REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Luštěniny jako základ moderní kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Moderní kuchařky boří mýty ve stravování. Namísto masných pokrmů přinášejí do Česka variace na zdravá jídla z celého světa. Luštěniny se díky nim dostávají z přílohového místa na výsluní našich talířů. Inspirujte se 3 nejoblíbenějšími recepty!


Obligátní čočka s párkem je už dávno minulostí. Jak ji ale připravit, abyste oslnili a nesklidili vlnu nevole? Inspiraci hledejte u foodblogerů a v moderních kuchařkách! Poradí, jak jídlo dochutit a zároveň si na fotkách prohlédnete možnosti aranžmá, protože stále platí, že jíme očima.

 

Vůně Indie

Mezi nejoblíbenější luštěninová jídla poslední sezóny patří jednoznačně čočkový dhál. Hlavními surovinami jsou červená čočka a rajčata. No a protože jde původně o indické jídlo, nesmí chybět spousta voňavého koření – kurkuma, koriandr, zázvor, pepř, římský kmín… Pokud si na dochucení netroufáte sami, jednoduše použijte kvalitní kari směs. A mimochodem, dhál v překladu znamená luštěnina, takže je jasné, o čem tohle jídlo primárně bude, ač to ve skutečnosti ani nezaznamenáte.

  • 250 g červené čočky (loupaného žlutého hrachu)
  • 250 g batátů
  • 1/2 konzervy loupaných rajčat
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml kokosového mléka
  • 2 hrsti čerstvých listů špenátu
  • 2-3 ks stroužky česneku
  • 1 ks větší cibule
  • 2 lžíce mletého římského kmínu
  • 1,5 lžíce nadrobno nasekaného zázvoru
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • šťáva z 1/2 ks citronu
  • pepř
  • sůl

Na kokosovém oleji, ve středně velkém hrnci, orestujeme na kostičky pokrájenou cibuli pěkně dozlatova, přidáme 3 rozdrcené stroužky česneku, 1,5 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru a restujte další 2 až 3 minuty. Do základu přidáme kmín, mletý koriandr a kurkumu, zamícháme, zalijeme 600 ml vývaru, na menší kostičky nakrájené, oloupané batáty, hrách, loupaná rajčata nakrájená na kostičky, vše osolíme a okořeníme pepřem, přivedeme k varu, necháme probublávat, pod pokličkou, na mírném zdroji tepla 20 až 25 minut, průběžně přiléváme zbytek vývaru. Pokrm ochutíme šťávou z citronu, přidáme špenát a přilijeme asi 100 ml kokosového mléka, necháme vařit ještě dalších 5 minut.

 

 

Cizrnové kuličky

Koho by to napadlo, že je ten všemi obdivovaný falafel z luštěnin! Původem z Egypta, rychle se zabydlel všude okolo nás. Jídlo na cesty, které si dáte i jako fast food variantu hamburgeru. Máte chuť na domácí variantu tohoto rychlého občerstvení? Připravte ho k večeři, potěšíte tím celou rodinu. Hlavní ingrediencí je v tomto případě nevařená cizrna. Tu ale nezapomeňte den předem namočit, příprava už pak bude rychlá – rozmixovat, přidat bylinky, cibulku, česnek, dochutit solí a citronem a kuličky zapéct v troubě. Hotový falafel zabalte do tortilly či pita chlebu spolu s kopou zeleniny a zálivky a máte vystaráno.

  • 400 g cizrny namočené přes noc a nebo z konzervy
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 hrst čerstvé petržele
  • 4 ks placky pita chleba
  • 2-3 ks stroužky česneku
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
  • šťáva z 1/2 ks citrónu
  • čerstvě namletý pepř
  • lístky zeleného salátu
  • olej na smažení
  • červená cibule
  • humus

V případě použití suché cizrny ji přes noc namočíme a pak před použitím ji necháme důkladně okapat (lze použít již naloženou cizrnu z konzervy). Okapanou cizrnu vysypeme do mixéru, přidáme nahrubo nasekanou hladkolistou petrželí, koriandrem a oloupanými stroužky česneku, dále přidáme koření, sůl a pepř, také vejce a nakonec lžíci mouky a na jemno nastrouhanou kůru z půlky citrónu, vše v mixéru rozmixujeme. Do rozmixované směsi přidáme lžíci olivového oleje, zamícháme stěrkou a tvoříme kuličky, které dáme na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 až 20 minut nebo kuličky smažíme krátce v horkém oleji, pěkně dozlatova, pak je necháme okapat na ubrousku. Podáváme teplé nebo studené v rozkrojeném pita chlebu, doplníme lístkovým salátem, olivami, humusem anebo salátem z okurek a rajčat.

 

 

Fazolová Amerika

Brownies a fazole. Na první pohled toto spojení nedává tak docela smysl, ale až ochutnáte, pochopíte. Původní čokoládovou pochoutku z mouky, vajec a cukru, si zastánci zdravé výživy přetvořili v dobrotu plnou luštěnin, aby tak mlsání neneslo následky hříchu v jejich bocích. Tentokrát však nešlápli vedle, a ačkoliv se nový recept od toho původního radikálně liší, rozdíl nepoznáte. Na zdravou variantu brownies si připravte konzervovanou cizrnu, bílý jogurt, bezfosfátový prášek na pečení a samozřejmě kakao. A hlavně doma neříkejte, z čeho je dezert připravený.

  • 400 g konzervované cizrny
  • 125 g přírodního krupicového cukru
  • 100 g bílého jogurtu
  • 40 g kakaa
  • 2 ks velká vejce
  • 2 lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku na pečení (vinný kámen)
  • případně úlomky bílé čokolády, nalámané ořechy…
  • forma o velikosti 20 x 20 cm
  • papír na pečení

Formu vyložíme papírem na pečení, kávu rozpustíme v 1 lžíci vroucí vody a dáme do nádoby robotu, cizrnu scedíme, ale nálev si necháme! Cizrnu dáme do nádoby robotu spolu s vejci, olejem, cukrem a jogurtem, rozšleháme na hladkou kaši. Přidáme kakao a prášek do pečiva a 75 ml nálevu z cizrny a opět vše chvíli mixujeme. Tekuté těsto pak vlijeme do připravené formy, můžeme posypat úlomky čokolády, ořechy… V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 20 až 25 minut, až se těsto usadí, na povrchu vznikne lesklá vrstvička, ale těsto uvnitř zůstane ještě vláčné. Brownies necháme vychladnout ve formě až po vychladnutí ho rozkrájíme.

 

 

TIP – Čočka a cizrna Menu Gold

Luštěniny Menu Gold jsou velmi vhodné k přípravě zdravých pokrmů. Obsahují velké množství zdraví prospěšných vitamínů a minerálů bez přidaného cukru, který najdeme u luštěnin v nálevu.

 

 
  • Cena cizrny: 38,90 Kč
  • Cena čočky: 34,90 Kč

K dostání ve všech supermarketech. Více na www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy