REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

7 TIPŮ PRO PŘEDCHÁZENÍ NADÝMÁNÍ aneb aby vás luštěniny neodfoukly

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Luštěniny jsou doslova zdraví dopující bombou, i přes to se však setkáváme s odmítavým postojem k jejich konzumaci. Příliš dlouhá doba namáčení, vaření a také následné nadýmání jsou nejčastější problémy, kvůli kterým se jim vyhýbáme. A čím to je, že nás dokážou luštěniny tolik potrápit? Můžou za to mimo jiné dvě látky, a to lektiny a oligosacharidy. Lektiny jsou tak trochu novým lepkem. Hodně se o nich mluví v souvislosti se zažívacími problémy, lidé se jim vyhýbají. Pro člověka se zdravými střevy ale nemusí být vůbec hrozbou, naopak jsou součástí mnoha zdravých potravin.


Jde o látky přirozeně se vyskytující v zrnech obilí, luštěninách a zelenině. Vařením lektiny inaktivujete, pro tělo tak nebudou hrozbou. Rozklad oligosacharidů rafinóza a stachióza přítomných v luštěninách probíhá až v tlustém střevě střevními bakteriemi, které při své práci produkují odpadní plyny, což způsobuje nadýmání. Vesměs ale nejde o zapáchající plyny, ty mají naopak původ v rozkladu bílkovin. Oligosacharidy jsou látky termostabilní, vařením se tedy nezničí. Jediná šance na jejich minimalizaci je pečlivé máčení a proplachování luštěnin před přípravou. Ale nebojte, při pravidelné konzumaci potravin s oligosacharidy plynatost mizí – tělo si zvykne.

 

 

Jak tedy na to, abyste se po luštěninovém obědě cítili dobře?

Začínejte pomalu

Nejhorší, co při změně stravovacích návyků můžete udělat, je změnit je najednou. Pokud jste doteď jedli hranolky a steak či kaši s párkem, nikam nespěchejte a vrhněte se na to hezky postupně. Luštěninová jídla zařazujte nejdřív 2x až 3x týdně. A zprvu klidně i nenápadně – trochu čočky přisypte do rizota, pár fazolek vhoďte do polévky. Vaše tělo si začne všímat, že se něco děje, bude se postupně přizpůsobovat, ale nebude to pro něj šok, který by vám vrátilo v podobě bolestí břicha. Zároveň to nebude takový nápor na vaši psychiku, protože tak nepřijdete o svá oblíbená jídla. Tím spíš u své nové stravy zůstanete.

Ze začátku chvíli trvá, než si na nová jídla navykneme a vyladíme chutě tak, abychom si je opravdu užívali. Postupujte pomalu a vytrvale. Po pár týdnech můžete počet „luštěninových“ dnů navýšit. Pro první pokusy volte červenou čočku nebo cizrnu, které bez větších problémů zvládne strávit i necvičené střevo. Z fazolí pak dejte přednost malým fazolkám adzuki nebo mungo, které jsou na trávení méně náročné a plynatost téměř nezpůsobují.

 

Koření nad sůl

Vsaďte na koření! Existuje spousta bylinek, které pomohou s trávením a předejdou nadýmání. Mezi nejoblíbenější patří saturejka, majoránka, petrželka, fenykl, anýz či máta. A jestli fandíte exotice, přihoďte do hrnce řasu kombu, která zároveň zkrátí čas vaření.

 

Namáčet či nenamáčet?

Okolo namáčení luštěnin panují jisté boje. Tradice velí luštěniny namáčet. Do vody se při tom uvolní mnoho látek, které jsou zodpovědné za nadýmání. Tyjsou ukryté převážně ve slupce, těsně pod povrchem. Namáčením si také zajistíte kratší čas vaření, protože luštěniny se během těch několika hodin v lázni nasáknou, čímž se zvláční a změknou. Na druhou stranu se spolu s nadýmavými látkami do vody uvolňují také zdraví prospěšné látky, o které nechceme přijít.

Závěr tedy je, že namáčení je obecně doporučované právě pro snížení nadýmavosti, pro přípravu luštěnin ale není nutné a lze ho vynechat. Rozhodli jste se namáčet? Tak se držte tohoto postupu – vodu v půlce procesu slejte, namáčené luštěniny propláchněte a zalijte je čistou vodou. Stejný postup opakujte těsně před vařením. A nezapomeňte na propláchnutí také u fazolí z konzervy. Hutný lák je mimo soli také plný nadýmavých látek stejně jako voda po namáčení luštěnin.

 

Během jídla pijte

Pamatujete, jak vám ve školce říkali, že se při jídle nepije? To tady rozhodně neplatí. Kdykoliv si dáváte jídlo bohaté na vlákninu (a to je rozhodně případ luštěnin), řádně ho zapijte nejlépe sklenicí čisté vody. Aby mohla vláknina rozvinout svůj potenciál čističe střev, potřebuje tekutiny, díky kterým se nafoukne a pomůže správnému zažívání. Jedině tak může působit jako prevence zácpy. Pokud jí neposkytneme dostatek tekutin, působí přesně opačně – zácpu vyvolává.

 

Žvýkejte

Mnohokrát omletá pravda, o to více je ji ale potřeba zmínit i zde. Na tato malá a jednoduchá pravidla máme totiž tendence zapomínat. Pečlivým rozkousáním ulehčujeme práci trávení a předcházíme tak bolestem žaludku, kde se vše mechanicky promíchává. Trávenina bude díky tomu perfektně připravená pro průchod tenkým střevem, přes jehož stěnu probíhá nejvíce vstřebávání živin, tedy potřebujeme, aby jím procházely co nejmenší kousky a my tak získali co nejvíc živin z toho, co sníme.

 

Dejte si zeleninovou šťávu

Jako pití k luštěninovému jídlu si dejte čerstvou šťávu! Díky okurkovému, celerovému, mrkvovému či řepnému freshi do sebe dostanete enzymy. Ty pomohou s trávením. Zároveň neobsahují další dávku vlákniny – té už máte dostatek právě z čočky nebo fazolí.

 

Nechte to vyklíčit

Poslední tip je už pro luštěninové fajnšmekry. Klíčení je v kuchyni taková vyšší dívčí, ale nebojte se ho. Dopředu si zjistěte, jak na to. Vyžaduje více péče, výsledek však stojí za to! Na trhu najdete velké množství klíčících misek, použít můžete ale i tu podomácku vyrobenou. Třeba z PET lahve.

 

TIP – Fazole barevná Menu Gold

Fazole barevná obsahuje velké množství rostlinných bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Jako všechny luštěniny jsou i fazole barevné přirozeně bezlepkové,

tedy vhodné pro celiaky. Před přípravou fazole namočte a důkladně propláchněte, předejdete tak nadýmání.

K dostání ve všech supermarketech.

Cena: 27,90 Kč

www.menugold.cz

 

TIP – Červená čočka Menu Gold

Červená čočka je výborná pro volba pro změnu výživových návyků. Jde o loupanou čočku, která je díky tomu lehce stravitelná a nezpůsobuje nadýmání. Oproti té klasické hnědé hnědé má také kratší dobu přípravy. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, vitamin B6, selen a zinek.

K dostání ve všech supermarketech.

Cena: 34,90 Kč

www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy