Moderní kuchařky boří mýty ve stravování. Namísto masných pokrmů přinášejí do Česka variace na zdravá jídla z celého světa. Luštěniny se díky nim dostávají z přílohového místa na výsluní našich talířů. Inspirujte se 3 nejoblíbenějšími recepty!
Obligátní čočka s párkem je už dávno minulostí. Jak ji ale připravit, abyste oslnili a nesklidili vlnu nevole? Inspiraci hledejte u foodblogerů a v moderních kuchařkách! Poradí, jak jídlo dochutit a zároveň si na fotkách prohlédnete možnosti aranžmá, protože stále platí, že jíme očima.
Vůně Indie
Mezi nejoblíbenější luštěninová jídla poslední sezóny patří jednoznačně čočkový dhál. Hlavními surovinami jsou červená čočka a rajčata. No a protože jde původně o indické jídlo, nesmí chybět spousta voňavého koření – kurkuma, koriandr, zázvor, pepř, římský kmín… Pokud si na dochucení netroufáte sami, jednoduše použijte kvalitní kari směs. A mimochodem, dhál v překladu znamená luštěnina, takže je jasné, o čem tohle jídlo primárně bude, ač to ve skutečnosti ani nezaznamenáte.
- 250 g červené čočky (loupaného žlutého hrachu)
- 250 g batátů
- 1/2 konzervy loupaných rajčat
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml kokosového mléka
- 2 hrsti čerstvých listů špenátu
- 2-3 ks stroužky česneku
- 1 ks větší cibule
- 2 lžíce mletého římského kmínu
- 1,5 lžíce nadrobno nasekaného zázvoru
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- šťáva z 1/2 ks citronu
- pepř
- sůl
Na kokosovém oleji, ve středně velkém hrnci, orestujeme na kostičky pokrájenou cibuli pěkně dozlatova, přidáme 3 rozdrcené stroužky česneku, 1,5 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru a restujte další 2 až 3 minuty. Do základu přidáme kmín, mletý koriandr a kurkumu, zamícháme, zalijeme 600 ml vývaru, na menší kostičky nakrájené, oloupané batáty, hrách, loupaná rajčata nakrájená na kostičky, vše osolíme a okořeníme pepřem, přivedeme k varu, necháme probublávat, pod pokličkou, na mírném zdroji tepla 20 až 25 minut, průběžně přiléváme zbytek vývaru. Pokrm ochutíme šťávou z citronu, přidáme špenát a přilijeme asi 100 ml kokosového mléka, necháme vařit ještě dalších 5 minut.
Cizrnové kuličky
Koho by to napadlo, že je ten všemi obdivovaný falafel z luštěnin! Původem z Egypta, rychle se zabydlel všude okolo nás. Jídlo na cesty, které si dáte i jako fast food variantu hamburgeru. Máte chuť na domácí variantu tohoto rychlého občerstvení? Připravte ho k večeři, potěšíte tím celou rodinu. Hlavní ingrediencí je v tomto případě nevařená cizrna. Tu ale nezapomeňte den předem namočit, příprava už pak bude rychlá – rozmixovat, přidat bylinky, cibulku, česnek, dochutit solí a citronem a kuličky zapéct v troubě. Hotový falafel zabalte do tortilly či pita chlebu spolu s kopou zeleniny a zálivky a máte vystaráno.
- 400 g cizrny namočené přes noc a nebo z konzervy
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 1 hrst čerstvé petržele
- 4 ks placky pita chleba
- 2-3 ks stroužky česneku
- 1 ks vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mořské soli
- 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
- šťáva z 1/2 ks citrónu
- čerstvě namletý pepř
- lístky zeleného salátu
- olej na smažení
- červená cibule
- humus
V případě použití suché cizrny ji přes noc namočíme a pak před použitím ji necháme důkladně okapat (lze použít již naloženou cizrnu z konzervy). Okapanou cizrnu vysypeme do mixéru, přidáme nahrubo nasekanou hladkolistou petrželí, koriandrem a oloupanými stroužky česneku, dále přidáme koření, sůl a pepř, také vejce a nakonec lžíci mouky a na jemno nastrouhanou kůru z půlky citrónu, vše v mixéru rozmixujeme. Do rozmixované směsi přidáme lžíci olivového oleje, zamícháme stěrkou a tvoříme kuličky, které dáme na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 až 20 minut nebo kuličky smažíme krátce v horkém oleji, pěkně dozlatova, pak je necháme okapat na ubrousku. Podáváme teplé nebo studené v rozkrojeném pita chlebu, doplníme lístkovým salátem, olivami, humusem anebo salátem z okurek a rajčat.
Fazolová Amerika
Brownies a fazole. Na první pohled toto spojení nedává tak docela smysl, ale až ochutnáte, pochopíte. Původní čokoládovou pochoutku z mouky, vajec a cukru, si zastánci zdravé výživy přetvořili v dobrotu plnou luštěnin, aby tak mlsání neneslo následky hříchu v jejich bocích. Tentokrát však nešlápli vedle, a ačkoliv se nový recept od toho původního radikálně liší, rozdíl nepoznáte. Na zdravou variantu brownies si připravte konzervovanou cizrnu, bílý jogurt, bezfosfátový prášek na pečení a samozřejmě kakao. A hlavně doma neříkejte, z čeho je dezert připravený.
- 400 g konzervované cizrny
- 125 g přírodního krupicového cukru
- 100 g bílého jogurtu
- 40 g kakaa
- 2 ks velká vejce
- 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
- 1 lžíce instantní kávy
- 2 lžičky bezfosfátového prášku na pečení (vinný kámen)
- případně úlomky bílé čokolády, nalámané ořechy…
- forma o velikosti 20 x 20 cm
- papír na pečení
Formu vyložíme papírem na pečení, kávu rozpustíme v 1 lžíci vroucí vody a dáme do nádoby robotu, cizrnu scedíme, ale nálev si necháme! Cizrnu dáme do nádoby robotu spolu s vejci, olejem, cukrem a jogurtem, rozšleháme na hladkou kaši. Přidáme kakao a prášek do pečiva a 75 ml nálevu z cizrny a opět vše chvíli mixujeme. Tekuté těsto pak vlijeme do připravené formy, můžeme posypat úlomky čokolády, ořechy… V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 20 až 25 minut, až se těsto usadí, na povrchu vznikne lesklá vrstvička, ale těsto uvnitř zůstane ještě vláčné. Brownies necháme vychladnout ve formě až po vychladnutí ho rozkrájíme.
TIP – Čočka a cizrna Menu Gold
Luštěniny Menu Gold jsou velmi vhodné k přípravě zdravých pokrmů. Obsahují velké množství zdraví prospěšných vitamínů a minerálů bez přidaného cukru, který najdeme u luštěnin v nálevu.
- Cena cizrny: 38,90 Kč
- Cena čočky: 34,90 Kč
K dostání ve všech supermarketech. Více na www.menugold.cz
Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha
Mák nejsou jen semínka na pečivu, obsahují blahodárný olej