REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Proč nejíme luštěniny?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?


Špatné vzpomínky

Školní jídelna udělala v našich jídelních návycích opravdovou paseku. Je jen málo lidí, kteří si životem nenesou utrpení způsobené talířem plným čehokoliv, co je v té době jídelní hlídka donutila sníst. A velmi často je tímto proklínaným jídlem čočka s párkem. Mimo to, že je tato kombinace vyloženě nevhodná kvůli přemíře bílkovin, jde také o jídlo, které není zrovna reprezentativním příkladem dobře připravených luštěnin. Oprostěte se od představy hnědé rozbředlé hmoty a dejte luštěninám šanci. Hledáte inspiraci? Zkuste zahraniční kuchařky. Krásné fotky barevných jídel vás jistě nalákají a čočkový dhál budete připravovat dřív, než se nadějete.

 

 

Z dózy rovnou na talíř

Dlouhá doba přípravy je častý důvod, proč se luštěninám lidé vyhýbají. Kouzlo ale tkví ve správném výběru. Pokud samotnému vaření neradi věnujete více času, nebo onen čas ani nemáte, volte jídla s červenou čočkou. Absence slupky je důvodem, proč její uvaření trvá jen 10–15 minut. A pro všechny odpůrce namáčení tu máme tip na luštěniny, u kterých tato procedura není vůbec nutná. Kromě červené čočky jde ještě o čočku zelenou a beluga a také o loupaný žlutý a zelený hrách. Ale ani ostatním druhům luštěnin se nemusíte vyhýbat. K přípravě použijte tlakový hrnec, ten zkrátí čas na minimum i u náročnějších druhů.

 

Balónový efekt

Plynatost je pro hodně lidí velký problém, kvůli kterému se luštěninám vyhýbají. Přitom má celkem jednoduché řešení. Stačí dodržovat pár zásad a strávit fazole už pro vás brzy nebude problém. Pro začátek si vybírejte luštěniny, které nenadýmají. Opravdu takové existují! Nejlépe stravitelná je červená čočka a ostatní loupané druhy luštěnin. Důvodem je koncentrace většiny nadýmavých složek do obalové části. Pokud tedy luštěnina slupku nemá, nebude vás nadýmat. Další výbornou a téměř nenadýmavou luštěninou je cizrna. Do jídelníčku ji zařazujte postupně, aby mělo tělo čas si zvyknout. Střevní mikroflóra se po pár týdnech pravidelné konzumace přizpůsobí. Stejným způsobem pokračujte začleňováním také dalších druhů luštěnin. A poslední rada – při přípravě používejte osvědčené bylinky, které bojují proti nadýmání. Do hrnce přihoďte saturejku, majoránku, petrželku nebo aromatický anýz.

 

TIP – Červená čočka

Mezi velmi důležité a zdravé luštěniny patří čočka, které známe spoustu druhů. Zkuste čočku červenou. Oproti té klasické hnědé hnědé má kratší dobu přípravy a nenadýmá. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, vitamin B6, selen anebo zinek.

K dostání ve všech supermarketech.  Cena: 34,90 Kč

 

TIP – Cizrna

Vysoký podíl vápníku, železa, zinku a vitaminu E pomáhají správné funkci obranných mechanismů těla. Chrání srdce, pozitivně působí na štítnou žlázu a pleť a právě díky vápníku se doporučuje ženám jako prevence osteoporózy. Vysoký obsah vlákniny působí na trávicí trakt a zlepšuje vyprazdňování. Také obsahuje cholin, který hraje důležitou roli ve správném vývoji mozku a nervového systéme. Tuto oblíbenou pochoutku Italů nejčastěji konzumujeme ve formě pomazánek (např. hummus) nebo jako přílohu.

K dostání ve všech supermarketech. Cena: 27,90 Kč

Zdroj: www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy