REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Proč nejíme luštěniny?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?


Špatné vzpomínky

Školní jídelna udělala v našich jídelních návycích opravdovou paseku. Je jen málo lidí, kteří si životem nenesou utrpení způsobené talířem plným čehokoliv, co je v té době jídelní hlídka donutila sníst. A velmi často je tímto proklínaným jídlem čočka s párkem. Mimo to, že je tato kombinace vyloženě nevhodná kvůli přemíře bílkovin, jde také o jídlo, které není zrovna reprezentativním příkladem dobře připravených luštěnin. Oprostěte se od představy hnědé rozbředlé hmoty a dejte luštěninám šanci. Hledáte inspiraci? Zkuste zahraniční kuchařky. Krásné fotky barevných jídel vás jistě nalákají a čočkový dhál budete připravovat dřív, než se nadějete.

 

 

Z dózy rovnou na talíř

Dlouhá doba přípravy je častý důvod, proč se luštěninám lidé vyhýbají. Kouzlo ale tkví ve správném výběru. Pokud samotnému vaření neradi věnujete více času, nebo onen čas ani nemáte, volte jídla s červenou čočkou. Absence slupky je důvodem, proč její uvaření trvá jen 10–15 minut. A pro všechny odpůrce namáčení tu máme tip na luštěniny, u kterých tato procedura není vůbec nutná. Kromě červené čočky jde ještě o čočku zelenou a beluga a také o loupaný žlutý a zelený hrách. Ale ani ostatním druhům luštěnin se nemusíte vyhýbat. K přípravě použijte tlakový hrnec, ten zkrátí čas na minimum i u náročnějších druhů.

 

Balónový efekt

Plynatost je pro hodně lidí velký problém, kvůli kterému se luštěninám vyhýbají. Přitom má celkem jednoduché řešení. Stačí dodržovat pár zásad a strávit fazole už pro vás brzy nebude problém. Pro začátek si vybírejte luštěniny, které nenadýmají. Opravdu takové existují! Nejlépe stravitelná je červená čočka a ostatní loupané druhy luštěnin. Důvodem je koncentrace většiny nadýmavých složek do obalové části. Pokud tedy luštěnina slupku nemá, nebude vás nadýmat. Další výbornou a téměř nenadýmavou luštěninou je cizrna. Do jídelníčku ji zařazujte postupně, aby mělo tělo čas si zvyknout. Střevní mikroflóra se po pár týdnech pravidelné konzumace přizpůsobí. Stejným způsobem pokračujte začleňováním také dalších druhů luštěnin. A poslední rada – při přípravě používejte osvědčené bylinky, které bojují proti nadýmání. Do hrnce přihoďte saturejku, majoránku, petrželku nebo aromatický anýz.

 

TIP – Červená čočka

Mezi velmi důležité a zdravé luštěniny patří čočka, které známe spoustu druhů. Zkuste čočku červenou. Oproti té klasické hnědé hnědé má kratší dobu přípravy a nenadýmá. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, vitamin B6, selen anebo zinek.

K dostání ve všech supermarketech.  Cena: 34,90 Kč

 

TIP – Cizrna

Vysoký podíl vápníku, železa, zinku a vitaminu E pomáhají správné funkci obranných mechanismů těla. Chrání srdce, pozitivně působí na štítnou žlázu a pleť a právě díky vápníku se doporučuje ženám jako prevence osteoporózy. Vysoký obsah vlákniny působí na trávicí trakt a zlepšuje vyprazdňování. Také obsahuje cholin, který hraje důležitou roli ve správném vývoji mozku a nervového systéme. Tuto oblíbenou pochoutku Italů nejčastěji konzumujeme ve formě pomazánek (např. hummus) nebo jako přílohu.

K dostání ve všech supermarketech. Cena: 27,90 Kč

Zdroj: www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Netradiční a moderní expozice Zahradní slavnost přilákala na podzimní Floru Olomouc 20 tisíc návštěvníků.

Olomouc opět po roce ožila tradiční podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc. I přes sobotní deštivé počasí navštívilo podzimní Floru 20 tisíc návštěvníků. Ta letos představila neobvyklé a umělecké zpracování hlavní expozice Zahradní slavnost. Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy