Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomický slovník pojmů

Y

Y.O. (year old)

Délka zrání v sudu nejmladších součástí směsi (používá se často u whisky).

Yam potato

Sladké oloupané brambory polité máslem.

Yam, jam, Yamové kořeny

Kulovité hlízy tropické rostliny původem z tropické Asie. Bývají až 15 kg těžké.

Yambalaya i jambalaya (čti džambalája)

Výborné a syté jídlo typické pro americkou jižanskou, zvláště brazilskou kuchyni.

Yankee kuchyněTraduje se již od 17. století a lze v ní rozpoznat jak vliv přistěhovalců, tak zvyky původních amerických domorodců. Vyznačuje se jednoduchými, ale přesto sytými jídly, jsou v ní rozpoznatelné prvky italské, irské nebo třeba portugalské kuchyně. Pro Yankee kuchyni jsou typické husté polévky, jídla "z jednoho hrnce", ale také třeba pestrá škála jídel vhodných pro tzv. brunch, tedy bohatou snídani na vidličku.
YansoonV arabské kuchyni horký okořeněný čaj, který je pro své účinky používán jako lék.
Yiouvetsi

Řecký mělký hrnec z ohnivzdorné kermaiky na přípravu jehněčího masa.

Yorkshirský pudinkTradiční příloha k roastbeefu. Není to pudink v pravém slova smyslu, jde spíše o nákyp. V anglické kuchyni slouží jako velká náhrada za brambory, rýži, nebo jiné škrobovité přílohy k masu. Je křupavý na povrchu, kyprý uvnitř a velmi chutný.
Yuka

Kořeny stejnojmenné rostliny.

Yzop lékařský (Hyssopus officinalis)

Nať yzopu obsahuje výrazně aromatickou silici, která svou mírně nahořklou chutí zpestřuje mdlou stravu a podporuje chuť k jídlu.


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

1.5. - Pálení čarodějnic, Beltane (předvečer)

Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy