REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Luštěniny jako základ moderní kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Moderní kuchařky boří mýty ve stravování. Namísto masných pokrmů přinášejí do Česka variace na zdravá jídla z celého světa. Luštěniny se díky nim dostávají z přílohového místa na výsluní našich talířů. Inspirujte se 3 nejoblíbenějšími recepty!


Obligátní čočka s párkem je už dávno minulostí. Jak ji ale připravit, abyste oslnili a nesklidili vlnu nevole? Inspiraci hledejte u foodblogerů a v moderních kuchařkách! Poradí, jak jídlo dochutit a zároveň si na fotkách prohlédnete možnosti aranžmá, protože stále platí, že jíme očima.

 

Vůně Indie

Mezi nejoblíbenější luštěninová jídla poslední sezóny patří jednoznačně čočkový dhál. Hlavními surovinami jsou červená čočka a rajčata. No a protože jde původně o indické jídlo, nesmí chybět spousta voňavého koření – kurkuma, koriandr, zázvor, pepř, římský kmín… Pokud si na dochucení netroufáte sami, jednoduše použijte kvalitní kari směs. A mimochodem, dhál v překladu znamená luštěnina, takže je jasné, o čem tohle jídlo primárně bude, ač to ve skutečnosti ani nezaznamenáte.

  • 250 g červené čočky (loupaného žlutého hrachu)
  • 250 g batátů
  • 1/2 konzervy loupaných rajčat
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml kokosového mléka
  • 2 hrsti čerstvých listů špenátu
  • 2-3 ks stroužky česneku
  • 1 ks větší cibule
  • 2 lžíce mletého římského kmínu
  • 1,5 lžíce nadrobno nasekaného zázvoru
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • šťáva z 1/2 ks citronu
  • pepř
  • sůl

Na kokosovém oleji, ve středně velkém hrnci, orestujeme na kostičky pokrájenou cibuli pěkně dozlatova, přidáme 3 rozdrcené stroužky česneku, 1,5 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru a restujte další 2 až 3 minuty. Do základu přidáme kmín, mletý koriandr a kurkumu, zamícháme, zalijeme 600 ml vývaru, na menší kostičky nakrájené, oloupané batáty, hrách, loupaná rajčata nakrájená na kostičky, vše osolíme a okořeníme pepřem, přivedeme k varu, necháme probublávat, pod pokličkou, na mírném zdroji tepla 20 až 25 minut, průběžně přiléváme zbytek vývaru. Pokrm ochutíme šťávou z citronu, přidáme špenát a přilijeme asi 100 ml kokosového mléka, necháme vařit ještě dalších 5 minut.

 

 

Cizrnové kuličky

Koho by to napadlo, že je ten všemi obdivovaný falafel z luštěnin! Původem z Egypta, rychle se zabydlel všude okolo nás. Jídlo na cesty, které si dáte i jako fast food variantu hamburgeru. Máte chuť na domácí variantu tohoto rychlého občerstvení? Připravte ho k večeři, potěšíte tím celou rodinu. Hlavní ingrediencí je v tomto případě nevařená cizrna. Tu ale nezapomeňte den předem namočit, příprava už pak bude rychlá – rozmixovat, přidat bylinky, cibulku, česnek, dochutit solí a citronem a kuličky zapéct v troubě. Hotový falafel zabalte do tortilly či pita chlebu spolu s kopou zeleniny a zálivky a máte vystaráno.

  • 400 g cizrny namočené přes noc a nebo z konzervy
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 hrst čerstvé petržele
  • 4 ks placky pita chleba
  • 2-3 ks stroužky česneku
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
  • šťáva z 1/2 ks citrónu
  • čerstvě namletý pepř
  • lístky zeleného salátu
  • olej na smažení
  • červená cibule
  • humus

V případě použití suché cizrny ji přes noc namočíme a pak před použitím ji necháme důkladně okapat (lze použít již naloženou cizrnu z konzervy). Okapanou cizrnu vysypeme do mixéru, přidáme nahrubo nasekanou hladkolistou petrželí, koriandrem a oloupanými stroužky česneku, dále přidáme koření, sůl a pepř, také vejce a nakonec lžíci mouky a na jemno nastrouhanou kůru z půlky citrónu, vše v mixéru rozmixujeme. Do rozmixované směsi přidáme lžíci olivového oleje, zamícháme stěrkou a tvoříme kuličky, které dáme na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 až 20 minut nebo kuličky smažíme krátce v horkém oleji, pěkně dozlatova, pak je necháme okapat na ubrousku. Podáváme teplé nebo studené v rozkrojeném pita chlebu, doplníme lístkovým salátem, olivami, humusem anebo salátem z okurek a rajčat.

 

 

Fazolová Amerika

Brownies a fazole. Na první pohled toto spojení nedává tak docela smysl, ale až ochutnáte, pochopíte. Původní čokoládovou pochoutku z mouky, vajec a cukru, si zastánci zdravé výživy přetvořili v dobrotu plnou luštěnin, aby tak mlsání neneslo následky hříchu v jejich bocích. Tentokrát však nešlápli vedle, a ačkoliv se nový recept od toho původního radikálně liší, rozdíl nepoznáte. Na zdravou variantu brownies si připravte konzervovanou cizrnu, bílý jogurt, bezfosfátový prášek na pečení a samozřejmě kakao. A hlavně doma neříkejte, z čeho je dezert připravený.

  • 400 g konzervované cizrny
  • 125 g přírodního krupicového cukru
  • 100 g bílého jogurtu
  • 40 g kakaa
  • 2 ks velká vejce
  • 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku na pečení (vinný kámen)
  • případně úlomky bílé čokolády, nalámané ořechy…
  • forma o velikosti 20 x 20 cm
  • papír na pečení

Formu vyložíme papírem na pečení, kávu rozpustíme v 1 lžíci vroucí vody a dáme do nádoby robotu, cizrnu scedíme, ale nálev si necháme! Cizrnu dáme do nádoby robotu spolu s vejci, olejem, cukrem a jogurtem, rozšleháme na hladkou kaši. Přidáme kakao a prášek do pečiva a 75 ml nálevu z cizrny a opět vše chvíli mixujeme. Tekuté těsto pak vlijeme do připravené formy, můžeme posypat úlomky čokolády, ořechy… V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 20 až 25 minut, až se těsto usadí, na povrchu vznikne lesklá vrstvička, ale těsto uvnitř zůstane ještě vláčné. Brownies necháme vychladnout ve formě až po vychladnutí ho rozkrájíme.

 

 

TIP – Čočka a cizrna Menu Gold

Luštěniny Menu Gold jsou velmi vhodné k přípravě zdravých pokrmů. Obsahují velké množství zdraví prospěšných vitamínů a minerálů bez přidaného cukru, který najdeme u luštěnin v nálevu.

 

 
  • Cena cizrny: 38,90 Kč
  • Cena čočky: 34,90 Kč

K dostání ve všech supermarketech. Více na www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Ledové kávové drinky – TOHLE JE IN…stantní káva

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

číst dále ...

Čas sklizně je tu, připravte si přírodní zásoby zdraví

Způsobů, jak si uchovat letní úrodu na zimní měsíce je hned několik a tou nejstarší je sušení. Dle historiků se první recepty na sušení ovoce objevují již 1 800 let před Kristem. Tehdy se sušilo na slunci či ve vzdušných tunelech, dnes již máme mnohem rychlejší a jednodušší způsoby. Metoda sušení je oblíbená především pro svou snadnost a efektivnost. Odstraníte-li z potravin vodu, zpomalíte růst mikroorganismů a můžete je uchovávat dlouhou dobu a při dodržení několika pravidel si zachovají i všechny zdraví prospěšné látky. Mezi další oblíbené způsoby zpracování ovoce a zeleniny je třeba zavařování nebo sterilace.

číst dále ...

Mezinárodní den prosecca je tady. Jak si ho vychutnat a kdy si ho lidé nejčastěji dávají?

Připijte si s námi! Oblíbené prosecco slaví, a to rovnou mezinárodním dnem, který připadá na 13. srpna. Přečtěte si o tom, proč je u nás toto šumivé víno stále populárnější a který z krajů podle dat společnosti Dáme jídlo vede v jeho popíjení. A k tomu si nezapomeňte dát skleničku lahodného prosecca. Kurýři ze společnosti Dáme market Vám ho dovezou čerstvě vychlazené až ke dveřím během chvilky.

číst dále ...

PICKWICK – letní čajové osvěžení

V horkých dnech bychom měli pravidelně doplňovat tekutiny, aby se organizmus na vysoké teploty lépe adaptoval. Pro pitný režim jsou vhodné také čaje, nejlépe osvěží studené nebo s ledem. A nejlepší je připravit si je doma. Stačí jen čaj uvařit, nechat vychladnout a pak můžete přidávat ingredience, které máte po ruce – sezónní ovoce ze zahrádky nebo mražené, okurku, bylinky, koření… a přislazovat co nejméně, nejlépe vůbec. Ideální je čaje střídat – černé, zelené, bylinné nebo u nás nejoblíbenější ovocné čaje – takže každý den můžete vychutnávat jiný. Pro inspiraci připravila značka Pickwick několik tipů na letní čajové osvěžení.

číst dále ...

Spaluje tuk a snižuje hladinu cukru v krvi. Pivo umí zázraky

Říká se, že pivo dělá hezká těla. To ovšem nemusí být nadsázka. Jeho střídmá konzumace může posloužit nejen našemu vzhledu, ale také fungování organismu. V čem nám tedy může pivo prospívat?

číst dále ...

Netradiční letní recepty s kvalitními potravinami

Léto se pomalu ale jistě přesouvá do své druhé poloviny. Nastává období, kdy dozrává nepřeberné množství ovoce a zeleniny. Pokud patříte mezi vyznavače zahrádkaření a s láskou pěstujete vlastní ovoce a zeleninu, zcela jistě nám dáte za pravdu, že v tomto období pomalu nevíte, kam s ní. Navíc i zemědělci mají hodně úrody a čerstvé, právě sklizené zeleniny z naší produkce jsou doslova plné obchody. A proto přinášíme nové recepty, které se na konec léta dokonale hodí. Společně si připravíme studenou rajčatovou polévku, zeleninový bowl s jáhlami a grilovanou zeleninou, ledový čas s borůvkami a meduňkou a jako sladkou tečku přinášíme vdolky s meruňkovým džemem. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

5 tipů co nezapomenout, když vyrážíte s dětmi k vodě

Horké léto se vždy lépe tráví u vody, a to platí hlavně s dětmi. V české kotlině je k dispozici mnoho míst, která se dají navštívit a kde se lze pomocí chladivé vody náležitě osvěžit. Samozřejmě ale pořád existuje možnost odcestovat k moři v rámci rodinné dovolené. Kterou variantu si vyberete, záleží jenom na vás. V každém případě se ale pořádně vybavte. Jednotlivá místa jsou totiž vždy něčím specifická a vyžadují jiné prostředky pro děti na zabavení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy