10. února si již tradičně připomínáme Světový den luštěnin – svátek, který je věnován hrachu, fazolím, čočce i jejich dalším příbuzným. Výhod luštěnin je přitom celá řada a týkají se dokonce nejen lidského těla a zdraví, ale také naší krajiny nebo domácí spíže. Podle odborníků na stravování by proto luštěniny měly být zařazeny do jídelníčku alespoň dvakrát týdně.
Luštěniny jsou jednou z nutričně nejkomplexnějších potravin a moderní výživová doporučení nás směrují k nižší konzumaci živočišných bílkovin a naopak ke zvýšení konzumace těch rostlinných. A právě luštěniny obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny, některé vitaminy, vlákninu, minerální látky a řadu biologicky aktivních látek, které chrání před vznikem civilizačních onemocnění.
Proč jíst luštěniny, rady a tipy najdete v článcích zde:
- 6 důvodů, proč do svého jídelníčku zařadit luštěniny
- Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví
- Proč nejíme luštěniny?
- Luštěniny jako základ moderní kuchyně…