. Rozhodli jste se namáčet? Tak se držte tohoto postupu – vodu v půlce procesu slejte, namáčené luštěniny propláchněte a zalijte je čistou vodou. Stejný postup opakujte těsně před vařením. A nezapomeňte na propláchnutí také u fazolí z konzervy. Hutný lák je mimo soli také plný nadýmavých látek stejně jako voda po namáčení luštěnin.

 

Během jídla pijte

Pamatujete, jak vám ve školce říkali, že se při jídle nepije? To tady rozhodně neplatí. Kdykoliv si dáváte jídlo bohaté na vlákninu (a to je rozhodně případ luštěnin), řádně ho zapijte nejlépe sklenicí čisté vody. Aby mohla vláknina rozvinout svůj potenciál čističe střev, potřebuje tekutiny, díky kterým se nafoukne a pomůže správnému zažívání. Jedině tak může působit jako prevence zácpy. Pokud jí neposkytneme dostatek tekutin, působí přesně opačně – zácpu vyvolává.

 

Žvýkejte

Mnohokrát omletá pravda, o to více je ji ale potřeba zmínit i zde. Na tato malá a jednoduchá pravidla máme totiž tendence zapomínat. Pečlivým rozkousáním ulehčujeme práci trávení a předcházíme tak bolestem žaludku, kde se vše mechanicky promíchává. Trávenina bude díky tomu perfektně připravená pro průchod tenkým střevem, přes jehož stěnu probíhá nejvíce vstřebávání živin, tedy potřebujeme, aby jím procházely co nejmenší kousky a my tak získali co nejvíc živin z toho, co sníme.

 

Dejte si zeleninovou šťávu

Jako pití k luštěninovému jídlu si dejte čerstvou šťávu! Díky okurkovému, celerovému, mrkvovému či řepnému freshi do sebe dostanete enzymy. Ty pomohou s trávením. Zároveň neobsahují další dávku vlákniny – té už máte dostatek právě z čočky nebo fazolí.

 

Nechte to vyklíčit

Poslední tip je už pro luštěninové fajnšmekry. Klíčení je v kuchyni taková vyšší dívčí, ale nebojte se ho. Dopředu si zjistěte, jak na to. Vyžaduje více péče, výsledek však stojí za to! Na trhu najdete velké množství klíčících misek, použít můžete ale i tu podomácku vyrobenou. Třeba z PET lahve.

 

TIP – Fazole barevná Menu Gold

Fazole barevná obsahuje velké množství rostlinných bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Jako všechny luštěniny jsou i fazole barevné přirozeně bezlepkové,

tedy vhodné pro celiaky. Před přípravou fazole namočte a důkladně propláchněte, předejdete tak nadýmání.

K dostání ve všech supermarketech.

Cena: 27,90 Kč

www.menugold.cz

 

TIP – Červená čočka Menu Gold

Červená čočka je výborná pro volba pro změnu výživových návyků. Jde o loupanou čočku, která je díky tomu lehce stravitelná a nezpůsobuje nadýmání. Oproti té klasické hnědé hnědé má také kratší dobu přípravy. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, vitamin B6, selen a zinek.

K dostání ve všech supermarketech.

Cena: 34,90 Kč

www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Vyzkoušejte netradiční velikonoční recepty!

Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…

číst dále ...

NATU nabízí o Velikonocích trochu zelenější čtvrtek

Výrobce přírodních potravin NATU se chystá rozveselit velikonoční zelený čtvrtek 9. dubna výhodnější nabídkou zelených superpotravin. Takové hvězdy zdravého jídelníčku, jakými jsou mladý ječmen, kelp, matcha nebo moringa a mnohé další budou v tento den dostupné s desetiprocentní slevou.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Jsou tu Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

číst dále ...

TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy