REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.


Luštěniny bychom měli konzumovat alespoň jedenkrát týdně. Nejen, že jsou nesmírně zdravé a výživově hodnotné, ale také jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Představují vzpruhu pro naše tělo a díky nízkému glykemickému indexu nás zasytí na delší dobu, proto se hodí i pro redukční diety. Kromě prevence před kardiovaskulárními nemocemi však každý druh luštěnin nese další a další pozitivní účinky na lidský organismus. Nechutná vám čočka na kyselo ani vařený hrách? Nevězte hlavu, o tom to není. Představujeme luštěniny, se kterými doporučujeme se seznámit a které si vás získají.

 

 

Mungo fazole – malé, ale šikovné

Malé, ale šikovné, tak o nich lze mluvit. Obsahují totiž obrovské množství prospěšných látek. Pochází z Indie, hodí se proto pro přípravu polévek, placiček, závitků i kari, výborně se párují se zázvorem, kmínem, koriandrem nebo kurkumou. Mungo fazole dobře klíčí. Právě naklíčené jsou bohatým zdrojem proteinu, vitaminu B, kyseliny listové a stopových prvků. A chuť? Téměř jako hrášek.

 

Edamame – pro zdraví i krásu

Jasně zelené fazole jste možná už někde viděli. Ve skutečnosti se jedná o mladé nezralé sójové boby. Sója obecně je jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin celé rodiny luštěnin, Edamame taktéž. Tento zelený zázrak je velmi chutný a celosvětově hodně oblíbený. Edamame lze jíst samotné, výborně ale doplní saláty, polévky i nejrůznější nudle a těstoviny. Obsahují esenciální aminokyseliny, vitamín K, železo i vápník, navíc jsou bezlepkové. Kromě pozitivního vlivu na naše vnitřní zdraví, podpory imunity a kondice svalů, mají díky antioxidantům blahodárný vliv také na naši pleť, pokožku i spánek. Jen pozor, opatrní by měli být jedinci s problematickou štítnou žlázou.

 

Červená čočka – vítěz své kategorie

Červená čočka obsahuje nejvíce bílkovin z celé rodiny. Pochází z jihu Asie a mezi 50 dalšími druhy čočky se pyšní nejlepší stravitelností, ideální je proto i pro děti nebo kojící maminky. Celkově podporuje činnost trávicího systému a proces krvetvorby, chrání srdce, pozitivní vliv má také na mozkové funkce a kvalitu kůže. Díky obsahu vitamínu B6 zlepšuje náladu a bojuje proti depresím. Co potěší ale nejvíce je fakt, že nenadýmá. Červená čočka by neměla chybět v jídelníčku nastávajících maminek. Zmírňuje totiž stavy ranních nevolností. Červená čočka je variabilní, skvěle se hodí do pomazánek, salátů, placiček i karbanátků, zeleninových kari i jako zahušťovadlo omáček.

 

 

Luštěninové těstoviny, těstovinové luštěniny?

V dnešní době lze pořídit rozmanité druhy luštěnin, stejně jako nejrůznější produkty z nich vytvořené, což mimo jiné reflektuje stále rostoucí poptávku po náhražkách masa. Co víc, dnes na trhu najdete i takové produkty, jako jsou těstoviny právě z červené čočky. Nevěříte? Vyzkoušejte Bonduelle Légumio, luštěniny a zeleninu ve formě těstovin přirozeně bez lepku, konzervantů a barviv. Na výběr jsou Penne z červené čočky a mrkve, Fusilli z cizrny a kukuřice a Rigatoni z hrachu a cukety. Tuto formu luštěnin ocení maminky dětí, které těstoviny milují, ale luštěniny často odmítají, i lidé zajímající se o zdravý životní styl, avšak s nedostatkem času na vaření.

 

 

Dostupné jsou i zeleninové omáčky plné velkých a šťavnatých kousků zeleniny Bonduelle Légumio – zelenina v omáčce, protože co by to bylo za těstoviny bez omáčky?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy